10 meglepő tényező, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát: egy friss kutatás megdöbbentő felfedezést tett

Borítókép: 10 meglepő tényező, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát: egy friss kutatás megdöbbentő felfedezést tett Forrás: RF._.studio/Pexels
Hajlamosak vagyunk arra, hogy a bőrrák kialakulásának kockázatát kizárólag a napozással, szoláriumozással kapcsoljuk össze. Azonban ez tévhit, számos tényező növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és némelyikről bizonyosan még nem is hallottál. Mutatjuk is, melyek ezek!

Alapvetően a bőrráknak három típusa van: a melanoma, bazálsejtes daganat, laphámsejtes rák. Ezek a típusok leginkább az arcon, fejbőrön, nyakon, mellkason jelentkeznek. Éppen ezért elengedhetetlen rendszeresen szűrésre járni, átvizsgáltatni az anyajegyeidet.

A bőrrák kockázatát fokozottan növelik a bőrfelszínt érintő behatások, mint például a leégés. Ezek a behatások az évek, évtizedek során összeadódnak, és rosszindulatú elváltozást okozhatnak. Fontos tudni, hogy a leégés önmagában megsokszorozódhatja a bőrrák kialakulását.

Forrás: Alejandro Juarez/Pexels

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a bőrt érő túlzott mértékű UV-sugárzás a leggyakoribb oka a bőrrák kialakulásának. Így nem csoda, hogy a napozás és a szoláriumozás fokozottan növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ennek tudatában érdemes kerülni ezen tevékenységeket, és fényvédőt, naptejet alkalmazni minden esetben, ha káros sugárzásnak vagyunk kitéve.

Azonban nem csupán ezen tényezők növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban olyan kevésbé ismert tényezőket hoztunk, melyek jelentősen növelik a bőrrák megjelenését. Mutatjuk is, melyek ezek!

Íme 10 tényező, ami jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát!

Alább pedig 6 bőrrákra utaló jelet mutatunk be!

Az alábbiakban pedig 6 jelet hoztunk a bőrön, amely rákos megbetegedésre utalhat!