Hajlamos vagy a túlevésre? Itt egy egyszerű, tudományosan megalapozott trükk

túlevés,diéta Forrás: Getty Images
A könyöködön jön ki a kistányér-módszer, hegyekben állnak a konyhában a mérőeszközök, mégse vagy képes kontrollálni az adagokat? Egyáltalán nem vagy egyedül. Szerencsére létezik ez a tudomány és a dietetikusok által egyaránt támogatott módszer, amivel véget vethetsz a problémának.

Aki odafigyel az egészségére, az étkezésére és a testtömegére, de mégis felszaladt rá néhány kiló, annak jó eséllyel az lehet az oka, hogy mostanában kicsit nagyobb adagokat vitt be a szervezetébe, mint korábban. Velem ez jellemzően akkor szokott előfordulni, ha eggyel nagyobb intenzitású edzésre váltok – és még csodálkozom, hogy nem fogyok tőle, hanem ellenkezőleg. Az is gyakori, hogy az ember mondjuk déltájban ebédel, és utána egész estig nem eszik semmit, hovatovább farkaséhesen kerül haza és onnantól még a lábost is megeszi a főzelékkel együtt. A fogyás természetesen nem múlik szimplán a kalóriamegvonáson – pontosabban az ilyesmi nem olyan egyszerű –, de egy fenntartható, az étvágyat és a vércukorszintet egyaránt kordában tartó étrend mindenkinek jár.

A túlevést egy egyszerű módszerrel meg lehet előzni, mint azt dietetikusok és kutatások egyaránt megerősítik: ez pedig az erő- vagy zöldségleves. A forró, sós, vitamindús lé feltölt, ugyanakkor kisebb helyet hagy a kalóriadúsabb második fogásnak. Kifejezetten az erőleves ajánlott, mivel általában jóval kalóriaszegényebb, mint a krémlevesek.

Egy kutatás résztvevőinek egyik fele, amelyik levessel kezdte az étkezéseit 20%-kal kevesebb kalóriát vett magához, mint a másik fele, amely nem evett levest. Ez a laktató fogás ráadásul hidratál is, oltja a szomjat és hosszú távon jóllakottan tart.

leves,diéta
Forrás: Getty Images

Aki tart otthon leveskockát, akár boltban kaphatót, akár olyat, amit maga készített, az minden vacsora előtt felhajthat egy bögrével. A házi levesek további előnye, hogy ellenőrizheted a nátriumtartalmukat (a nátrium ugyanis erősen puffaszt, vagyis lassítja az anyagcserét), ellentétben a legtöbb étteremben felszolgált finomságokkal.

Olvass még a témában: