JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

8 életmódbeli tényező, ami tüdőrákot okozhat: némelyik otthonodban is megtalálható

Borítókép: 8 életmódbeli tényező, ami tüdőrákot okozhat: némelyik otthonodban is megtalálható Forrás: Prapass Pulsub/Getty Images
A tüdőrák kialakulásáért eddig elsősorban a dohányzást tartották felelősnek, azonban az Ohioi Állami Egyetem (USA) Wexner Orvosi Központja arra hívja fel a figyelmet, hogy az újonnan tüdőrákkal diagnosztizált esetek mintegy 15-20 százaléka olyan embereknél alakul ki, akik sohasem dohányoztak. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ok abban keresendő, hogy olyan súlyos megbetegedéseket okozó anyagokkal élhetsz együtt, melyekről nem is tudod, de akár tüdőrákot vagy ALS-t is okozhatnak. Mutatjuk, melyek ezek.

A radongáz szivárgása hasonlóan veszélyes, mint a dohányzás

A friss kutatás szerint a tüdőrák elterjedésének oka többek között a lakásban található veszélyes anyagokkal, illetve a talajból a lakásokba szivárgó színtelen, szagtalan, radioaktív radongázzal állhat összefüggésben, mely a föld alatt előforduló radioaktív anyagok lebomlása után szabadul fel. A kutatások úgy tartják, hogy a hosszú távú, magas randongáz-kitettség könnyedén okozhat a nemdohányzók körében is tüdőrákot. Ennek elkerülésének érdekében pedig elsősorban a sok szellőztetést, illetve a padlón, falakon lévő repedések korrigálását javasolják.

Forrás: Chris LeBoutillier/Pexels
A légszennyezés jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a garázsban tárolandó mérgező anyagok szintén nagyon komoly mértékben növelik az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint a tüdőrák vagy éppen az ALS, mely egy súlyosbodó neurodegeneratív betegség, ami jelentős izomkontroll-vesztést okozhat. Annak ellenére, hogy ezeket mérgező anyagokat a legtöbb háztartásban a garázsban tárolják, mégis abban az esetben, ha a garázs egybe van építve a házzal, akkor átszivároghat az épületbe, ezzel megmérgezve a lakókat. Ezen anyagok közé sorolható például a benzin, a növényvédő- és gyomirtó szerek, továbbá a festékek, és a faipari anyagok is. Így ezeknek a tárolását mindenképpen érdemes kerülni, ugyanis rendkívül mérgező lehet.

Az alábbiakban pedig összegyűjtöttük azokat az életmódbeli tényezőket, melyek jelentősen növelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Bizony, némelyik akár az otthonodban is megtalálható...

Íme 7 életmódbeli tényező, mely növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát!