Kutyád már nálad is előbb tudja, ha várandós vagy: így képes kiszagolni a terhességet

Borítókép: Kutyád már nálad is előbb tudja, ha várandós vagy: így képes kiszagolni a terhességet Forrás: Getty Images
A kutyák nagyon jó megfigyelők és könnyen észrevesznek bizonyos környezeti változásokat, de gazdájuk testbeszédét is remekül olvassák. Orruk segítségével segíthetnek megtalálni egy eltűnt személyt, felderíteni a csempészárut, és még azelőtt figyelmeztethetik az embereket az epilepsziás rohamokra, hogy azok megtörténnének. Sőt, a terhességet is képesek kiszagolni!

A vércukorszint-jelző kutyák érzékelik gazdáik alacsony vércukorszintjét, és már azelőtt figyelmeztetik őket a bajra, hogy komolyabb probléma történne. A cukorbetegek számára hatalmas segítség egy ilyen állat. A leírt jelenség a kutyák agyának szerkezeti és fiziológiai jellemzői miatt lehetséges. Agyuk úgy van kialakítva, hogy különösen jól felismerje a szagokat. Éppen ezért az ember kémiai szerkezetének apróbb változásait is érzékeli egy kutya az orra segítségével.

Milyen korán észlelheti a kutya a terhességet?

Vannak, akik azt mondják, hogy a kutyájuk már azelőtt elkezdett másképp viselkedni körülöttük, mielőtt tudták volna, hogy terhesek. Egyes emberek, akik megpróbálnak teherbe esni, figyelhetik kutyájuk viselkedését, hátha más vagy szokatlan módon reagálnak. Lehetséges, hogy egy kutya észreveszi, hogy valami más, még akkor is, ha gazdája csak néhány hetes terhes. Az is előfordulhat, hogy a kutya egészen addig nem veszi észre, hogy valaki várandós, amíg a hasa meg nem kezd mutatkozni, vagy a rutinja meg nem változik.

A kutyák kiszagolják a terhességet?

Hogyan érzékelik a kutyák a terhességet, mielőtt te magad észrevennéd?

Tehát mi adhatja a kutyáknak azt a képességet, hogy észleljék a terhességet, mielőtt a terhes személy tudná ezt magáról? A válasz a fiziológiájukban és a temperamentukban rejlik.

Forrás: Pexels/Amina Filkins
A kutyák képesek kiszagolni a terhességet. Sokszor előbb tudják, mint az érintett személy!

A kutyák szaglása lényegesen jobb, mint az embereké. 30.000-100.000 különböző illatot tudnak megkülönböztetni, és szaglásuk pontossága a kutatók szerint tíz-, de akár százezerszerese is lehet az emberének. De vajon érzékelik-e a kutyák a terhességet az emberben? Bár nem készült olyan tudományos tanulmány, amely konkrétan megvizsgálta volna, hogy a kutyák képesek-e azonosítani a terhes személy illatát, anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy ez lehetséges. A terhesség alatti hormonális változások olyan finom változásokat okozhatnak a személy szagában, amelyeket csak a kutya észlel. Valószínűleg az állat érzékel némi változást a gazdi illatában, de nem tud olyan konkrét okot azonosítani, mint a terhesség.

Hogyan befolyásolhatják a hormonok az illatunkat?

A terhesség alatt a hormonok megváltoznak, és ez hatással lehet a gazdi szagára, amelyet a kutyája ismer és szeret. Így az ebek érzékelik ezeket a hormonális változásokat.

A hormonok nemcsak az ember testszagát, hanem egészségi állapotát, megjelenését és viselkedését is befolyásolhatják. Az egyik első terhességi hormon, amelyet a szervezet termel, a humán koriogonadotropin, amely a megtermékenyítést követő második héten fordul elő. Ez ugyanaz a hormon, amelyet a vizelet vagy a vérminta terhességi tesztje észlel. Ez a hormon felelős a terhesség alatt gyakran fellépő hányingerért és hányásért.

Forrás: Pexels/Amina Filkinsv
A kutya minden bizonnyal érzi, hogy nagy változás fog bekövetkezni.

A kutyák jó megfigyelők

Hogyan másként érzékelhetik a kutyák a terhességet? A kutyák nagyon figyelmes lények, és képesek azonosítani a különböző testbeszéd-jeleket, hangulatokat és érzelmeket. Bármilyen új viselkedésbeli változás arra késztetheti a kutyát, hogy valami szokatlan dologra gyanakodjon. Észreveheti, ha gazdája aggódik, vagy másképp reagál a fáradtságra vagy az éberségre.

A kutyák is nagyon érzékenyek a környezetükre, különösen akkor, ha a számukra megszokott dolgok megváltoznak. Ha a séták rövidebbek lettek, vagy a napi rutinjuk megváltozott, az fel fog tűnni nekik. Ha észreveszik, hogy egy helyiséget felújítanak, vagy új bútorok, játékok érkeznek, rájöhetnek, hogy valami változás történik.

Megváltozik a kutya viselkedése?

Sok terhes nő azt mondja, hogy a kutyája szeretetteljesebb, bújósabb, éberebb és védelmezőbb lett feléjük, amikor várandósak lettek.

A kutya viselkedése a gazdája terhességi tünetei vagy hangulata alapján is változhat. Például, ha valaki Braxton Hicks-összehúzódásokat tapasztal, a kutyája reagálhat erre úgy, hogy látszólag szorong, aggódik.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori viselkedést, amelyet a kutyák mutatnak, amikor gazdájuk terhes:

  • Ragaszkodóbbak a szokásosnál – követik a gazdát vagy keresik a figyelmet
  • Éberebbek vagy védelmezőbbek – fokozott érzékenységet mutatnak az egyébként ismerős emberekkel szemben
  • Bújósabbá válnak – odakucorodnak a gazdi mellé, amikor az pihen
  • Féltékenyek lesznek az új dolgokra – bevizelnek, pedig szobatiszták vagy az újszülöttnek hazavitt tárgyakat elkezdik rágni
  • Barátságtalannak tűnnek – néha morognak és ugatnak

A kutya viselkedése a személyiségétől függ, és egyes ebek jobban reagálhatnak a terhességre, mint mások. De idővel minden kedvenc hozzászokik a gazdi megváltozott állapotához.

A várandósság és a baba születése érzelmi hatással lehet az egész háztartásra, beleértve a kutyákat is. Tudva, hogy milyen érzékenyek, sok leendő szülő szeretne segíteni nekik alkalmazkodni a változó családi dinamikához. Ha továbbra is sok szeretetet, figyelmet és ragaszkodást adunk nekik, és türelmesek vagyunk velük, az segíthet nekik alkalmazkodni.

Forrás