Ezért fontos, hogy a lelkedben is tarts néha nagytakarítást

Borítókép: Ezért fontos, hogy a lelkedben is tarts néha nagytakarítást Forrás: Getty Images
Nem is gondolnád, mennyi trauma, lenyomat, hiedelem gátolhat életed teljes megélésében. Szedhetsz, ihatsz rá viszont bármit; amíg magadban szorongatod a kiáltásaidat, veszteségeidet, kérdéseidet. Arra viszont egy szakértő, segítő sem képes, hogy helyetted végezze el a munka legjavát.

Számtalan oka létezhet a feszült vagy félelmekkel teli állapotoknak, kiégésnek, megoldhatatlannak tűnő emberi konfliktusoknak, lelki válsághelyzeteknek, és a már fizikai szinten megjelenő betegségeknek. Mindezeket szülőként megélni még nyomasztóbb lehet annak tudatában, hogy közben gondoskodnunk kell gyermekünkről, holott épp a régi önmagunkat sem találjuk. Van kiút?

Túrom a földet. Kesztyű nélkül, ahogy mindig. Körmeim alatt a termékeny föld. Imádom ezt. Nem fogok megváltozni és nem is akarok. Szeretem érezni a földet, a napsütötte talaj melegségét, párás illatát. A levelek zizzenését, a közülük átvillanó nap fényét, amely hol nyugtot hagy szemeimnek, hol pedig elvakít. Kezem-lábam fekete. A hajamból csurog a víz. Letörlöm, és azonnal eszembe jut, hogy valószínűleg már az arcom is fekete. Nem zavar. Az elfogadó, állandó és békés lassúsággal körülölelő természet részének érzem magam, testem és elmém pedig örömmel veszi át ezt a lassúságot.

Végre egyedül vagyok. Másnak rémálom, menekül előle. Nekem ajándék. Töltődés. Végre utolérem és meghallom a saját gondolataimat. Most végre magamnak is válaszolhatok. Annyi, de annyi átgondolnivaló. Rendezni kell őket, csakúgy, mint a kertet. A kettő együtt remekül működik.

Megszólal a déli harangszó, amibe távolról sután énekel bele a Family Frost gyerekkoromból más ismert hívószava. Kizökkenek.

Szétnézek magam körül. Szépíteni kezdtem, de csak káoszt látok. Szerszámok, kesztyűk, földkupacok, edények szerteszét, ültetésre váró, gyorsan kókadó növények, elszóródott gazcsomók mindenfelé. De ez épp így van rendjén.

Épp olyan ez, mint egy nagytakarítás. Vagy mint a lélek gyógyítása. Először mindent ki kell rámolni, különösen a gondosan hátratolt, szem elől eltakart régi holmit. Letörölni a port, kiválogatni, mi nincs már hasznunkra. Átrendezni mindent úgy, ahogy onnantól látni szeretnénk. Por, szemét, és végtelen, rendezésre váró halmok mindenfelé. Időnként reménytelennek is tűnhet ez a folyamat, az ember hamar türelmetlenné válik, sőt, néha egyenesen feladná.

A kitartás jutalma azonban a csodás rendezettség, elégedettség és belső nyugalom.

Ezért is érdemes végigolvasnod a cikket. A folytatását ide kattintva találod!

A Galériában pedig olyan ételeket nézegethetsz, amik jó hatással lehetnek a mentális egészségedre!