Naponta fél órát sétáltam egy hónapig - elmesélem, mi történt velem

Borítókép: Naponta fél órát sétáltam egy hónapig - elmesélem, mi történt velem Forrás: Getty Images
"Csodákra képes, azt is elmondom, miért." A womanandhome.com szerkesztőjének inspiráló története következik.

"Bár első hallásra nem tűnik soknak, velem mégis valóságos csodát tett már ez a kis testmozgás is. Ha edzésről van szó, sokan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak az ér valamit, ha minél fárasztóbb, ha minél jobban leizzadunk és minél nagyobb intenzitással űzzük az adott tevékenységet. Hogy ez mennyire nem így van, azt már a saját példámmal is alá tudom támasztani. Ha ugyanis képesek vagyunk arra, hogy egy kicsit alább adjunk ezekből az elképzeléseinkből, az igazán kifizetődő lesz a fizikai és a mentális egészségünk számára.

Szerkesztőként ülő munkát végzek, a napom nagy részét a gépem előtt töltöm. Próbálok rendszeresen valamiféle mozgást végezni, lejárogatok edzőterembe, futni is szoktam, de őszintén bevallom, a tél; a hideg és a korai sötétedés erősen kihat a motivációmra e téren. Éreztem, hogy valamit ki kell találnom, amit a megváltozott körülmények között is be tudok építeni a napi rutinomba; hogy nem várhatok tavaszig, amikor ismét kedvezőnek ítélem a külső körülményeket. Így jött a "képbe" a gyaloglás, napi fél órában.

Most, hogy túl vagyok az első hónapon, elmesélem, mi mindent köszönhetek neki.

A séta is egy remek kardió edzés. Igaz ugyan, hogy közel se olyan intenzív, mint a magas intenzitású, HIIT (High Intensity Interval Training) típusú tevékenységek; viszont ugyanúgy egy emelkedett – persze jóval mérsékeltebb - szívritmust tartasz alatta. A lényeg, hogy a pulzusszámod ne ugorjon meg nagyon, maradjon egy közepes vagy közepesen magas szinten. Ez pedig nagyon jót tesz a szív-, és érrendszerednek. Ez a fajta, úgynevezett LISS (Low Intensity Steady State) edzésforma ugyanakkor hasonló hatékonyságú; fejleszti az állóképességedet, javítja a koncentrációdat és az alvásban is segíthet.

Ez az egy hónap ugyan még nem hosszú idő, viszont azt biztosan elmondhatom, ahhoz elég, hogy ezeket a pozitívumokat mind megérezzem. Azt is megtapasztaltam, hogy ez a fajta mozgás tényleg könnyen beépíthető a napi rutinba, egy idő után pedig azt vettem észre, hogy a megszokott, jó bejáratott útvonalam helyett ismeretlen terepeken, utcákon barangolok, a kedvenc podcastjaimat hallgatva. Úgyhogy engem már nem kell győzködni, most ti jöttök! "

Forrás: womanandhome.com

Galériánkban konkrét tippeket olvashatsz, hogyan csinálj edzést a mindennapos sétádból!