Több mint 50 kilót fogytam a keto diétával, elmondom, miért hagyom mégis abba

fogyás,ketogén diéta Forrás: Getty Images
Nagyjából egy évig élt a ketogén diéta szigorú szabályai szerint, a szénhidrátmentes étkezés pedig meg is hozta az eredményét. A nő több mint 50 kilótól szabadult meg, most mégis úgy érzi, hogy a saját érdekében muszáj életmódot váltania. Jennifer a Business Insider magazinnak mesélte el történetét.

A ketogén diétát manapság az egyik legdivatosabb fogyókúrás módszerként tartják számon – egyáltalán nem alaptalanul. A tapasztalatok tényleg azt mutatják, hogy segítségével gyorsan és sokat lehet fogyni, a csodamódszernek azonban van egy icipici hátulütője is… Könnyen tönkrevághatjuk vele az egészségüket. A ketogén diéta alapja az extra magas zsírtartalmú és nagyon alacsony szénhidrát-összetételű táplálkozás. A magas zsírbevitelnek pedig meg is van az ára: vesebetegséget, cukorbetegséget vagy akár szív- és érrendszeri megbetegedéseket is előidézhetünk vele, azzal pedig, hogy megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, fáradékonnyá válhatunk, agyi kapacitásunk lecsökkenhet, gondolkodásunk lassulhat. Ráadásul az alacsony szénhidrátfogyasztás miatt még hormonális zavarok is jelentkezhetnek.

Bármennyire is csábítónak tűnik a keto diéta által ígért drasztikus fogyás, a hátulütői miatt a szakemberek hosszú távon egyáltalán nem ajánlják. Hasonló hátulütőket tapasztalt meg egy Jennifer Still nevű nő is, aki ugyan 50 kilót sikeresen leadott a keto diétával, mégis úgy döntött, hogy nem fogja tovább folytatni. A következzen Jennifer személyes vallomása.

Ezért állok le a keto diétával

Az elmúlt egy évben majdnem 55 kilótól sikerült megszabadulnom a ketogén diétával. Nagyon sok zsírt, mérsékelt mennyiségű fehérjét és minimális szénhidrátot vittem be a szervezetembe egy egész évig, a hónapok során pedig gyakorlatilag leolvadtak rólam a plusz kilók. Könnyen és fájdalommentesen tudtam fogyni, és a keto még abban is segített, hogy a korábbi cukorfüggőségemről le tudjak jönni.

Mos mégis úgy döntöttem, hogy elég volt belőle, és belekezdek egy új, változatosabb és talán egészségesebb életmódba. Hogy pontosan miért is jutottam erre a döntésre?

ketogen diéta
Forrás: Getty Images

Úgy éreztem, hogy hiányoznak bizonyos tápanyagok az étrendemből

Nem állítom, hogy ketogén diéta nem lehet teljes értékű, hiszen a zsír mellett, mérsékelt mennyiségű fehérjét és egy kis szénhidrátot is lehet enni, de mégis úgy éreztem, hogy kicsit egyoldalúan étkezem. Főleg a rostbevitelemmel voltak problémák. Sokan hiszik azt, hogy zöldségeket nem lehet a keto mellett enni, ez azonban egy tévhit. Lehet és kell is zöldségeket enni, csak nem sokat.

A nem elégséges rostbevitel rossz hatással volt az emésztésemre, sokszor küzdöttem székrekedéssel például. Ennek mindenképpen véget szeretettem volna vetni. Most, hogy abbahagytam a ketot, sokkal jobban odafigyelek arra, hogy az étrendembe olyan tápláló új ételek iktassak be, mint a bab, a zab vagy például a teljes kiőrlésű gabonafélék. Őszintén bevallom, sokkal jobban érzem ezektől magam.

Elegem lett a sok zsírból

A ketogén diéta nagy előnye, hogy az ember ínycsiklandozó dolgokat ehet. Ehettem sok sajtot, bacont, stake-et, kolbászokat és vajat, ez pedig valljuk be, nem feltétlenül rossz dolog. Szeretem ezeket az ételeket, de az is igaz, hogy egy-egy ilyen zsírtól tocsogó menü eléggé leterhelte a szervezetemet. Nem kellett belőlük sokat ennem, hogy jól lakjak, a magas zsírtartalom azonban így is kikészített.

Mióta abbahagytam a diétám, arra is rájöttem, hogy egyáltalán nem csak a zsíros ételek telítik el könnyen az embert. A fehérjében és persze rostokban gazdag ételek ugyanígy előidézik a telítettség érzetét, anélkül, hogy az étkezés után rosszul lennék.

A koleszterinszintem az egekbe szökött

Mielőtt belevágtam volna a ketoba, utána olvastam egy kicsit. Elég sok tanulmányt készítettek már róla, ezek között pedig találtam olyat is, amiben azt állapították meg, hogy a ketogén diéta segíthet csökkenteni a vérünk trigliceridszintjét, valamint a rossz, tehát az LDL koleszterinszintjét.

A diétám alatt el is mentem egy rutin vérvizsgálatra, és nagy reményekkel vártam az eredményeimet, azt gondoltam ugyanis, hogy biztosan sokat javult a ketotól az egészségi állapotom.

Hát nem így történt.

Az orvosom nagyon meglepődött az egekbe szökő koleszterinszintem miatt. Az eredményeim után kénytelen voltam én is elgondolkozni, és arra jutottam, hogy lehet mégis csak azoknak van igaza, akik folyamatosan a keto veszélyeire próbálják meg felhívni az emberek figyelmét.

Változatosabban szeretnék étkezni

Nem tagadom, hogy a keto diéta súlycsökkentés szempontjából számomra tökéletesen bevált. Más módszerrel nem hiszem, hogy ilyen eredményt tudtam volna elérni ilyen rövid idő alatt. Mégis eljutottam arra a pontra, ahol már úgy érzem, a ketogén diéta nem tesz jót nekem.

Továbbra is nagyon odafigyelek a kalóriabevitelre, és a szénhidrátok közül is a lassan felszívódókat próbálom meg minél jobban beiktatni az étrendembe. Nem azért jöttem le a ketoról, hogy elkezdjem magam sült krumplival és fehér kenyérrel tömni, inkább az olyan egészséges összetevőkre koncentrálok, mint a zab, az olajos magvak, a hüvelyek, vagy éppen a quinoa. És igen, annak is örülök, néha-néha egy szelet süteményt is megehetek desszert gyanánt.

Ezeket a kockázatokat emlegetik a szakértők leggyakrabban a ketogén diétával összefüggésben: