JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Egy új kutatás megmagyarázza, hogy miért vagyunk olyan feledékenyek: íme a legjobb memóriajavító ételek

Borítókép: Egy új kutatás megmagyarázza, hogy miért vagyunk olyan feledékenyek: íme a legjobb memóriajavító ételek Forrás: Jessica Peterson/Getty Images
A memória az ember működésének egyik legérdekesebb aspektusa, hiszen gondoljunk bele, hogy akár időutazásokat is végezhetünk emlékeink felelevenítése által. A modern képalkotó eljárások pedig arra is magyarázatot találtak, hogy az agy mely részei képesek ebben a fantasztikus folyamatban közreműködni, és arra a kérdésre is választ kerestek, hogy sokszor miért jobb a hosszú távú memóriánk a rövid távúnál.

Nos, bizonyosan nem csak én vagyok azzal egyedül, hogy elindulás előtt, sokszor többször is visszafordulok, hogy jajj, még egy dolgot az asztalon hagytam, jajj nem húztam ki a hajvasalóm, sőt elindulás után is gyakran visszafordulok, hogy bezártam-e az ajtót. Ilyenkor bennem mindig óriási félsz volt azzal kapcsolatban, hogy biztosan demenciára vagyok hajlamos, hiszen ilyen fiatalon ilyen feledékenynek lenni nem normális. Nos, erre az aggodalmamra egyenesen a tudomány adott választ.

Nos, van egy jó hírünk azoknak, akik hasonló problémákkal néznek szembe a mindennapok során. Ugyanis a legújabb kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy a mindennapos dolgok elfelejtése elsősorban abból fakad, hogy hatalmas információmennyiséget kell feldolgoznunk. A kutatás szerint pedig mindössze azért történik meg ez a feledékenység, mert az agyunknak egyszerűen priorizálnia kell az információkat. A felejtés pedig akkor történik meg, mikor az agyunk kiszűri az adott információt, mivel nem priorizálta fontosnak.

Ezentúl ez az új módszer azt is megállapította, hogy az agyunk az új információkat, tapasztalatokat úgy jegyzi meg, hogy a régi, már meglévő emlékeinkhez adja hozzá, ezáltal pedig sokkal hatékonyabban képes megjegyezni az új információkat.

Forrás: Peter Cade/Getty Images

Így működik az agyunk

Fontos tudni, hogy a hippokampusz az agyunknak azon része, amely megőrzi az emlékeket, és szimplán egy illat, egy dal, egy benyomás felidézheti azokat. Érdekessége, hogy eseményhatárokban aktiválódik, olyankor például, mikor valami eltérít bennünket az adott cselekvéstől, de segítségével nagyon hamar visszazökkenhetünk.

Az emlékezésért felelős még a prefrontális kéreg is, melynek feladata, hogy kizárólag arra tegye a fókuszunkat, amit fontosnak tartunk, és segítségével figyelmen kívűl hagyhatjuk a többi zavaró tényezőt. Így a tudósok arra jutottak, hogy az emlékezés egyik kulcsa a fókuszálóképességünk.

Ennek tekintetében egyértelmű, hogy nem kezdődő demenciával küzdesz, ha folyamatosan elfelejted, hová tetted a kulcsod, vagy állandóan azt hiszed, hogy bedugva hagytad a hajvasalót, szimplán az agyad nem tartja fontos információnak ezeket.

Azonban, ha szeretnél fejleszteni a memóriádon, akkor mutatunk néhány memóriajavító ételt.