Teherbe esni terhesen? Igen, lehetséges! Sőt, az is, hogy két apa legyen!

Borítókép: Teherbe esni terhesen? Igen, lehetséges! Sőt, az is, hogy két apa legyen! Forrás: Getty Images
Hihetetlenül hangzik, mégis igaz: egy már várandós nő is képes teherbe esni és nem egy esetet jegyeztek már fel, amikor kiderült a kicsik két különböző apától vannak.

A nem egyszerre történő többszörös megtermékenyülés létező jelenség, melynek során egy már meglévő magzat mellett egy másik is megfogan. Ennek eredménye egy ikerpár lesz, eltérő terhességi korú magzatokkal és gyakran eltérő születési dátummal. Ilyenkor a megtermékenyülés két különböző menstruációs ciklusban történik, az ikrek pedig eltérő súlyúak, eltérő magasságúak és különböző vércsoportúak lesznek. Ez a jelenség a szuperfetáció, amely azt jelenti, hogy valakinek újra peteérése van azután, hogy teherbe esik, vagyis egy petesejt már megtermékenyült a szervezetében.

A szakemberek szerint nem lehetetlen, hogy terhesen újra teherbe essen valaki, de ennek a valószínűsége rendkívül kicsi. Szuperfetáció akkor jöhet létre, ha különböző menstruációs ciklusokban termékenyül meg a nő. Ilyenkor az első megtermékenyülés után pár héttel megérik, és kiszabadul egy újabb petesejt, ami ismét megtermékenyül. Ez azért nagyon ritka, mert a természet épp az ellen dolgozik, hogy bekövetkezhessen egy ismételt fogantatás a már meglévő embrió érdekében. Amikor ugyanis egy petesejt megtermékenyül, olyan hormonok kezdenek el termelődni a női szervezetben, amelyek megakadályozzák a következő tüszőérést, így a petefészekben nem reped meg ilyenkor egy újabb petesejt. Ha azonban nem indulnak el időben ezek a hormonális változások a kismamában, akkor bizony megérhet mégis egy újabb petesejt a következő ciklusban. A sikeres fogantatás után ugyanakkor a méhnyak nyáktermelése is megváltozik, és az így létrejött nyákdugó elzárja a méhszájat, ezzel védve a már megfogant embriót a különféle fertőzésektől, és persze a spermiumok bejutása ellen is védelmet nyújt. Ha azonban nem alakul ki időben a nyákdugó, akkor bejuthat oda a spermium. Amennyiben pedig épp akkor egy újabb petesejt is megérett, a spermium megtermékenyítheti azt.

Emberek esetében a szuperfetáció extrém ritka dolog, az orvostudomány az elmúlt 50 évben mindössze tíz ilyen bizonyított és dokumentált esetet jegyzett fel.

Néhány éve rengeteg hír jelent meg egy amerikai nőről, akinél az orvosa azt állapította meg, hogy ikrei két és fél hétnyi különbséggel fogantak - vagyis, már terhes volt, amikor újra teherbe esett. A legutóbbi esetet pedig Ausztráliában dokumentálták: Kate Hill 10 napon belül kétszer lett terhes, dupla várandósságából két lánya született, Charlotte és Olivia, akik ikrek, annak ellenére, hogy a fogantatásuk között 10 nap telt el. Bár ugyanazon a napon születtek, súlyuk és vércsoportjuk is különböző.

Még a szuperfetációnál is érdekesebb, amikor egy ikerpár két tagjának más-más apja lesz, ez pedig az úgynevezett szuperfekundáció. Ez olyankor történik, amikor egyszerre két petesejt érik meg (ez a kétpetéjű ikrek megfoganásának feltétele), ezek azonban nem egy alkalommal, hanem két külön szexuális aktus során találkoznak a maguk hímivarsejt-párjával, és termékenyítődnek meg. Ha a két aktus két különböző férfival történt, az ikreknek két biológiai apjuk lesz és ez a jelenség valójában nem is olyan ritka, mint a szuperfetáció: egy amerikai vizsgálat szerint a kétpetéjű ikreknél folytatott apasági tesztek során a DNS-vizsgálat 2,4 százaléknyi esetben talált két különböző apát.

Forrás: webmd.com; Index

Nézd meg galériánkban, kik azok a hírességek, akik mintha eltitkolt ikertestvérei lennének egymásnak!