3 tipp a futóedzőtől, ha melegben indulsz kocogni

futás,kánikula
Hőségben futni nem gyerekjáték, de hetekre kihagyni a futást, és elveszteni a nehezen megszerzett állóképességet sem okos megoldás. Könnyebb lesz a nyári edzés, ha betartod a legfontosabb szabályokat!

A runnersworld.hu cikke.

Aki minden évszakban rendszeresen fut, annak a teste jobban alkalmazkodik a különböző időjárási körülményhez, így a nyári meleg sem fogja különösebben megviselni.

Kezdőként azonban sokkal körültekintőbben kell kezelned a nyári edzéseket, mint az év többi szakaszában. Kánikulában futni nem könnyű, és bár hatalmas sikerélmény, ha végigcsinálod, mégis komoly bajokat okozhatsz a testednek, ha nem tartod be az alapvető szabályokat.

Sipos Fanni futóedző szerint ha mostanában kezdted a futást, nyáron se hagyd abba az edzést, ám a következő 3 dologra nagyon figyelj oda!

1. Nem mindegy, mikor futsz

Persze először is a napirend az, ami meghatározza, mikor veheted fel a futócipőt, de nem kérdés, hogy próbáld a nap közbeni órákat hanyagolni az edzés szempontjából! ,,Van, akit nagyon megvisel a meleg, van, aki pedig kimondottan imád kánikulában futni.

Azoknak, akik nehezen tolerálják a meleget, érdemes nyáron kora reggel felkelni, mert ilyenkor van egész nap a leghűsebb, ráadásul a teljesítményünk is sokkal jobb a friss levegőn.
futás,hőség
Forrás: GettyImages

Esténként sajnos nem hűl vissza eléggé a levegő. Persze az esti futás is jobb választás annál, mint hogy nap közben indulj futni, de ha teheted, a reggeli órákban tudd le az edzést!"

2. Legyél türelmes magaddal!

A meleg ismét egyik hétről a másikra érkezett, ehhez pedig nem könnyű alkalmazkodnia a testünknek. Ezért is kulcsfontosságú a türelem!

A szervezetnek időre van szüksége, hogy a hőháztartás hozzászokjon ehhez a melegebb időjáráshoz. Azt tapasztaltam a sportolóimnál, hogy legalább 3-4 hét mindnekinek kell, mire hozzáadaptálódik a meleghez.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Képtelen voltam lefogyni a futástól, amíg be nem vezettem ezt az 5 szabályt