Ebben a szakmában dolgozik a legtöbb pszichopata! A tiéd köztük van?

Borítókép: Ebben a szakmában dolgozik a legtöbb pszichopata! A tiéd köztük van? Forrás: GettyImages
Az ördögi sorozatgyilkosoknak és a manipulatív szélhámosoknak köszönhetően, akiket a nagyszabású thrillerekben és a televíziós sorozatokban láthatunk, sokan azt feltételezik, hogy minden pszichopata veszélyes, gonosz motivációjú egyén. A Joy.hu cikke.

Az ördögi sorozatgyilkosoknak és a manipulatív szélhámosoknak köszönhetően, akiket a nagyszabású thrillerekben és a televíziós sorozatokban láthatunk, sokan azt feltételezik, hogy minden pszichopata veszélyes, gonosz motivációjú egyén.

Pszichológiai szempontból azonban ezek a tulajdonságok nem feltétlenül járnak kéz a kézben. A pszichopátia hivatalos definíciója szerint antiszociális személyiségzavarról van szó, amelyet az empátia és a bűntudat hiánya, valamint a manipulációra való hajlam jellemez. Ezek a tulajdonságok hozzájárulhatnak az erőszakos viselkedéshez, de sok pszichopatával vagy pszichopátiával kapcsolatos rendellenességgel diagnosztizált személy él teljesen normális életet, és fut be kiemelkedően sikeres karriert.

A Business Insider nemrégiben végzett némi kutatást a pszichopátiáról, és arról, hogyan kapcsolódik bizonyos munkakörökhöz, és ennek eredményeként született meg annak a 10 szakmának, pozíciónak a listája, amelyet a legnagyobb valószínűséggel pszichopátiás hajlamokkal rendelkező emberek töltenek be.

Íme a lista!

10. Politikus vagy közszolgálati alkalmazott

Bár nem igazán meglepő, mégis aggodalomra adhat okot a pszichopata személyiségek vonzónak tartják a közszolgálati karriert. Vajon egy nemzet érdeke, hogy empátiával vagy bűntudattal nem rendelkező egyének kerüljenek a politikai élet vezető pozícióiba? A Business Insider beszámolója szerint az Egyesült Királyság kormánytisztviselői minden bizonnyal úgy gondolták, hogy igen, hiszen 2014-ben a brit kormány megvitatta annak lehetőségét, hogy kifejezetten diagnosztizált pszichopatákat vegyenek fel a nyitott pozíciókba, arra hivatkozva, hogy a pszichopátiás hajlamokkal rendelkező emberek nem éreznek empátiát mások iránt, nagyon intelligensek és logikusan gondolkodnak, ezért nagyon hatékonyan kezelik a válsághelyzeteket.

9. Szakács

Mivel a szakácsoknak kemény stresszhelyzeteket is el kell viselniük, a pszichopaták előnyben vannak, hiszen nem törődnek mások véleményével, és képesek a saját személyes sikerükre összpontosítani. A Business Insider rámutat, hogy a pszichopaták többsége nem hajlamos az erőszakra, így nem kell aggódni amiatt, hogy egy séf könnyen hozzáférhet például a késekhez. Ezt azért jó tudni.

8. Lelkész

A pszichopaták gyakran keresnek olyan szakmát, ami figyelmet és megbecsülést eredményez, és a vallási vezetői karrier megfelel ezeknek a kritériumoknak. A Psychology Today cikkében Joe Navarro FBI-profilozó mesélt arról, hogy úgy véli, hogy a lelkészi hivatást az emberek közvetlen elérésének (és potenciális manipulálásának) képessége teszi vonzóvá a pszichopata személyiségűek számára.

A folytatásért katt a galériára!

Ezek a tulajdonságok buktatják le a pszichopatákat.
Katt a galériára!