JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Nem jön össze a baba? 10 gyógynövény és vitamin a teherbeesésért

Borítókép: Nem jön össze a baba? 10 gyógynövény és vitamin a teherbeesésért Forrás: Pexels/Suhyeon Choi
Felgyorsult világunkban, ahol oly gyakori a stresszes életmód és az egyes női betegségek előfordulása, rengeteg nő néz szembe nap mint nap azzal a rideg ténnyel, hogy valamiért nem sikerül teherbe esnie. A meddőségnek számos oka lehet, de jó hír, hogy egyes esetekben bizonyos vitaminokkal és gyógynövényekkel támogathatjuk szervezetünket, hogy attól a csúfos menstruációtól jó időre elbúcsúzhassunk.

Általánosságban elmondható, hogy teherbeesés téren kétféle nő létezik; az egyik, aki mindenáron szeretne gyermeket, és ezért minden követ megmozgat, a másik, aki retteg attól, hogy valamilyen oknál fogva teherbe esik, és azért mozgat meg minden követ, hogy semmi esetre se legyen baba. Sajnos ma Magyarországon a párok 20%-a küzd valamilyen problémával, melynek következtében meddőség alakul ki az egyik vagy a másik félnél.

Miért nem jön össze a baba?

Rengeteg ok közre játszhat, amiért egy párnak nem sikerül gyermeket nemzeni. A meghúzódó okokat pedig nőknél és férfiaknál egyaránt keresni kell. A női nemnél számos – petevezetékkel, méhhel és petefészekkel kapcsolatos probléma merülhet fel, ami gátló ok a megtermékenyülésben. Itt van rögtön a méhmióma, ami a méh bár jóindulatú daganata, és kezelés függvényében eltávolítható, mégis, termékenységi problémákat okozhat, vagy éppen az endometriózis, melynél a méhen belüli nyálkahártya a méh üregén kívül is megjelenik, fájdalmas alhasi tüneteket és kínzó menstruációs görcsöket produkálva, egyes esetekben pedig meddőséget okozva. A terhesség legnagyobb esélyének bekövetkezése az ovulációs időszakban van, ám ha egy nőnek nincs ovulációja, nem is tud teherbe esni. Sajnos ez a probléma felelős majdnem 30%-ban a női terméketlenségért.

Forrás: Pexels/Anthony Tran

Természetesen a férfiak is lehetnek a meddőség okozói, hiszen a férfi testben az estleges fertőzések pl. ivarcsatorna-fertőzés vagy az alacsony spermaszám is okozhat termékenységi problémákat. A sikertelen családalapításhoz olykor a férfi impotencia is hozzájárulhat, hiszen a merevedési zavarok egyaránt komoly problémákat okozhatnak a baba-témában tevékenykedő párok körében.

Hogyan segíthetjük a teherbeesést?

Fontos hangsúlyozni, hogy ha meddőségre gyanakszunk, minden esetben látogassunk el egy orvoshoz, hiszen a terméketlenség megállapítása a szakember feladata. Kövessük az ő utasításait, illetve tartsunk be minden tanácsot, amit javasol. Ezek mellett – kiegészítő jelleggel – saját magunk is segíthetjük a sikeres teherbeesést. Rendkívül fontos a stresszmentes életmód, és a fehérjében, zöldségekben-gyümölcsökben, rostokban, telítetlen zsírokban és megfelelő mennyiségű szénhidrátokban gazdag egészséges étrend. Mindemellett intsünk búcsút káros szenvedélyeinknek, és tegyük le a cigarettát és az alkoholt is.

Jó, ha tisztában vagyunk saját ovulációnkkal, illetve azzal, hogy mely napokon érdemes ágyba bújnunk a sikeres fogantatás érdekében. Ennek megállapítására számos módszer létezik, de már tesztek segítségével is tájékozódhatunk a termékeny napokról.

Megfelelő vitaminpótlással és gyógynövényekkel is támogathatod a baba-projekt sikerességét, melyekről galériánkban olvashatsz!