JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kapcsolatépítési kalauz introvertáltaknak: 5 dolog, amire figyelj, ha jó benyomást akarsz tenni networking közben

Borítókép: Kapcsolatépítési kalauz introvertáltaknak: 5 dolog, amire figyelj, ha jó benyomást akarsz tenni networking közben Forrás: pexels/Athena
Kapcsolatot építeni, „networkölni” hasznos dolog – főleg akkor, ha vállalkozol, ha szabadúszó vagy, ha a szakmádban ez az előmenetel módja, vagy ha a digitális szektorban dolgozol. Szemtől szemben mindig egészen más ismerkedni, mint e-mailen vagy Facebookon keresztül, hiszen ha jól sül el a dolog, hamar megágyazhatsz egy hosszú távú szakmai együttműködésnek.

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2017-es 4. lapszámában jelent meg először „Kapcsolatépítési kalauz introvertáltaknak" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Ha egy beszélgetős est táncos after partiban folytatódik egy másik helyszínen, te pedig tudod magadról, hogy csak a sarokban állnál és azon agyalnál, hogy mikor húzhatsz már haza, egyszerűen ne menj el. Nyugodtan mondd meg, hogy mára elteszed magad, és egy percig se érezz bűntudatot, amiért neked más jelenti a kikapcsolódást. Ha úgy érzed, a nagyobb csoportok túlságosan ijesztőek, beszélgess kisebb, 2-3 fős csoportokban.

A személyes találkozóknak, ismerkedős estekben van azonban egy olyan (sötét) eleme, amitől benned akad a szó, különösen, ha introvertált vagy. Lehet, hogy eleve feszengsz a tömegtől vagy a kötelező szociális kapcsolatteremtéstől. Hát még, ha folyton azon kattog az agyad, hogy mi lesz, ha hülyeséget mondasz vagy felsülsz. He ezek közül valamelyik (vagy az összes) igaz rád, olvasd el az alábbi módszereket: ezekkel felszerelkezve bátrabban, felkészültebben és eredményesebben vághatsz neki a kapcsolatépítésnek!

Forrás: Pexels/Julian V

LEGYEN TERVED AZ ESTÉRE!

Írd össze előre a célkitűzéseidet és a magadnak adott engedményeket, és ezzel vágj neki a partinak! Ha megfogalmazod a szándékodat, könnyebb lesz emlékeztetned magad, hogy miért is vagy ott. Ha egyértelmű a célod, azt is könnyebb eldönteni, hogy teljesült-e vagy sem, így nem csak homályos elképzelésed lesz arról, hogy az este mennyire volt sikeres. Például:

CÉL: Találni egy embert, akivel ________________. (Jót beszélgetek, potenciális ügyfél, tudunk segíteni egymásnak, tanulhatok tőle valamit.)

MEGENGEDEM MAGAMNAK, hogy _______________. (Hazamenjek egy óra után. Ne beszéljek senkivel, ha nem érzem jól magam. Megpróbáljam jól érezni magam, mielőtt bebeszélném magamnak, hogy úgyis rossz lesz.) De ne feledd, a többi jelenlévő is ember, valószínűleg ők sem azért vannak ott, hogy keresztben lenyeljenek. Ők is izgulnak, és ugyanúgy kapcsolatot akarnak építeni, mint te. Ha pedig szembetalálod magad valakivel, aki kinevet vagy beszól neked, az őt minősíti, nem téged. Nem ő a többség, csak ő a hangos. Menj tovább és keresd meg a következőt, aki már bizonyára a te embered lesz.

FIGYELJ MAGADRA! 15–20 percenként kérdezd meg magadtól, hogy hogyan érzed magad. Ha szünetre van szükséged, bátran vonulj félre vagy menj ki a friss levegőre, hogy egy kicsit egyedül lehess. Ha utána úgy érzed, van benned erő még egy 20 perces körre, menj vissza vegyülni. Ha pedig kimerültél és leszívott a társaság, köszönj el és menj haza nyugodtan. Mondj nemet arra, amit nem akarsz!

Forrás: pexels/Christina Morillo

KÉSZÜLJ A GYAKRAN ELŐFORDULÓ KÉRDÉSEKRE!

Bármilyen helyzetben találkozol új emberekkel, vannak alapkérdések, amik mindenképpen felmerülnek: Mivel foglalkozol? Mit tanulsz? Miért jöttél el erre a rendezvényre? Egyáltalán, hogyan mutatod be magad? Ha előre felkészülsz az ilyen helyzetekben rendszeresen előjövő kérdésekre, előnyödre fordíthatod a helyzetet.

A tervezés különösen akkor fontos, ha tudod, hogy nem vagy képes két fesztelen mondatban bemutatkozni, vagy ha félsz attól, hogy csak nyökögni fogsz, amikor a munkádról kérdeznek. Sokat segítesz magadnak és előre oldod a stresszt, ha végiggondolod, hogy nagyjából mit fogsz válaszolni, ha váratlanul rákérdez valaki a fentiekre.

Pörgesd végig a fejedben a korábbi alkalmakat: amikor ilyen alapkérdést kaptál, rendszeresen előfordult-e, hogy visszakérdeztek a válaszodra? Ha igen, akkor készülj fel a visszakérdezésre, vagy módosítsd az első kérdésre adott válaszodat, hogy valóban átmenjen, amire gondolsz.

Tegyük fel, a foglalkozásodat tudakoló kérdésre ezt válaszolod: „Pályázati pénzügyi szakreferens vagyok.” Erre mindig visszakérdeznek: „Na és azt eszik-e vagy isszák?” Erre az esetre tehát érdemes készülni egy laikusok számára is érthető mondattal, például: „EU-s pályázatok költségvetését ellenőrzöm, tavaly például egy balmazújvárosi uszoda felújításán dolgoztam.” Szinte bármire felépíthetsz egy „x-ként dolgozom, abban segítek y-nak, hogy könnyebben meg tudják valósítani z-t” típusú mondatot, ami rövid, frappáns, és amivel máris beljebb vagy. És igen, lehet otthon gyakorolni a tükör előtt. Még egy tipp bármilyen társasági helyzetre: amikor indulóban vagy, találd ki előre, mit fogsz mondani. Ha ez megvan, jobban érzed majd magad, mivel eggyel kevesebb olyan dolog lesz, amit a helyszínen kell rögtönöznöd.

Forrás: pexels/Fauxels

ELÉG EGY EMBER IS!

Bármekkora rendezvényre vagy hivatalos, nem az a jó eredmény, ha minden egyes ott lévő emberrel beszélni tudsz. Épp ellenkezőleg. Még egy hatalmas eseményen is bőven elég, ha egyetlen emberrel képes vagy szót érteni. Úgyhogy mostantól, amikor belépsz a helyiségbe, legyen ez a kitűzött célod: megtalálni azt az egy embert, aki miatt megérte elmenni.

Nem fogsz tudni mindenkinek bemutatkozni és mindenkiben életre szóló benyomást kelteni, és nem is az a célod, hogy ész nélkül szórd a névjegykártyádat mindenkinek, aki szembejön (elvégre a névjegy nem szórólap). Ez a módszer akkor is beválik, ha kötelező részt venned egy eseményen, amire magadtól eszed ágában se lenne elmenni, és akkor is, ha saját indíttatásból veszel részt egy összejövetelen.

TILTÓLISTA TÁRSASÁGI ESEMÉNYEKRE

1. NE mentegetőzz, ne húzd össze magad. „Ó, hát én csak”... A „csak” szót eleve töröld a szótáradból. Az érdemeid igenis érdemek, és beszélhetsz róluk!

2. NE kérj bocsánatot azért, mert megszólalsz, és azért se, ha (saját megítélésed szerint) túl sokat beszéltél. Aki ténylegesen sokat beszél és folyton mások szavába vág, az általában fel se fogja, mit csinál.

3. NE úgy vezesd be a mondandódat, amikor megszólalsz, hogy „ó, én hozzátok képest unalmas vagyok” vagy „á, nálam igazából semmi különös nincs”. Még ha valóban ez az igazság, akkor sem szerencsés így indítani. Különben is, hadd döntse el mindenki magának, hogy mi az izgalmas. Lehet, hogy valakinek éppen a te tapasztalatod lesz a meghatározó élménye.

4. NE szidj másokat a hátuk mögött. Sosem tudhatod, ki ismeri őket, és különben is, rossz fényt vet rád, ha azzal próbálsz meg közösséget kovácsolni, hogy kit lehet közösen utálni.

5. NE igyál alkoholt, ha tudod, hogy csak hebegsz-habogsz tőle, vagy rossz hatással van az önbizalmadra. A víz is teljesen rendben van, felnőtt emberek nem cikiznek más felnőtt embereket azért, hogy mit (nem) isznak.

Galériánkban pedig azt mutatjuk, hogy mire figyelj kapcsolatépítéskor!