JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mentális betegség szedi áldozatait a világ legismertebb emberei között – Ők az érintettek!

Borítókép: Mentális betegség szedi áldozatait a világ legismertebb emberei között – Ők az érintettek! Forrás: Getty Images
Diana hercegné, Lady Gaga, Angelina Jolie, Britney Spears, Amber Heard és még hosszan sorolhatnánk az illusztris neveket. Vajon mi a közös bennük? Egy mentális betegség, amelynek borderline személyiségzavar a neve.

Gondolnád, hogy a világ népességének csaknem 3 százalékát érinti ez a mentális betegség? Köztük számtalan hírességet is. A BPD (Borderline Personality Disorder) súlyos mentális betegség, amelynek gyökereit általában a gyerekkorban kell keresni és minden esetben valamilyen traumából, fizikai vagy lelki abúzusból táplálkozik. Jellemzői a hangulat szélsőséges ingadozásai, önkárosító tünetek – öngyilkosságra való hajam, önvagdosás, drog – és alkoholfüggőség, valamint az emberi kapcsolatok, és az énkép/én-identitás instabilitása. Az ebben szenvedők viselkedése kiszámíthatatlan, gyakran vannak dührohamaik, szoronganak, paranoiásak és hajlamosak a depresszióra is. Gyakran elviselhetetlenek a környezetük számára, miközben ők is szenvednek saját maguktól. Mellettük igazi érzelmi hullámvasút az élet: szenvedélyesen képesek szeretni és gyűlölni egyszerre. Rettegnek az elhagyástól, ami hisztérikus viselkedést, dührohamokat képes kiváltani náluk.

A statisztikák és a tudományos kutatás alapján a borderline személyiségzavarnak nőknél háromszor gyakoribb az előfordulása a férfiakhoz képest és az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint a kezelése a legbonyolultabb feladat, amivel egy szakember a munkája során találkozhat.

A borderline-os emberek azonban csak érzelmileg ragadnak le egy tízéves kisgyerek szintjén, nagy százalékuk rendkívül kreatív és intelligens. Éppen ezért nem meglepő, hogy számtalan híres borderline-os van, aki sokat adott a világnak: közéjük tartozott Vincent Van Gogh, Frida Kahlo, Amy Winehouse, Robert Capa, Marilyn Monroe vagy éppen Avicii is.

Az elmúlt években számtalan híresség coming out-olt diagnosztizált borderline személyiségzavaráról és arról, hogy hogyan ismerte fel a szakmai segítség és a terápia szükségességét.

Kíváncsi vagy, kik a leghíresebb borderline-osok? Megdöbbensz a listán, mely világsztárok küzdenek a mai napig ezzel a betegséggel!

Leonardo di Caprio, Chrissy Teigen, Ryan Reynolds - Tudod, hogy ők milyen mentális betegséggel küzdenek? Katt a galériára és olvasd el!