5 szokás, amivel tönkreteszed a fogaidat. Mutatjuk a helyes szájápolási rutint!

Borítókép: 5 szokás, amivel tönkreteszed a fogaidat. Mutatjuk a helyes szájápolási rutint! Forrás: Getty Images/Sam Edwards
Ha azt gondoltad, napi két fogmosással mindent megtettél a szájüreged egészségéért, most megmutatjuk, hogyan építsd fel azt a 3 lépésből álló szájápolási rutint, ami hosszú távon is biztosítja a szájflórád, így az egész szájüreged, az ínyed és a fogaid épségét!

Mi, magyarok a szájhigiénia és a szájüreg egészsége szempontjából sajnos elég rosszul állunk. Sokkoló adat, hogy a felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százaléka érintett valamilyen szintű fogágybetegségben és már a magyar 12 éveseknek is csupán egyhatoda rendelkezik teljesen ép fogsorral, míg a 65 évesek 30%-ának már egyáltalán nincs saját foga. Vajon mi ennek az oka és hogyan lehetne megelőzni a fogak elvesztéséhez vezető fogszuvasodást, fogágybetegségeket és ínyproblémákat? A válasz egyszerű: az egészséges szájflóra védelmével és fenntartásával.

Az egészséges szájflóra

A szájüregben számos különböző típusú baktérium és gomba él. Mindezek a mikroorganizmusok - amelyeket együttesen szájflórának nevezünk és a száj ökoszisztémájának részét képezik - egészségesen tartják a fogakat és az ínyt, harcolnak a környezeti támadások ellen, és segítenek az ételek előemésztésében. Ha azonban a szájflóra egyensúlya megbomlik, a káros baktériumok elszaporodhatnak és ez idővel fogszuvasodást vagy ínyproblémákat és rossz leheletet okozhat. A szájflóra egyensúlyát felboríthatja az elhanyagolt szájhigiénia, a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, antibiotikumok szedése és bizonyos betegségek (például a cukorbetegség) is.

Forrás: Getty Images/Liudmila Chernetska
Ha a káros baktériumok elszaporodnak a szájban, az idővel fogszuvasodást és ínyproblémákat okozhat.

5 ártalmas szokás, amivel tönkretesszük a fogainkat és a szájflórát

Helytelen táplálkozás

Míg a kiegyensúlyozott táplálkozás elősegíti a száj egészségét, addig bizonyos ételek és italok rendszeres fogyasztása tönkreteszi azt. A túl sok cukor például kifejezetten káros a fogaink egészségére nézve, mert azt a baktériumok káros savas vegyületekké alakítják. A szénsavas valamint a citrusfélékből készült italok vagy a fehérbor eleve savas termékek, amelyek hozzájárulnak a fogzománc demineralizációjához, ami az első lépés a fogszuvasodáshoz vezető úton.

Nem megfelelő szájhigiéné

A fogszuvasodás fő okozója a lepedék, amely ha nincs rendszeresen eltávolítva, tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok gyors elszaporodásának. Ezek a mikroorganizmusok a lepedékben lévő ételmaradék cukrával táplálkoznak és ennek melléktermékeként olyan savakat választanak ki, melyek a fogkeményítésért felelős ásványi anyagokat oldanak ki a fogzománcból, ami idővel lyukak kialakulásához vezethet.

Helytelen fogmosási szokások

Sajnos még mindig él az a tévhit, hogy a jó fogmosás titka az alapos dörzsölés. Pedig éppen ellenkezőleg: a dörzsölés tönkreteszi a fogzománcot, továbbá irritálhatja az ínyt, ami ezáltal „visszahúzódhat”, láthatóvá téve az érzékeny fognyakat.

Ugyancsak gyakori hiba, hogy túl kevés ideig (és/vagy túl gyengén) mossuk a fogainkat. Minden fogmosásnak legalább két percig kell tartania, hogy igazán hatékony legyen. Ugyanakkor túlzásba sem szabad esni: a szakemberek szerint a napi háromnál gyakoribb fogmosás is veszélyeztetheti a fogzománc épségét, mert a mechanikus dörzsöléssel vékonyítjuk azt és az ínyünket is irritálhatja a gyakori tisztogatás.

Forrás: Getty Images/Leo Patrizi
A helyes fogmosási technika fogaink épségének megőrzésében kiemelt szerepet játszik.
A helyes fogmosási technika

Gyerekként azt tanították Neked is, hogy körkörös mozdulatokkal moss fogat? Az új fogászati eredmények szerint ez a technika azért nem jó, mert így ételmaradék kerülhet az íny alá, ezért a fogorvosok ma az úgynevezett "bass-technikát" ajánlják helyette. Ennek a következő a lényege:

  • A fogkefét 45°-os szögben illeszd a foghoz, úgy, hogy a fogkefe félig az ínyen legyen, és a sörték az íny felé nézzenek.
  • Végezz a fogkefére enyhe nyomást gyakorolva kis rázómozdulatokat.
  • A már meglazult lepedékrészecskéket a fogkefével a rágófelület irányába tett mozdulattal távolítsd el.
  • A metszőfogak tisztításakor érdemes a fogkefét függőlegesen használni.
  • A felső és alsó állkapocs összes fogának rágófelületét vízszintes mozgással tisztítsd.

Túl erős sörtéjű fogkefe használata

A mai napig sokan hiszik azt, hogy minél durvább egy fogkefe, annál jobb. Pedig ez nem igaz! A korral az íny hátrébb szorul és a fogak gyökere sokkal érzékenyebbé válik a külső hatásokra. A túl erős sörtéjű fogkefe irritálhatja az ínyt, érzékennyé téve a fogakat. Az a legjobb, ha megkérdezzük a fogorvosunkat, melyik típusú fogkefét ajánlja számunkra, egyéni adottságaink alapján.

Helytelen és hiányos szájápolási rutin

A fogágybetegség, az ínygyulladás, a vérző íny és végül a fogvesztés nem egyik napról a másikra alakulnak ki, sokkal inkább évek, évtizedek alatt kialakuló elváltozásról van szó; a kellemetlen lehelet, a mozgó fogak, a kiszélesedett fogközök, a vérző íny mind-mind azt jelzik, hogy érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni és változtatni a nem elégséges szájápolási szokásainkon. Ha azt gondoltad, napi két fogmosással mindent megtettél a szájüreged egészségéért, most megmutatjuk, hogyan építsd fel azt a rutint, ami valóban hosszú távon is biztosítja a szájflórád, így az ínyed és a fogaid épségét!

Forrás: Getty Images/Lightfield Studios
Építsétek fel azt a szájápolási rutint, amit az egész család követhet és ami biztosítja a szájflórátok, a fogaitok épségét!

Háromlépéses rutin az optimális szájhigiéniáért

Az egészséges szájflóra, az ép, erős fogazat és íny megőrzése egyáltalán nem bonyolult feladat, a féléves fogorvosi kontroll mellett csupán a következő, jól felépített, 3 lépéses szájápolási rutinra van szükség hozzá, amit minden nap lelkiismeretesen végigcsinálunk.

Első lépés: Fogmosás

Az alapos fogmosás azért nagyon fontos, mert eltávolítja az ételmaradékot és a plakkokat okozó baktériumokat a fogak felületéről. A lepedék hatékony eltávolítása érdekében ajánlott naponta kétszer két percig fogat mosni, lehetőleg reggel a reggeli után és este lefekvés előtt.

Tipp: Fontos, hogy a fogkefe feje ne legyen túl nagy, hogy a hátsó őrlőfogak is kényelmesen elérhetőek legyenek. Az elektromos forgófejes, a szónikus (mikrorezgéssel tisztító) és az ultrahangos technológiával működő fogkefe is nagyon jó választás, és megkönnyíti a fogmosást. A fogkrémek közül pedig a fluoridos ajánlott már az első tejfog megjelenésétől kezdve.

Második lépés: Fogközök tisztítása

Bár fogkefével a fogak felületét alaposan meg tudjuk tisztítani, a fogközökből szinte lehetetlen hatékonyan eltávolítani az összes ételmaradékot és lepedéket. Ezek ugyanis a nehezen hozzáférhető helyeken megakadhatnak. A fogközök tisztítása azért is nagyon lényeges, hogy a bacilusokat ne vigyük át egyik helyről a másikra. Ezért a jobb szájhigiénia érdekében javasolt a fogselyem vagy a fogköztiszító kefék kiegészítő napi használata.

Tipp: Ha fogtisztító kefével dolgozol, kezdd az elülső fogakkal: Óvatosan helyezd a kefét a fogak közé. Tisztítsd meg a fogközöket a kefe előre-hátra mozgatásával. A hátsó fogaknál a kefe drótját kissé meghajlíthatod, hogy kényelmesebben hozzáférj a nehezebben elérhető területekhez is. Ezután óvatosan helyezd a kefét az oldalsó fogak közé, és mozgasd előre-hátra, majd öblítsd le a sörtéket víz alatt, és hagyd megszáradni. Ha fogselymet használsz, azt apró, vízszintes mozdulatokkal vezesd be a fogközbe, majd óvatosan vezesd két-háromszor felfelé a fogfelszínen, majd vissza az ínyig és figyelj a fogfelszínek oldalára is!

Harmadik lépés: Öblítés

A fogmosás mellett naponta használva a fogselyem vagy a fogköztiszító kefe eltávolítja a lepedéket a fogak közötti résekből, ugyanakkor vannak mechanikus tisztítással nehezen vagy egyáltalán nem elérhető területek – az íny, a fogak között, a szájpadláson és az őrlőfogakon, a nyelven és a nyálkahártyán - amelyek higiéniáját szájöblítéssel tarthatjuk fent. Ez azért is fontos, mert a baktériumok mindenhová eljutnak - a nyelvre, az ínyre, sőt még a szájpadlásra is - és ha nem törődünk velük, foglepedékké, más néven plakká vagy biofilmmé alakulhatnak. A napi kétszeri szájöblögetéssel alaposan megtisztíthatjuk a szájüreget, ami segít megőrizni a fogak és az íny egészségét, mivel felveszi a harcot a fogmosás után visszamaradó baktériumokkal, eltávolítja a lepedék biofilmjében lévő baktériumokat, ezen kívül hosszan tartó friss leheletet biztosít.

Tipp: Egészítsd ki a fogmosást és a fogselyem használatot LISTERINE® szájvízzel, amely bizonyítottan fenntartja a szájflóra természetes egyensúlyát és ötször nagyobb mértékben csökkenti a lepedéket, mintha csak fogselymet használnál a fogkrém mellé*. A fogzománcod erősítésére pedig használd a fluoridos változatot!

A cikket a Listerine támogatta.

* Bosma ML et al.: Efficacy of Flossing and Mouthrinsing Regimens on Plaque and Gingivitis: A randomized clinical trial. J Dent Hyg June 2022, Vol. 96, No. 3, 8-20.