JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

3 különleges útvonal, amit feltétlenül járjatok be idén tavasszal!

Borítókép: 3 különleges útvonal, amit feltétlenül járjatok be idén tavasszal! Forrás: Unsplash/Tom Merton
A tavasz a legideálisabb évszak a nagy családi túrákhoz, a piknikezéshez a szabadban. Mutatunk 3 különleges útvonalat, amelyek tele vannak látnivalókkal, ugyanakkor akár kicsikkel is könnyen teljesíthetők és hoztunk pár tippet ahhoz is, hogy mi kerüljön a hátizsákba, ha megéhezne a csapat. Csomagoljatok be pár szendvicset és irány a szabad!

Hazánk tele van szebbnél szebb túraútvonallal. Ha idén tavasszal kipróbálnátok valami igazán különlegeset, ajánljuk a PICK 3 Bordó körtúrájának egyikét, de akár mindhármat is végigjárhatjátok!

Panorámatúra a Badacsonyon

A Badacsonyt és környékét egyszerűen lehetetlen megunni: közelről és távolról is elképesztően gyönyörű, ráadásul a PICK 4 kilométeres Bordó útvonalán a hegy számos látnivalója és panorámapontja bejárható egy gyerekek által is könnyedén teljesíthető körtúrával.

A túra kiindulópontja a Rózsa-kő, ahonnan rövid kaptatás árán juthatunk el a páratlan panorámájú Páholy-kő csodálatos sziklateraszához és a hegy tetején álló Kisfaludy-kilátóhoz. Innen a Badacsony erdős platóján vezet tovább – a tavasszal virágok ezreivel teleszórt - utunk. A hegy déli oldalára átérve újabb panorámaponthoz érünk: az Egry József-kilátóhelyhez, majd a Ranolder-kereszthez, végül a Szent György-hegyre és a szigligeti várra nyíló kilátást adó Tördemici-kilátóhelyhez. Túránk lezárásaként a Bujdosók lépcsőjén, óriási bazaltorgonák között ereszkedhetünk le a kiindulási ponthoz – a Rózsa-kőhöz - visszavezető turistaútra. Utolsó lépéseinket végigkíséri a megunhatatlan balatoni panoráma, a badacsonyi szőlők kedves látványa és a természet ámulatba ejtő képződményei, a hatalmas bazaltorgonák.

Bár a túra két óra alatt végigjárható kényelmes tempóban, akik már végigcsinálták, mindenképpen azt ajánlják, hogy ne rohanjuk végig az utat, szánjunk rá több időt, élvezzük a bennünket körülölelő táj szépségét, pihenjük meg egy-egy panorámapontnál, nyissuk ki a hátizsákunkat és falatozzunk egy jót! És ha már a PICK Bordó útvonalán járunk, vegyük elő stílusosan a PICK szalámis szendvicsünket és gondoljunk arra, hogy ahogy a Balaton, úgy a PICK szalámi is valami olyasmi, ami több generációt összeköt.

Javasolt szendvicspontok: Rózsa-kő, Kisfaludy-kilátó, Kőkapu, Egry József-kilátóhely, Ranolder-kereszt.

Forrás: PICK
Kattints a képre és tudj meg többet!

Kilátótúra Dobogókő környékén

A Visegrádi-hegység Magyarország túraútvonalak és látnivalók tekintetében egyik leggazdagabb, ha nem a leggazdagabb kirándulóhelye és Dobogókő kétségtelenül a magyarországi túrázás bölcsője. A Visegrádi-hegység és így Dobogó-kő is, egy vulkanikus eredetű hegység, melynek több barlangja és nagyon változatos növényvilága van. Közkedvelt úti cél, amit nem csak annak köszönhet, hogy közel van Budapesthez és bárhonnan könnyen megközelíthető, de azért is, mert még egy forró nyári napon is kellemes a hőmérséklete.

A PICK Bordó körtúrája a tájegység legszebb, legizgalmasabb látnivalóit fűzi össze élvezetes kirándulássá: pazar panorámapontokat, földtani látványosságokat, vadregényes erdőt, forrásokat és emlékhelyeket érintve. Utunk során járunk a Thirring-sziklák, a Tost-sziklák és a Rám-sziklák bizarr alakzatai között és a dunakanyari hegyvidékre teljes rálátást nyújtó Rezső-kilátónál, Dobogókő pedig méltó kezdő- illetve befejező pontja lehet ennek a nem túl nehéz, de érdekességekben gazdag túrának.

Ne felejtsük: nincs túrázás piknik nélkül! Javasolt szendvicspontok, ahol garantáltan élvezettel fogyasztjuk majd el a pompás PICK szalámis szendvicseinket: a Rám-szikla, a Rezső-kilátó és Dobogó-kő (ez utóbbi a hegység legmagasabb pontja, egyben hangulatos üdülőfalu).

Körtúra Pécs felett

A PICK harmadik Bordó körtúrája a Pécs felett emelkedő Misina és Tubes hegygerincen visz végig bennünket és akárcsak az előző kettő, ez az útvonal sem hagy minket cserben, már ami a kilátókat, festői kis ösvényeket és kellemes pihenőhelyeket illeti. Bár túlnyomórészt 5-600 méteres magasságban mozgunk, a szintkülönbség elenyésző, igaz a túra megkezdéséhez a Tubesre a völgyből kell felkapaszkodni, cserébe négy nagyon különböző kilátóból is megcsodálhatjuk a Mecseket és tág környezetét. Az útvonal középső szakasza erdei utakat, nagyobb része viszont kimondottan hangulatos, egynyomos ösvényeket használ és lehetőséget ad a hegyhát mindkét, merőben eltérő oldalának a felfedezésére: a déli oldalról Pécs panorámájában gyönyörködhetünk, míg az északi oldalról árnyas bükkösökre látunk.

A félnapos erdei kirándulás gyerekekkel is könnyen teljesíthető, köszönhetően többek között a rengeteg, hangulatos erdei pihenőhelynek – például a Flóra-pihenőnek, a János-kilátónak és a Kis-Tubesnek-, ahol előkerülhetnek a túra kulináris fénypontját jelentő, anya által készített PICK szalámis szendvicsek illetve a túrát lezáró kisvasút – amely a legrövidebb az országban -.

3 dolog, ami nem hiányozhat a túrazsákból

A családdal közösen eltöltött idő, a közös élmények, az együtt elfogyasztott finom falatok egész életre szóló, meghatározó emlékek maradhatnak, amelyekről később a mi gyerekeink mesélnek majd a saját csemetéiknek és talán ők is folytatják a hagyományt. Ne kockáztassuk mindezt azzal, hogy nem készülünk fel rá kellőképpen! Íme 3 dolog, amin a kirándulás sikere múlhat:

Elég víz és egészséges harapnivalók

Mindig legyen nálunk elegendő víz: mindenkinek töltsük tele a kulacsát, de azon kívül is legyen a hátizsákban egy plusz flakon víz arra az esetre, ha az alapkészlet idő előtt elfogyna. Ne számoljunk azzal, hogy majd valahol megállunk enni, mindig csomagoljunk egészséges, finom és laktató harapnivalókat: szendvicset, gyümölcsöt. A szalámis szendvicsek szuper kísérői a túráknak, mert nyugodtan magunkkal vihetjük a melegben is, ugyanis a szalámi nem igényel hűtést, így tökéletes társ akár egy egész napos kinti programhoz is.

Tipp: A PICK szalámis szendvicsek mindig tökéletes útitársaink lesznek ahhoz, hogy új ízemlékeket szerezzünk. Legyenek ott veletek is!

Váltóruha – Készüljünk fel mindenre

Mindig legyen nálunk esőkabát és még nyáron is egy vékony pulóver, hogy egy hirtelen időjárás változáshoz is alkalmazkodni tudjunk. A gyerekeknek pedig tegyünk be egy szett váltóruhát arra az esetre, ha összevizeznék, sároznák magukat.

Elsősegély-készlet

Mindig legyen nálunk egy kis csomag elsősegély-készlet is, amely tartalmaz kötszert, fertőtlenítőszert, ragtapaszt, fájdalomcsillapítót, allergiagyógyszert és szúnyog- valamint kullancsriasztót!