6 gyakorlat, ami mindenkinek ajánlott, ha irodai munkát végez

Borítókép: 6 gyakorlat, ami mindenkinek ajánlott, ha irodai munkát végez Forrás: Pixabay.com/ Broesis
Itt szúr, ott görcsöl, egy másik helyen pedig beállt. Tested jelez, ha valami túl kevés vagy épp túl sok neki. Ha sok az ülőmunka, akkor bizony ezen gyakorlatok elvégzésére szükséged lesz, ha nem akarsz komolyabb panaszokat.

Nem kell ide home office és annak egészségre gyakorolt hatásai, hisz az irodai munkavégzés már a Covid időszámítás előtt is jelen volt életünkben. Görnyedtünk akkor is és görnyedünk most is eleget az asztalnál ülve. A munka fut, vele pedig észrevétlenül hosszú órákat töltünk el egy pozíciót tartva. A számítógép előtt töltött idő több szempontból ártalmas szervezetünkre. Egyrészt, ha székünk kialakítása, asztalunk magassága nem kedvező, ortopédiai szempontból sokat rontunk tartásunkon. Egy rossz tartás során rosszul terheljük vázrendszerünket, izomzatunk extra terhelést kap, mely során akut fájdalmak is, gócok is kialakulhatnak- biztosan mindenki ismeri a nyakban vagy a lapocka felső területén jelentkező fájdalmat, mely a trapézizom rossz tartásból fakadó, túlzott igénybevétele miatt alakul ki.

A rendszeres és sokáig tartó ülés következménye lehet még emésztési probléma is. Egy görnyedt testtartás miatt a belek is ’gyűrődnek’. A rendszeres mozgás, akár egy könnyű séta is jót tesz már emésztésünknek.

Idegrendszerünk, agyunk és szemünk is elfárad az órákig tartó fókuszálásban, koncentrálásában, illetve alsó végtagjaink is elgémberedhetnek, így lábaink, medencénk vérellátásának is jót tesz a bizonyos időközönként végzett testmozgás.

Galériánkban 6 gyakorlatot mutatok, ami segít megtörni az egész napos ülőmunkát és felfrissíti testünk izmait