Így segít a dietetikus a terhességi cukorbetegség kezelésében + recept
1. Kire mondjuk azt, hogy gesztációs diabéteszben szenved?
A várandósság alatt kialakuló, vagy a terhesség alatt felismert cukorbetegséget nevezzük
gesztációs diabétesznek. Terhességben az orális glükóztoleranciateszt (120 perces
terheléses vércukormérés) normálistól eltérő értékét minden esetben diabéteszként
tarjuk számon. Ma már az „enyhe” formák esetében is GDM (Gestatios Diabetes
Mellitus) megnevezést alkalmazunk. (Ez azért fontos, mert korábban csak az ún.
IGT=csökkent glükóztolerancia vércukorértékeire mondtuk azt, hogy gesztációs
diabétesz.) A vércukrok tekintetében, az 5,6 mmol/l, vagy e feletti, illetve a 120 perces,
75 g glükóz oldat elfogyasztása után mért 2 órás érték 7,8 mmol/l vagy feletti érték
számít kórosnak.
2. Milyen következményei lehetnek, ha valaki nem tartja be a diétát? Hosszú és rövid távon egyaránt?
Rövid távon, a nem megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátbevitelnek, vagy a
kihagyott étkezéseknek vércukorszint ingadozás a következménye. Éhezés hatására
keton jelenhet meg a vizeletben, amely terhesség alatt kis mértékben normális is lehet,
ám kezeletlen GDM diéta esetén viszont életveszélyes állapothoz is vezethet.
Tapasztalataim szerint általában a legnagyobb nehézséget a reggeli elfogyasztása jelenti,
mert terhességi cukorbetegségben ennek az étkezésnek viszonylag korán, 7 óra körül
kellene megtörténnie. A reggelizés elhagyása, vagy egyáltalán az étkezések számainak
csökkentése, például, ha csak 3-szor, 2-szer eszik egy nap, vagy a szénhidrát
mennyiségének és étkezések időpontjainak a nem betartása teljesen felboríthatja az
aznapi, de még a másnapi vércukorértékeket is. Az alacsony és a magas vércukor
értékek is veszélyt jelentenek mind az édesanyára, mind pedig a magzatra.
Ultrahangon látható jelei vannak, ha valaki nem tartja be az étrendet, a magzat úgynevezett macrosom, azaz túlnövekedett lesz, több magzatvíz jelenik meg és a méhlepény is hamarabb kezd el meszesedni (öregedni), ezáltal megnő annak az esélye, hogy rosszabbul látja el a feladatát, kevesebb oxigént és tápanyagot szállít a magzathoz.
Kezeletlen terhességi cukorbetegség esetén a koraszülés vagy akár a halvaszülés valószínűsége is nagyobb, valamint a terhesség alatti szövődmények előfordulása, mint a preeklampszia, eklampszia (terhesség alatti magas vérnyomással, fehérjevizeléssel járó állapot) is megnövekszik.
Születéskor az újszülött vércukor értékei túl alacsonyak lehetnek, sárgaság, légzési elégtelenség léphet fel, amely miatt intenzív osztályos ellátásra szorulhat a pici. Hosszabb távon mind az anyánál, mind pedig a gyermeknél nagy valószínűséggel cukorbetegség alakul ki későbbi életük során. Annak az édesanyának, aki nem foglalkozik a diétával, tízszer nagyobb esélye van arra, hogy cukorbeteg legyen 15 éven belül. Fontos megemlítenem azonban azt is, hogy nem csak az étrendi tényezők számítanak, hanem komplexen az életmódot kellene figyelembe venni, tehát a táplálkozáson túl a testmozgást, a megfelelő mennyiségű alvást, folyadékfogyasztást és a stressz csökkentését.
Nem arra gondolok, hogy a diagnózis után a kismama kétségbeesetten crossfit órákra kezdjen el járni, elegendő lenne csupán 20-30 perc séta napi rendszerességgel, hiszen már ez jótékonyan hat a vércukor értékekre. Érdemes a sétát kifejezetten étkezések után beiktatni. A folyadékfogyasztás esetén sem kell túlzásokba esni és 4-5 litert meginni, elegendő a napi 2-2,5 l (lehetőleg) víz.
3. Mikor kell mérni a vércukorszintet? Mi a hazai ajánlás? Naponta hányszor? Hol mérjük? (ujjunk melyik részén stb.)
Én sokszor a két végletet tapasztalom, vagy egyálalán nincsenek mérések, esetleg pár
naponta egy-kettő random érték feljegyzésre kerül, vagy napi akár 10 alkalommal is
mér a kismama. Alapvetően napi 4 alkalommal elegendő mérni a vércukrot, általában
reggel éhgyomorra (vagy egy főétkezés előtt) és minden főétkezés után egy órával, első
falattól számítva. Kisétkezések előtt és után nincs értelme mérni, valamint ezeken kívül
akkor érdemes, ha rosszul érzi magát a várandós, remeg, leveri a víz, étkezések között
farkaséhes, ájulás kerülgeti, mert ez azt jelentheti, hogy leesett a vércukra.
Ilyenkor 3,9 mmol/l alatti vércukorértéket nevezzük hipoglikémiának, ebben az esetben 15 g gyorsan felszívódó szénhidrátot kell azonnal elfogyasztani (például 2 dl gyümölcslé, tej, cukros üdítő, 3-4 db szőlőcukor, gumicukor) és 15 perc elteltével újra kell mérni a vércukrot. Ha a vajúdás túlságosan elhúzódik, érdemes óránként ellenőrizni a vércukorszintet. Mérés előtt elegendő a szappanos kézmosás és fontos, hogy mindig szobahőmérsékleten mérjünk. Soha ne az ujjbegyet szúrjuk meg, hanem az ujj két oldalát, mert ott nem fájdalmas, és így rögtön 5 helyett 10 szúrási pont lehetőség adódik, mintha az ujjbegy közepét szúrnánk. Mindig legyen elegendő vércsepp, hogy jól mérjen a mérőeszköz, illetve mindig ellenőrizzük, hogy adott vércukormérő készülékhez azonos tesztcsíkot használunk, amit nem tapogattunk össze, nem járt le.
4. Egy recept
Sütőtökös muffin
Fantasztikus élelmiszernek tartom a sütőtököt és bár tudom, hogy sokan nem kedvelik
az ízét, mégis azt gondolom, hogy nem szabad kihagyni egy egészséges étrendből, főleg
úgy, hogy számos olyan elkészítési módja van, hogy a tipikus sütőtök ízt nem is lehet
érezni, így hozzájuthatunk értékes tápanyagtartalmához. Ez a muffin tökéletesen
beleilleszthető egy őszies, GDM-es étrendbe.
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
Sütőtök, amelyből sütés után 400 g-ot használunk majd fel
250 g zabliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 csapott tk őrölt fahéj
½ mk őrölt szegfűszeg
½ mk őrölt gyömbér (én frisset használtam)
½ mk őrölt szerecsendió
50 g eritrit-stevia keverék (Negyedannyi nevű édesítőszer)
2 db nagyobb tojás
50 g vaj vagy 50 ml olaj
A sütőtököt négybe vágjuk, 180 fokon puhára sütjük. Ezalatt a száraz összetevőket
összekeverjük, először a lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük, majd a fűszerekkel
elegyítjük. A tojásokat kicsit felverjük, hozzá adagoljuk az édesítőt. Ha a sütőtök
megsült hagyjuk teljesen kihűlni, majd 400 g-ot a lisztes keverékhez adunk, hozzá adjuk
az tojásos édesítős egyveleget is, elkezdjünk a vajjal/olajjal alaposan összedolgozni. Ha
kész a masszánk muffin formába adagoljuk a tésztát, majd 180 fokon 30 perc alatt
készre sütjük.
Ha 20 db készült belőle, akkor 1 db muffin kb. 9 g szénhidrátot tartalmaz.