Kedves agyam, hova tűntél? - Napló bejegyzés a kismama agyról

Borítókép: Kedves agyam, hova tűntél? - Napló bejegyzés a kismama agyról Forrás: pexels
Többször hallottam már más anyukáktól, és olvastam külföldi mami bloggerektől a pregnancy brain kifejezést, vagyis a terhes agy jelenséget. Engem eddig úgy érzem nem érintett ez a tünet, de most, hogy harmadjára várok gyereket, egyértelműen utolért engem is a kismamákat érintő jelenség.

A barceloniai Nature Neuroscience Egyetemen MRI géppel végzett kutatás alapján, bebizonyították, hogy nem csak a kismamáknak, de még a gyermekágyi szakaszt követő édesanyák agya is kevésbé funkcionál, mint előtte. Ez egy több éven át tartó kísérlet volt, hiszen egy adott nőnek megnézták az agyát mielőtt teherbeesett, várandósan majd kettő évvel a szülése után. A gépben fekvő nőknek nem matematikai feladatokat kellett elvégezni, csupán azt nézték mennyire változik az agyuk szürkeállománya a női lét különböző szakaszaiban.

Bár egy nagyon izgalmas és összetett kutatásról van szó, gyorsan összegezném a kutatást, aminek eredményeképp azt kapták a kutatók, hogy az először édesanyává váló nők agyának a szürkeállománya jelentős mértékben csökken, kiváltképp a mentalizációért felelős régiókban. Akit érdekel a teljes angol nyelvű kutatás publikációja azt ide kattintva éri el.

Szeretném megajándékozni saját kismama történeteimmel azokat, akik eljutottak eddig a pontig a cikkben. Őszintén gondoltam, hogy engem nem fog utolérni a "terhes agy" állapot, de most, hogy elolvastam a kutatást tudom, hogy még egy ideig társam lesz a hétköznapokban.

Olyannyira, hogy az elmúlt kettő hétben egy bizonyos pulcsimat kerestem mindenhol és mindenkin, amíg egyszer csak hét elején kikerül a legújabb Mesélj, anyukám rész és látom, hogy Timi kolléganőmön egy ugyanolyan pulcsi van, mint amit keresek már napok óta. Összeszedve minden bátorságom ráírtam, megkérdeztem, hogy esetleg véletlen nem lehet, hogy az a pulóver az enyém, ami rajta van? Természetesen kiderült, hogy az bizony az én pulcsim VOLT, mert eladtam neki másfél éve! Szia memória, helló új emlékek!

A másik történet, amin jót mosolygok mindig amikor eszembejut vagy újra hasonló szituációba keverem magamat az az, hogy a minap, amikor lifttel szerettem volna 5 emeletnyi távolságot megtenni, akkor percekig álltam a lif előtt és egyszerűen nem emlékeztem arra, hogy mit kell megnyomni; azt a nyilat, ahova hívom a liftet vagy azt a nyilat amerre szeretnék menni… Tudom ez tipikus, 2022-ben egyáltalán nem polkorrekt kifejezéssel élve, "szőke nős" pillanat, pedig higyjétek el borzalmas érzés, amikor tudod, hogy egyszer emlékeztél erre a pofon egyszerrű problémamegoldására, de most nem jut eszedbe.

Sajnos az, hogy az evolúciónak mi ezzel a célja még nem tudom és emlkszem a gyerekkori ezetékes telefonunk telefonszámára is még, de kíváncsi vagyok, hogy ez a felejtési folyamat meddig fog tartani, és mikor bújik elő, mint medve a bokorból.

A cikk és a nemzetközi kutatás eredeti forrása: Nature Neuroscience

Nézegesd meg galériánkat, ha tovább olvasnál a kismama lét csínjáról-bínjáról!