Betegségek, amiket fokozott szőrösödés jelezhet: hormonális probléma is állhat a háttérben

Borítókép: Betegségek, amiket fokozott szőrösödés jelezhet: hormonális probléma is állhat a háttérben Forrás: Moyo Studio/Pexels
A női test nem sima, nem szőrtelen, ezt fontos elfogadnunk, és tudnunk, hogy alapvetően semmi probléma nincs azzal, ha a tested nem babapopsi simaságú. Minden nő más mértékben szőrösödik, és ez egy bizonyos mértékig teljesen normális. Azonban, ha azt tapasztalod, hogy a megszokottnál több, erősebb, és újabb helyeken tapasztalsz szőrösödést, akkor érdemes orvoshoz fordulnod.

Alapvetően a genetikától függ, hogy ki mennyire szőrös, hiszen egyértelmű, hogy egy mediterrán származású hölgy sokkal erősebb szőrzettel rendelkezik, mint egy skandináv.

Alapvetően az intim területeken, a hónaljnál, a lábakon és a karokon is abszolút normális a testszőrzet kialakulása, ám vannak olyan területek, ahol viszont egyáltalán nem. Természetesen ez sok mindentől függ, mint például a szőrzet színétől is, hiszen egy genetikailag erősebb, fekete szőrzetű embernek nyilvánvalóan minden betegségtől, hormonális problémától eltekintve is erősebb és több a szőre van. Azonban nem feltétlen normális az, ha a has, mellbimbó, áll, mellkas, vagy éppen nyak területén jelennek meg a kellemetlen szőrszállak. Ez különösen igaz arra, ha olyan helyeken jelennek meg, ahol eddig nem volt jellemző a szőrösödés.

Forrás: koldunova/Getty Images

A hormonegyensúly eltolódása

Alapvetően a túlzott szőrösödés elsődleges oka a férfi nemi hormonok legjelentősebb képviselője: a tesztoszteron, amely többek között a bőrben dihidrotesztoszteronná alakul. A dihidrotesztoszteron közvetlenül stimulálja a szőrtüszőket, azokat nagyobb fokú működésre késztetve. Ennek tekintetében önmagában a fokozott szőrnövekedés kizárólag tünetnek tekinthető, nem pedig betegségnek.

Ennek a jelenségnek egyébként számos oka lehet, többek között akár a menopauza, vagy éppen a hormonális fogamzásgátlók is előidézhetnek ilyen jellegű problémákat, azonban olyan betegségeknek is lehet a tünete, mint a PCOS, vagy a mellékvese működési zavarai. Ám az is előfordulhat, hogy a fokozott szőrösödésnek semmi komolyabb oka nincsen, szimplán ilyen genetikával rendelkezik az illető. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tényezőket, melyek mind befolyásolhatják azt, hogy mennyire szőrösödsz. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ezek a tényezők okozhatnak fokozott szőrösödést!