A nagy naptej-kérdés: hogyan válassz, hogy tényleg megvédje a bőrödet?

Borítókép: A nagy naptej-kérdés: hogyan válassz, hogy tényleg megvédje a bőrödet?
Bár eddig még csak párszor kúszott a hőmérő higanyszála 30 fok közelébe, a napnak már igencsak van ereje, így akár pár perc alatt is csúnyán leéghetünk, ha nem gondoskodunk megfelelő fényvédelemről. Persze ilyenkor mindig nagy dilemma, milyen naptejet válasszunk, vajon megfelel-e az olcsóbb is vagy a drágább a jobb. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni!

Évek óta csak azt halljuk a bőrgyógyász szakemberektől, hogy figyeljünk oda a bőrünkre, ne feküdjünk ki a napra – főleg nem a déli órákban – és akkor is kenjük magunkat magas faktorszámú, UVA és UVA védelmet egyaránt adó naptejjel, ha nem éppen a vízparton nyaralunk, hanem a városban ügyet intézünk, vagy az autóban ülünk. Mert a bőrünk nem felejt és az iszonyúan erős sugárzás valamint egyéb életmódbeli tényezők – légszennyezettség, tartósítószerek és egyéb kemikáliák használata- miatt szervezetünk külső védelmi vonalának sokkal több támadást kell kivédenie, mint akárcsak tíz, húsz évvel ezelőtt. Azt pedig már észre sem vesszük, hogy a napból érkező káros sugarak felgyorsítják a bőr öregedését, és megnövelik a bőrrák kockázatát is.

A Szegedi Tudományegyetem tavaly megjelent kutatásából az derült ki, hogy évente 3 ezer új melanómás – bőrrákos- esetet diagnosztizálnak itthon. És ez csak a diagnosztizált esetek száma! Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a káros hatású napsugarak „csak” melanómát okozhatnak, sajnos, egy sor más rosszindulatú bőrdaganatot is. Ezek közül az egyik leggyakoribb a basalioma, mely ugyan áttétet nem okoz, de a bőrdaganatok 80%-a ebbe a típusba tartozik. Ez általában a testnek azokon a részein alakulhat ki, melyeket a legtöbbet ér a nap, így legtöbbször a fejen fordul elő. Oka szintén a rákkeltő hatású UV-sugárzás.

Pedig nagyon egyszerű módon meg lehetne előzni a bajt: ha egész évben gondoskodnánk a megfelelő fényvédelemről. És igen, nem csak nyáron, nem csak nyaralás alatt, nem csak vízparton, de felhős időben, síelésnél és akár a szobában vagy az autóban ülve is. Ugyanis az UV-sugárzás ilyenkor is elérheti a káros mértéket.

Az sem igaz, hogy akinek eleve barnább a bőre, annak egyáltalán nincs is szüksége fényvédelemre. Mert bár igaz, hogy a sötétebb bőrtónus esetében magasabb a természetes védettség, de ettől még nem immunis a napkárosodásra.

Hogyan használjuk a naptejet?

Számtalan szakmai oldal létezik, ahol laikusok számára is közérthető módon elmagyarázzák bőrgyógyászok, kozmetológus szakemberek, hogy nem csak az a fontos, hogy használjunk naptejet, de az is, hogy azt megfelelően alkalmazzuk. Mit is jelent ez?

Azt, hogy nem elég reggel egy leheletnyit felkenni és akkor egész napra el is intéztük a dolgot, hanem alkalmanként legalább egy felespohárnyi mennyiségű krémet kell magunkon eloszlatni és ezt a műveletet naponta többször kell ismételni (legalább a napnak kitett felületeken).

Ezen kívül a fényvédő krémek két nagy csoportra oszthatók: a minden napos használatra valók, valamint azok, melyek a tartós napon tartózkodáskor védenek jól. Az első típusú napvédőkhöz sorolhatók azok az arckrémek és sminktermékek, melyekben van SPF, és így védenek a káros napsugárzás ellen. Ezeket – télen-nyáron- érdemes a napi rutin részévé tenni, hogy akkor is óvjuk a bőrünket, mikor napos időben kinn vagyunk például a városban, vagy esetleg fényes időben az ablaknál ülünk. Ha pedig tartósan a napon vagyunk, két óránként újra be kell magunkat (vagy ha vízben voltunk, utána, bármilyen macerás is, minden alkalommal, még akkor is, ha a termék vízálló) és soha ne feledkezzünk meg a száj és a szem környékéről sem, mert ott különösen vékony és érzékeny a bőr!

Így válasszuk ki a megfelelő naptejet!

A 6-15 faktoros naptejek nem igazán jelentenek biztonságos védelmet, válasszunk legalább 30 faktorosat, de a bőrgyógyászok szerint minél magasabb ez a szám, annál jobb. Ám ezek a termékek is csak akkor védenek, ha két-három óránként újrakenjük őket.

Fontos, hogy UV-A és UV-B sugárzás ellen is védjen a naptej! Sok termék csak az egyiket tudja, ám az nem elegendő!

A szakértők inkább az ásványalapú termékeket ajánlják – babáknak és érzékeny bőrűeknek szinte csak és kizárólag ezek használhatók biztonságosan - tehát az összetevők között a cink-oxidot és a titánium-dioxidot kell keresni.

Bizonyos nem ásványi alapú naptejekben megtalálható összetevőként az oxibenzon, melynek bizonyítottan káros hatása van a környezetre, így vannak olyan országok, ahol ezt már be is tiltották. Ezeket a termékeket ajánlott elkerülni.

A fényvédő szavatosságát szintén érdemes komolyan venni. Egy tavaly megjelent francia kutatásból az derült ki, hogy minél hosszabb ideig hagyjuk a polcon a naptejet, annál nagyobb lehet annak az egészségügyi kockázata ránk nézve. Ennek oka, hogy a használati idő lejárta után olyan bomlási folyamatok indulnak el, melyeknek az emberi egészségre veszélyes melléktermékei lehetnek. Érdemes beruházni egy új naptejre ahelyett, hogy elővennénk a tavalyit.

A naptej jó eszköz a bőr védelmére, de nem az egyetlen. Ha van lehetőségünk rá, hordjunk kalapot, ne hagyjuk szabadon a bőrünket, kerüljük a napot reggel 10 és délután 4 között és persze maradjunk az árnyékban, amikor lehet – tanácsolják a szakértők.

Az olcsót vagy a drágát válasszuk?

Naptejet már 1500 Forintért is kaphatunk, de vannak, amelyekért 10 ezer Forint körüli összegeket is elkérnek a boltban. Főleg a diszkontláncok és a drogérialáncok saját márkás naptejei képviselik az alsó árkategóriát – sokan szinte csak ezeket teszik a kosarukba már évek óta-, a felsőt pedig a nagy kozmetikumgyártók készítményei.

Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy egy ilyen speciális árucikk esetében - amelynek fontos egészségvédő funkciója van- az olcsóbb lehetőség választása jelenthet-e kockázatot.

Ne a marketinget és a csomagolást fizessük meg, hanem az adott termék valódi tudását! Az illat és a márkanév ugyanis önmagában nem véd meg a káros sugárzástól.

A naptejeknek az Európai Unióban - és persze Magyarországon is - szigorú előírásoknak kell megfelelniük és alapos vizsgálaton kell átesniük, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek. Éppen ezért a boltokban kínált termékekből nyugodt szívvel lehet válogatni, de ettől még érdemes alaposan megnézni, hogy mit veszünk le a polcról. Bármilyen márka mellett is tesszük le a voksunkat, fontos ellenőrizni a faktorszámot és néhány további, a napsugárzás elleni védelemre vonatkozó információt.

Ez az a 3 dolog, amit mindenképpen ellenőrizz, amikor naptejet vásárolsz!