A pszichoterapeuta tippje szorongás ellen: szerezd vissza a kontrollt apránként!

pszichoterapeuta,terapeuta,szorongás Forrás: Getty Images
Kozma-Vízkeleti Dániel pszichoterapeuta segít megérteni, miért érezzük rosszul magunkat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozások közepette. Ha megértjük, megoldást is könnyebb találnunk.

Szakértőnk Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

Miért nehéz ez most?

1. Mert erre nem volt mentális forgatókönyvünk.

Nem éltünk még meg hasonló vagy nagyobb megrázkódtatással járó eseményt, a legtöbbünk számára például a világháborúk vagy´56 már nem eleven élmény, hanem történelemkönyvi fejezet. Hétköznapi életünkben számos szituációra van válaszunk: saját élmények, könyvek, családi minták, szokások, szájhagyomány útján terjedő praktikák alapján el tudjuk dönteni például, hogy hogyan reagáljunk bizonyos gyereknevelési, párkapcsolati vagy munkahelyi kihívások esetén. De a mostanihoz hasonló helyzetet még nem éltünk át, és ez alkalmas arra, hogy szorongást keltsen.

Tipp:

Nyugodtan felvállalhatod, hogy ez most nehéz. Nem kell mindenáron erősnek lenned. Nem vagy szuperhős. Igen, a gyerekednek is mondhatod azt, hogy „Ne haragudj, anya most egy kicsit ideges.”

„Nem azt mondom, hogy tapicskoljunk ebben az érzésben, mert akkor nehéz lesz kijönni belőle, de megengedhetünk magunknak egy kis gyengeséget” - mondja a terapeuta.

2. Mert elveszítettük a kontrollt.

Paradox helyzet, hogy míg korábban talán sokunk szájából elhangzott olyasmi, hogy „de jó lenne többet otthon lenni, többet együtt lenni”, most nagyon sokan azt éljük meg: „hoppá, nem pont így gondoltam, ez kibírhatatlan!”.

A kontrolligény természetes emberi jellemző: szeretjük kézben tartani a dolgokat, irányítani az életünket. A mostani helyzetet nem mi alakítottuk így, kiszolgáltatottak vagyunk, és ez nagyon frusztráló.

Tipp:

Tudatosan teremts olyan helyzeteket, amelyeket te irányítasz, amelyekben te döntesz a részletekről. Ez lehet olyan apróság is, mint egy ebéd elkészítése, vagy annak elhatározása, hogy mikor és hová mentek sétálni a gyerekekkel. Ezek az élmények visszaadhatják a hitedet abban, hogy még a kezedben tartod a sorsodat.

Mi az, ami megmenthet a szorongástól, a frusztrációtól és attól, hogy a feszültségedet a társadon verd le?

Az önismeret és az önreflexió, vagyis a saját magunkra való rálátás képessége. És az, hogy ne a másiktól várd el, hogy megnyugtasson téged, hanem légy erre képes magad is. Az élet legnehezebb helyzeteiben legalább részben mindenképpen magunkra vagyunk utalva.

Milyen gondolatok segíthetnek abban, hogy megnyugtasd magad?

1. Tudatosítsd, hogy ez egy átmeneti állapot.

A távlatokba most nem kell belemenni, elég, ha csak napokra, hetekre gondolkozol előre.

2. A családban valószínűleg oldottatok már meg nehéz helyzeteket.

Bizonyára fordult elő betegség vagy anyagi válság, amin úrrá lettetek. Vagy éppen te magad éltél túl nehéz szituációt: elváltál és talpra álltál, vagy munka mellett diplomát szereztél.

3. Vagy nyúlj vissza még régebbre.

Gondolj elődeidre, akik túlélték a lehetetlent, hazajöttek a második világháborút követő hadifogságból, kibírták a kitelepítést, talpon maradtak a gazdasági válságban. „A családterápiában elég gyakran alkalmazzuk ezt a transzgenerációs gondolatkört” - mondja Kozma-Vízkeleti Dániel.

Te vagy az élő bizonyítéka annak, hogy a felmenőid megoldották a nehéz helyzeteket. Bizonyára te is képes vagy rá.

Meríts erőt a zenéből is: