Hogyan dönts: cukor vagy zsír? Mi hizlal vajon jobban?

fogyás,cukor Forrás: gettyimages
Hogyan zsonglőrködj a szénhidrát- és a fehérjebevitellel? Ehhez ad tanácsot a dietetikus.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

Szénhidrát, zsír, fehérje: ezen makrotápanyagok mindegyikére szükséged van, és egyik sem helyettesíthető mással. Természetesen mindegyikkel kalóriát viszel a szervezetedbe. Ha tehát oda szeretnél figyelni a súlyodra, akkor úgy általában kellene kordában tartanod a kalóriabevitelt (nem pedig egy egész tápanyagcsoportot kell megpróbálni kiiktatni).
Persze az tény, hogy nem mindegyik makrotápanyag jelent ugyanakkora kalóriabevitelt. A szénhidrátok és a zsírok (vagyis a növények és az állatok) által raktározott tápanyagokat a mi szervezetünk is kiválóan tudja hasznosítani. Egy gramm szénhidrát 4,3, míg egy gramm zsír elégetése 9,3 kalória energiát igényel tőlünk.
Ha tehát úgy vesszük, a zsír jobban hizlal. Ám amikor ennek a felismerésnek a nyomán úgy 20-30 évvel ezelőtt feltünedeztek az amerikai élelmiszerboltok polcain a fat free termékek, mégis tömeges elhízás lett a vége. A zsír már csak azért sem kiáltható ki bűnbaknak, mert bizonyos vitaminok zsírban oldódnak. És azért sem, mert míg bizonyos szénhidrátok hirtelen megemelik a vércukorszintet (ami nem jó), addig a zsíros közeg csökkenti ezt a hatást. (Igen, ebből a szempontból a hasábburgonya egészségesebb, mint a krumplipüré.)
Akkor mégis inkább a cukrot tekintsük bűnösnek? Ezt sem javasoljuk. Egy sportolónak, egy államvizsgázó fiatalnak igenis gyorsan felszívódó cukorra is szüksége lehet, mert az agyat a glükóz táplálja a legjobban.
Az arányokon és a mértéken van a hangsúly. Egy 70 kilós, ülő életmódot folytató ember napi átlagos energiaszükséglete 2000 kilokalória. Ennek ideális esetben maximum 10 százaléka cukor, vagyis 200 kilokalória: 50 gramm. Ez nagyjából 10 kockacukornak felel meg. Mielőtt azonban felcsillanna a szemed, rögtön hozzátesszük, hogy ebbe a nem általad hozzáadott cukor is beletartozik, tehát például az is, ami még a natúr joghurtban is benne van a tejcukor révén. És még sok minden más. Zsír esetében maximum 30 energiaszázalék az optimális bevitel, vagyis 65 gramm. Érdekes módon a felnőttek cukorból kicsit az ajánlások alatt (8-9 energiaszázalék), míg zsírból kicsit az ajánlások felett (36 energiaszázalék) fogyasztanak.

A konklúzió az, hogy nincs jó válasz a címben feltett kérdésre. Gondolkozz, számolj egy kicsit, élvezd az ízeket és mozogj minden nap. További infók: antalemese.hu.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

Nézd meg ezt a galériát is: