5 felkapott diéta, amit soha ne kövess, mert egészségkárosító és veszélyes!

Borítókép: 5 felkapott diéta, amit soha ne kövess, mert egészségkárosító és veszélyes! Forrás: Getty Images/Yulia Naumenko
Össze sem lehetne számolni, mennyi diéta-irányzat létezik napjainkban. Vannak közöttük teljesen hatástalanok és persze olyanok is, amelyek működnek. A kérdés csak az, hogy milyen áron? Összeszedtünk párat az egészségre ártalmas diéták közül, amelyeket inkább ne kövess, mert kifejezetten veszélyesek.

Te is állandóan diétázol és keresed azokat az étrendeket, amelyekkel megszabadulhatsz a fölös kilóidtól? Olykor bedőlsz a hangzatos ígéreteknek, miszerint koplalás és önmegtartóztatás nélkül érheted el a álomalakot és még mozognod sem kell? Ne tedd!

A fogyókúra ugyanis tiszta matematika: ha fogyni szeretnél, akkor a napi kalóriafelhasználásodnak kell többnek lennie a bevitt kalóriamennyiséghez képest. Ha ugyanannyi, azzal tartod a súlyodat, ám ha többet eszel, mint amennyi energiát eléget a szervezeted, akkor bizony elindul felfelé a mérleg nyelve.

Vannak olyan diéták, amelyek bizonyos hizlaló ételeket tesznek tiltólistára, így például a cukrot, a fehérlisztet, mások mindent megengednek, de számolják a napi bevitt kalóriát és ha elérted a limitet, aznap többet már nem ehetsz.

Tény, hogy vannak valóban működő és hosszú távon is tartható diéták, melyek a fogyást úgy érik el, hogy miközben kiegyensúlyozottan táplálkozol, mégis kalóriadeficitbe kerül a szervezeted és elkezd zsírt égetni. Ám nagyon sok olyan fogyókúra van, ami drasztikus és ha több hónapon át tartod, komoly vitamin- és tápanyaghiány lesz az eredménye és akár az egészségedet is károsíthatja.

Következzen 5 kifejezetten népszerű diéta, ami azonban bizonyítottan káros az egészségedre, sőt, akár veszélyes is lehet!