„Azt hittem, szülni fogok, de másnap már nem volt szívhang” – a terhességi kolesztázis tragédiát okozhat

Borítókép: „Azt hittem, szülni fogok, de másnap már nem volt szívhang” – a terhességi kolesztázis tragédiát okozhat Forrás: Női váltó
Boldog várandós volt, majd teljesen váratlanul meg kellett tapasztalnia, milyen tragikus következménnyel járhat az, ha nem ismerik fel időben a terhességi kolesztázist: Ladjánszki Bernadett a vesztesége után komoly eredményeket, új lehetőségeket ért el a hazai várandósgondozásban, mellyel magzatok életét mentheti meg, így szinte a kismamák védőangyala lett.

Bernadett egy éve még boldog kismamaként várta lánya születését – ugyan terhességi epepangást állapítottak meg nála, de szoros kontroll alatt volt, a szülésre készülődött.

– Száz százalékos biztonságban éreztem magam, kaptam gyógyszert, jártam vérvételre, ultrahangra.

A harminchatodik héten, egy keddi napon mentem utoljára terhesgondozásra: éjjel már éreztem, hogy valami nem stimmel.

Én azt hittem, szülni fogok, de másnap már nem volt szívhang – meséli személyes tragédiáját. A kisbabáját gyászoló Bernadett korábban nem volt tudatában annak, hogy baj történhet vele, akkor úgy érezte: váratlanul, magyarázat nélkül vesztette el magzatát. Kereste az okokat, kezdetben ugyanis nem tudta, hogy a megállapított betegség, a terhességi kolesztázis volt a felelős veszteségéért.

– Nem értettem, hogy más rosszabb értékekkel hogy szülhette meg a gyermekét,

nem tudtam, hogy az egyetlen mutató, amely megmutatja a kisbaba veszélyeztetettségét, az az epesav szintje. Az eset után két-három héttel tudtam meg egy hepatológustól, hogy ezt kellett volna megmérni.

A galériánkban a női test bámulatos képességeiről beszélünk.