Miért leszünk a nyaralás során pattanásosak? Szakértő válaszol!

Borítókép: Miért leszünk a nyaralás során pattanásosak? Szakértő válaszol! Forrás: Getty Images (Boy_Anupong)
Mediterrán időjárás, napfény, sós, párás levegő, tengervíz. Azt gondolnánk, hogy jót tesznek az arcbőrnek. Az igazság viszont az, hogy a legtöbbször pattanásos bőrt eredményeznek, beárnyékolva a nyaralást. De mit tehetünk a problémás bőr ellen? Szakértőt kérdeztünk!

Egész évben a tengerparti nyaralást vártam. Azt, hogy érezzem a sós levegő illatát, nagyokat ússzak a tengerben, a mediterrán időjárást, az óvatos napfürdőzéseket. Az ötödik napon viszont nem csak napcsókolta színt láttam a tükörben, hanem mindkét arcomat elborító apró sárga pattanásokat is.

Ekkor telefont ragadtam, lefotóztam az arcom és segítséget kérve elküldtem egy nagyon kedves kozmetikus ismerősömnek, Timár Beának. A válasza nem volt rövid, hiszen számos tényező áll szépen libasorban előttünk, mikor a nyaralásunk során a tükörbe nézve nem örülünk a problémás bőr látványának.

ÉVA Magazin - Endrész Tímea: Mitől függ az arcbőrünk állapota?

Timár Bea - kozmetikus: Arcbőrünk állapotát számos tényező befolyásolja. Ezeket két nagy csoportra osztanám: belső lelkivilágunk, valamint a külvilág felől érkező rengeteg tényező alkotta csoport. Mert bizony minden, ami bennünk és körülöttünk történik, az nyomot hagy, és nagyon sok esetben a bőrünkön látszik meg legelőször.

ÉVA: Miért lehet rosszabb egy alapjáratban normálisnak nevezhető bőrállapot egy nyaralás során?

T.B.: Ezt a kérdést is bizony a fent említett két fő csoport mentén célszerű megvizsgálni. Külvilági oldalról szemlélve a helyzetet számos új dolog ér bennünket egy nyaralás során.

Első soron a sok napfény. A pattanásos bőrképnek még akár jót is tehet, azonban mégis rengeteg galibát tud okozni! Első és legfontosabb, nemcsak nyaralás során, az állandó és alapos fényvédelem! Azonban nagyon sokan ezt a mindennapokban elhanyagoljak, a nyaralásra viszont szépen bekészítik az addig sosem használt, vagy éppen újonnan megvett, random a drogéria polcáról a kosárba hulló viszonylag olcsó fényvédőt, mondván ez jó lesz! Ami akár igaz is lehetne, de egy fényvédő - pláne arcra - nem olyan egyszerű választás.

A rosszul megválasztott, nem a bőrtípusunkhoz illő fényvédő, vagy olyan kémiai vagy fizikai szűrőt, vagy akár alkoholt, illatanyagokat, parfümöt, stb. tartalmazó fényvédő mind okozhat irritációt, tehát mindenképp érzékenyítheti az arcbőrt.

Második sarkalatos kérdés, ami a nyári estéken gyakran elhanyagolódhat, az a megfelelő tisztítás és hidratálás. A sok szennyeződés es fényvédő egy olajos lemosóval meglazítva, majd egy szuper vízbázisú tisztítóval alaposan lemosva, csodákra képes, a mitesszerrel elleni harcot tekintve. Mindezután hidratálni kell a bőrt. Így már sok gond nem lehet.

De valljuk be: ezekre gyakran nem jut idő a hosszú tengerparti séták után.

ÉVA: Akkor az elsődleges probléma a nem megszokott, túlzott napfény lehet?

T.B.: A napfénytől adódó meleg hőmérséklet, és a tengeri levegő magas pára tartalma egy izzadékonyabb nő esetén is simán előidézhet pattanásokat, hisz a bőr befülledhet, a túlzott verejtékezés miatt sokkal nyitottabbak a pórusaink, gyakrabban nyúlunk az arcunkhoz nem feltétlenül tiszta kézzel.

Maga az erős napfény okozhat akár napallergiat is, csalánkiütéseket. Ezek a viszonylag kicsi es hamar elmúló kiütések gyakran összetévesztődnek a kisebb gyulladtabb pattanásokkal is akár. De ha maradunk a külső tényezőknél egy nyaralás során, bizony rengeteg olyan étellel is találkozik ilyenkor a bőrünk a táplálkozásunk révén, amivel amúgy elég ritkán.

Akár fűszeresebben is étkezhetünk, vagy akár addig testünk számára kevésbé megszokott - esetlegesen allergizáló - ételeket is kipróbálunk (tengeri ételek, magvak, gyümölcsök, fűszerek, stb). Ezek sokszor félrediagnosztizálva nem is pattanásokat, mind inkább csalángöb szerű, akár viszkető, piros kiütéseket is okozhatnak. De előfordulhat épp az ellenkezője is, hogy

annyira tisztán és egészségen táplálkozunk egy mediterrán pihenés során, hogy beindul a testünkben egyfajta méregtelenítési folyamat, ami szintén legelőször az arcunkon csapódhat ki.

ÉVA: És mi a helyzet a sós levegővel, a sós vízzel? Ezek is okozhatnak bőrproblémát?

T.B.: Fontos a külső tényezőket vizsgálva megemlíteni a sós levegőt, a sós vizet is. A sok pozitív hatása mellett bizony okozhat akár bőrszárazságot is, sok ideig nem lemosva az arcunkról ez generálhat a bőrben egy védekezési reakciót, melynek eredményeképp túlzott faggyú termelés indulhat be. És a már említett, amúgy is tág pórusok sokkal nyitottabbak a szennyeződések felé is, igy ezek együttesen, egymást erősítve is képesek gyulladásos folyamatok, pattanások kialakítására.

ÉVA: A nyaralás előtti lelki tényezőkre azt hiszem, mindenki vissza tud gondolni…

T.B.: Belső, lelki tényezőket vizsgálva: egy nyaralásra általában egy elég stresszes időszak után jutunk el, pláne ha egy édesanya pihen meg végre a tenger parton. Mert ő bizony a nyaralást megelőző hetekben a sok munka mellett állandóan azon pörög, hogy mindenkinek meglegyen mindene, legyen elég ruha, elég játék, minden orvosság és még sorolhatnám, és miután az egész családot bepakolta, az egész házat kitakarította, mert tiszta rendes otthonra jó hazatérni, huppan le a kanapéra az éjszaka közepén, és döbben rá hogy egy hete nem mosott rendesen arcot, nem foglalkozott magával, nem volt idő az arc hidratálására. Az őt ért stresszhelyzetek az állandó stresszfaktor megszűnése után fejtik ki az utóhatásukat a lenyugodott állapotban.

Van olyan, aki a nyaraláson lesz lázas beteg. Ilyenkor robban le fizikailag, áll be a háta vagy egész egyszerűen kipattog a bőre a megelőző kemény mindennapok eredményeként. De egy nyaraláson sok a komfortzónán kívüli esemény is. Akár baráti társasággal vagyunk együtt, kikkel mégsem közösen folyna legszívesebben a nap, de a megfelelés nagy úr, így hát sodródunk. Ezek mind lelki feszültséget okozhatnak, emiatt akár többet vakaraszhatjuk a bőrünket is, és az említett külső tényezőknek kitett arcunknak mar nem is kell ennél több.

ÉVA: Akkor mondhatjuk, hogy az arcbőrünk egy tükör?

T.B.: Egy nagy tükör. Tükör rólunk, a bennünk zajló eseményekről, a minket ért számos külső impulzusról. És ez a tükör egy nagyon hasznos segítség lehet nekünk. Figyeljünk magunkra, próbáljuk megérteni a testünk működését picit jobban azáltal, hogy megtanuljuk olvasni a jeleket. A jeleket az arcunkon, jeleket a bőrünkön, jeleket a testünkben es a lelkünkben egyaránt!

ÉVA: És mi a tipped, Beus? Hogyan készítsük fel a bőrünket a nyaralásra, hogy ne problémás bőrrel térjünk haza?

T.B.: Első lépés az arcápolás mindennapos és rendszeres alapjait bevezetni az életünkbe. Ne a tengerparton jusson eszünkbe először kenekedni!

Ez pedig a tisztítás-hidratálás-fényvédelem.

Ha ez az év 365 napján stabilan az életünk része, akkor nagy baj mar nem lehet. És feltétlen legyünk kalapban, hosszú hajunk laza fonatban vagy kontyba fogva, és csak erőlködés, izgulás es megfelelés nélkül élvezzük a pihenésünket!

Ha kedvet kaptál arra, hogy jobban megismerd a bőrödet, vagy ha nincs még arcápolási rutinod, vagy egész egyszerűen tanácsokra, akár arcdiagnosztikára lenne szükséged, keress bátran! Lelkesen várom a közös munkát!

A galériánkban 5 dolgot mutatunk be, ami elősegíti a pattanások kialakulását.