Miért hasznos a mezítlábas futás? + 5 tipp, ha kipróbálnád

mezítlábas futás Forrás: Getty Images
A mezítlábas futásnak rengeteg rajongója és ugyanennyi ellenzője akad, de nem is feltétlenül kell elköteleződni egyik vagy másik táborhoz, hanem érdemes ebben is az arany középutat választani, ha nyitott vagy a módszerre.

A runnersworld.hu cikke.

A talpunk könnyen „elbutul”, ha nem figyelünk rá oda, hiszen a túlzottan kipárnázott, megtámasztott cipők (nem csak a futócipők) hatására eltunyulnak az izmai, ez pedig sok sérülést és fájdalmat is okozhat a későbbiekben: talpi bőnye gyulladást, Achilles-ín problémákat, csonthártyagyulladást, de egyesek szerint az IT-szalag szindróma kialakulásához is köze lehet. Ezért az elv az, hogy minél többet vagy mezítláb, annál jobb, de ha még futsz is, azzal szuperül fejlesztesz bizonyos képességeket (egyensúly, koordináció), és a talp izmait is erősítheted.

mezítlábas futás
Forrás: Getty Images
Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

A módszer kedvelői között az első fontos érv, hogy a talp megerősítésével csökkenti a fent említett sérülések kockázatát, ám a futásodat is képes hatékonyabbá tenni. Hiszen mezítláb futva még csak véletlenül sem tudsz sarokra érkezni, a természetes, helyes mozgásra, azaz az elülső középtalpra érkezésre ösztönöz. A megfelelő talajfogás hatására gyorsulhatsz, könnyebbé válik általa a mozgás, a javuló futótechnika pedig nem csak a teljesítményedet fejleszti, de más, a talphoz nem kötődő sérülések kockázatát is csökkentheti.

De, hogyan is érdemes beiktatni?

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szokást