Látványos a gyors fogyás, de lehet 6 káros következménye is

fogyni, fogyás, Forrás: Unsplash/ Total Shape
A karanténnak világszerte, és persze itthon is a hízás volt az egyik következménye - nagyon sokan pedig keményen odateszik magukat, hogy villámgyorsan leadjanak komoly súlyfelesleget. De tényleg erre van szükségünk?

Mi számít gyors fogyásnak? Ezen jó ideig lehetne vitatkozni, a szakemberek testsúlytól és céltól függően általában maximum heti 0.5-1kg fogyást javasolnak annak érdekében, hogy az eredmény tartós maradhasson. Ez azt jelenti, hogy a havi 2-4 kg lenne igazán optimális. Ráadásul azt is tudjuk, hogy eleinte sokkal könnyebben olvadnak le a kilók, egy idő után pedig kifejezetten nehéz tartani ezt a mértékű fogyást.

Mostanában a nagyvilágban és hazánkban is több sztár is adott le nagyon rövid idő alatt jelentős súlyfelesleget különféle módszerekkel. De még mielőtt azt éreznéd, te is erre vágysz, és tegnapra szeretnéd azt a vágyott ruhaméretet, eláruljuk: a szakemberek sem javasolják a hirtelen, jelentős súly elvesztését. Már csak azért sem, mert mint mindenben, ebben is a fokozatosság a legfontosabb, és ha nem csak fogyni akarsz, de egy életen át tartani a súlyodat és egészségesen étkezni, akkor nem csak pár hétig kell odafigyelni bizonyos dolgokra.

A Healthline.com korábban összeállított egy listát arról, milyen káros következményei lehetnek a túl gyors fogyásnak - érdemes megfontolni a szakemberek érveit!

Hiány léphet fel fontos tápanyagokból

Bonnie Taub-Dix dietetikus legnagyobb aggálya az, hogy a legtöbb diéta kihagy bizonyos ételcsoportokat, ezzel viszont lehet, hogy értéket tápanyagoktól fosztod meg a szervezetet. Snyder felveti, hogy a tejmentes étrend eredményezhet kalciumhiányt, míg a szénhidrátot csökkentő étrend rosthiányt okozhat. Ez azért gond, mert még egy alacsony kalória tartalmú étrend esetén is fontos, hogy megkapj olyan tápanyagokat, mint a kalcium, D-vitamin, B12, folát és vas.

Ha például a következők lépnek fel, szinte biztos, hogy a tápanyaghiány a felelős:

  • csökkent energiaszint
  • töredezett haj és köröm
  • hajhullás
  • rendkívüli fáradtság
  • gyenge immunrendszer
  • csontritkulás
  • szélsőségesebb esetekben a túl alacsony tápanyagbevitel számos tünetet eredményezhet, például csökkent energiaszint, általános fáradtság, vérszegénység, székrekedés.

"A cél az, hogy hosszú távon gondolkozzunk, és ne diétára, hanem életmódváltásra voksoljunk. A diéta olyasmi, amit elkezdesz, és csak csinálod... Nincs kezdő és befejező dátum ”- emlékeztet Keri Gans, regisztrált dietetikus, táplálkozási szakember, okleveles jógaoktató és a Keri Gans Nutrition tulajdonosa.

A cikk folytatását megtalálod a Runner's World.hu-n!