Kezdőknek: 7 lépés, hogy futóvá válj

kezdő futók Forrás: Getty Images
Ha te is most szeretnél belevágni a futásba, akkor összeszedtük, mik azok a lépések, amiket mindenképpen érdemes betartanod, hogy hosszútávú kapcsolatod alakulhasson ki ezzel a csodás sporttal! A Runner's World.hu cikke.
  • Ne félj sétálni!
    Sokszor írtuk már, hogyha valaki teljesen kezdő szintről szeretne elkezdeni futni, akkor annak a legjobb módja, ha először rendszeres, 20 perces sétákat illeszt be a heti rutinba (heti 3 alkalommal), amikbe 1-1 perc kocogást csempész. Szép lassan egyre több perc legyen kocogás a séta helyett, mígnem azon kapod magad, hogy a teljes edzést kocogva teszed meg! Később fokozatosan növelheted a kocogással töltött időt is, de egyszerre ne akarj túl nagyokat előre ugrani!

  • Használd a beszéd tesztet
    Azaz, olyan tempót válassz (legyen az séta vagy később futás), amivel még tudsz beszélgetni. Így biztos lehetsz benne, hogy olyan tempóval haladsz, amivel fejleszted az az alap-állóképességed, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy később egyre nagyobb távokat tudj megtenni, egyre gyorsabban. A szervezetednek szüksége van alapozásra, hiszen csak most kezdtél bele ebbe a sportba!

  • Ne fuss minden nap!
    Kezdd heti 3 alkalommal, mert a testednek szüksége lesz arra, hogy az egyes alkalmak között regenerálódni tudjon. Ha mindenképpen szeretnél többet sportolni, akkor válassz kiegészítő edzéseket, mint a jóga, úszás, kerékpározás vagy erősítő edzés, és heti egy plusz alkalmat adj hozzá a 3 futáshoz. Ha hat hetet letoltál, akkor megemelheted 4-re a futásokat, majd újabb hat hét után jöhet még egy. De heti 6-nál biztosan nem szabad fentebb menni, akkor sem, ha már nagyon belejöttél, egy teljes pihenőnapra mindenkinek szüksége van!
futás
Forrás: Getty Images