Felnőttkori akne: pattanásos bőrproblémák, amik a tinikor elmúltával is jelentkezhetnek

Borítókép: Felnőttkori akne: pattanásos bőrproblémák, amik a tinikor elmúltával is jelentkezhetnek Forrás: Getty Images
Az ember azt gondolná, hogy ezzel a problémával lényegében csak pubertás korban találkozik az ember, ám nem egy negyvenedik életévét elhagyó nő szembesül az akne problémájával. Dr. Kaszab Csilla, bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvost kérdeztük.

Mennyire függ ez össze a hormonháztartás változásával vagy épp a változó kor kezdetével?

Nagyon is összefügghet, a hormonális változások hatással vannak faggyúmirigyeinkre. Sokszor a fogamzásgátló gyógyszerek elhagyásával borul fel a faggyútermelés, a plusz ösztrogén bőrszépítő hatásának megvonása miatt. De a tesztoszteron-ösztrogén relatív egyensúlyának felborulásával is súlyosbodhatnak a tünetek.

Mi is valójában az akne?

Az akne a leggyakoribb bőrgyógyászati betegség ami az ún. pilosebaceus egység, (a faggyúmirigyek és szőrtüszők egységének) éveken át tartó gyulladásos megbetegedése.

Hogyan alakul ki?

A szőrtüszőket, faggyúmirigyeket elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el.

Az arc mely területén felbukkanó pattanás jelzi tipikusan az aknét: hol jelenik meg jellemzően?

Jellemzően ott, ahol sok faggyúmirigy van, ezért zsírosodásra hajlamosabb, ezt szoktuk klasszikusan a T-vonalként emlegetni.

De természetesen ezen a régión kívül is sok faggyúmirigy van az arcon, tehát nem ritka, hogy például az állvonal vagy az arc két oldala is érintett.

A test más területén hol jelenhetnek meg még?

Tipikusan ahol még sok faggyúmirigy van: a hát, mellkas bőre és természetesen a fejbőr.

Férfiaknál vagy nőknél okoz több problémát?

Serdülőkorban a fiúknál gyakoribb, felnőtt korban női dominancia jellemző.

Fiziológiás változásunk, környezeti behatások: mi az, ami katalizálja az akne kialakulását?

A faggyútermelésünket sajnos minden befolyásolja. Ami leginkább kivédhetetlen mostanában az a stressz.

De természetesen a genetikai hajlam, családi öröklöttség is sokszor szerepel a hajlamosító tényezők között.

De a faggyútermelést fokozó krémek használata, gyógyszerek szedése (pl. szteroidos készítmények), hormonális változások is katalizálják a tünetek előfordulását, gyakoriságát.

Mondják a probléma okát belül kell keresni. A bőrfelszín alatti rétegekben vagy inkább mélyebbre kell nyúlni a probléma gyökeréért?

Is-is. Előfordulhat nem megfelelő kozmetikum használatát követően jelentkező akne, nem megfelelő minőségű krémek fokozhatják a faggyútermelést. De sokszor hormonális eltérés húzódhat meg a háttérben, inzulinrezisztencia vagy policisztás petefészek szindróma is akár.

Azonban önmagában a változókor a hölgyeknél a relatív tesztoszteron-ösztrogén egyensúly felborulása is rontani tud a seborrhoeás hajlamon.

Az akne felismerése után mi a következő lépés?

Kezelés illetve ha klinikailag “gyanús”, nem típusos formában jelentkezik, akkor az okok felderítése.

Nőgyógyászati hormonvizsgálat, endokrinológiai vizsgálat: indokoltak lehetnek ezek a teljes kép felméréséhez? Segítenek-e ezek a miértek megválaszolásában?

Igen, nem ritka, hogy így derül ki, hogy a páciensnek kezdeti cukorbetegsége van, vagy a tesztoszteron hormon szintjében van “relatív” eltérés, az ösztrogén-tesztoszteron szint felborulásából adódóan.

Milyen lépcsőfokai vannak az akne bőrgyógyászati kezelésének?

Egy-egy tünet esetén elég külső kezelés, faggyútermelést csökkentő arclemosó, szárító, antibiotikumos krémek használata. Sok pattanás esetén illetve ha hegesen gyógyulnak a pattanások, akkor az időben elkezdett gyógyszeres belső kezelés elengedhetetlen, hogy ne alakuljanak ki életre szóló hegek. Abban az esetben, ha már hegek is vannak, hegkezelő kiegészítő bőrgyógyászati esztétikai kezelések is indokoltak például a dermarolleres hegkezelés.

Hozzá lehet-e nyúlni - kozmetikusra gondolok - az archoz az aknék megléte mellett?

Igen, a tapasztalt kozmetikus nagy segítség a páciensnek, sok alkalommal ők irányítják orvoshoz, felismerik a gyógyszeres kezelés szükségességét. Nagy gyulladás esetén azonban az esetleges hegképződés miatt a kozmetikusok sem csinálhatnak tisztító kezelést.

A bőr hidratálása mennyire fontos tényező ilyen panaszok mellett? Kell-e és ha lehet akkor hogyan lehet a bőrt hidratálni?

A bőr hidratálása minden aknés esetben is fontos, mert ugyan a faggyútermelés erős, tehát zsírosodik a bőr, de alulhidratált. Ezért fontos, hogy olyan krémet használjanak a zsíros bőrűek, ami hidratál, de a faggyútermelést nem rontja. Patikákban vény nélkül is elérhető sok jó minőségű, seborrhoeas bőrre javasolt orvosi kozmetikum.

Az akné megszünése után a meglévő hegek kezelésére milyen módszerek kínálkoznak?

Személy szerint nagy kedvencem a dermarolleres hegkezelés. Ebben az esetben egy speciális, tűkkel felszerelt hengert görgetünk át a bőrön, amivel felszabdaljuk a kollegénrostokat és új kollagénrostok termelésére ösztönözzük a bőrt. De vannak egyéb például lézeres és hámlasztó lehetőségek is.

Hasznosnak találtad a cikket? A doktornőt itt tudod elérni.

Mivel tudod bőröd vitalitását megtartani?

Galériánkban megmutatjuk!