Megfelelő mennyiségben jótékony, túlzott fogyasztása fokozhatja a rákos sejtek kialakulását: az omega-6 zsírsav hatásai

Borítókép: Megfelelő mennyiségben jótékony, túlzott fogyasztása fokozhatja a rákos sejtek kialakulását: az omega-6 zsírsav hatásai Forrás: Getty Images/Grinvalds
Az mega-3 zsírsavak fontossága és létjogosultsága szervezetünkben vitathatatlan. De mi a helyzet az omega-6 zsírsavakkal? Számos pozitív hatása van, ám ha kevés van belőle vagy túlzott mennyiséget viszünk be szervezetünkbe, nagyon sok egészségügyi problémával találhatjuk szembe magunkat.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavaknak egyaránt jelentős szerepe van a mindennapi életben, így szervezetünk megfelelő működésében. Az omega-6 zsírsavak nélkülözhetetlenek, hiszen mindenképpen szükségünk van rájuk ahhoz, hogy testünk szabályozórendszere megfelelően működjön. Ugyanakkor fontos tudni, hogy túlzott bevitelével változhat a sejtek reakciója és mindez káros hatással lehet a szívre és az erekre nézve, és még számos negatív hozadékkal is járhat.

Mi az az omega-6?

Az omega-6, az omega-3-hoz hasonlóan egy esszenciális zsírsav, mely mindenképpen kell a szervezetünknek, és ami segíti a sejtek működését. Mindezt azonban csak optimális fogyasztás mellett. Szervezetünk az omega-6 zsírsavat is képtelen önállóan előállítani, így saját felelősségünk, hogy megfelelő tápanyagokkal, gondosan megváltogatott ételekkel és ideális étrend-kiegészítőkkel pótoljuk. A teljes omega-6 bevitelünk jó részét (közel 70%) növényi olajok alkotják (pl. napraforgó-, kókusz-, avokádóolaj), a többi pedig állati forrásokból (pl. csirke és hal) és különböző magvakból (pl. lenmag, dió) hasznosul.

Ha valamiért (pl. betegség miatt) pótolnunk kell omega-6 zsírsav-háztartásunkat, fogyasszunk tojást, majonézt, magvakat, olajokat, gabonapelyheket és különböző zsiradékokat. Ellenkező esetben azonban mindig figyeljünk, hogy az omega-3 zsírsavakhoz képest mennyit viszünk be belőle a szervezetünkbe és ne adagoljuk túl.

Forrás: Pexels/Ready Made

Ahhoz, hogy szervezetünk optimálisan működjön, meg kell találnunk eme két zsírsav megfelelő arányát. Sajnos a nyugati étrend (így a miénk is) leginkább omega-6 zsírsavakban bővelkedik, melynek mennyisége túlteng a jótékony omega-3-hoz képest, ami komoly betegségekhez is vezethet. Azok az ételek, melyek több omega-3-at tartalmaznak, mint omega-6-ot, bármilyen mennyiségben fogyaszthatók, ha azonban ez az arány megfordul, érdemes átgondolni étrendünket és figyelni arra, hogy a bevitt kalóriák 5-10%-a épüljön fel belőle; ez kb. 10-20 grammot jelent naponta.

Az omega-6 zsírsavak jótékony hatása

Nem eszik olyan forrón azért a kását, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy az omega-6 zsírsavaknak számos kedvező hatása van, ha megfelelő mennyiségben pótoljuk. Például segítik a bőr és a haj egészséges állapotának fenntartását, és aktív támogatói a mindennapi hidratálásnak. A fejlődés szempontjából sem elhanyagolhatók, hiszen az optimális érést és növekedést biztosítva különösen lényeges szerepük van – kiváltképp a gyermekek szempontjából. Kulcsfontosságúak a sejtmembránok integritásának fenntartásában és a különböző hormonszerű vegyületek és egyéb ionok előállításában. Ha azonban kevés van belőle a szervezetben, megváltozhat a hormontermelés, ízületi problémák jelentkezhetnek, gyakorivá válik a különböző fertőzések kialakulása és a szerzett sebek is sokkal nehezebben gyógyulhatnak. Az omega-6 zsírsavak hiányának egyik fő jele a szemszárazság, a hajhullás és az emésztési zavarok.

Tudd meg galériánkból, milyen következményekkel járhat, ha túlzásba viszed az omega-6 zsírsavakat!