JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

8 jel, hogy a kutyád rajongásig szeret: a szemkontaktust sokan félreértelmezik!

Borítókép: 8 jel, hogy a kutyád rajongásig szeret: a szemkontaktust sokan félreértelmezik! Forrás: Getty Images
Négylábú kedvenced jobban szeret téged, mint saját magát. Bár ezt szavakba nem tudja önteni, viselkedésével egyértelműen utal rá. Egy kutya esetében a szeretet jele számos formában megmutatkozhat, így most sorra vesszük, mikre érdemes figyelned!

Kutyád testbeszédének segítségével fejezi ki érzelmeit. A farok csóválásából sokan rögtön arra asszociálnak, hogy az eb örül valaminek. Ez azonban számos más dolgot is jelenthet, ugyanis nem elég csupán a farkat nézni, hanem érdemes még a füleket, a szemeket és a testtartást is megvizsgálni. Emellett pedig a csóválás sebessége és a farok pozíciója is mérvadó. Kifejezhet vele az öröm és izgatottság mellett nyugodtságot, félelmet, bizonytalanságot és meglepő módon agressziót is.

Mi egy kutya esetében a szeretet jele?

1. Keresi a szemkontaktust

A farokcsóválás mellett egy másik tévhit, hogy nem szabad a kutya szemébe nézni, mivel azt fenyegetésnek veheti. Ez azonban nem teljesen igaz. Amennyiben saját kedvenceddel szemezel, mindkettőtök testében beindul az oxitocin nevű hormon, amit boldogság- vagy szeretethormon néven is szokás emlegetni. Ezáltal erősödik köztetek a kötődés. A kutyák megerősítésként is gyakran keresik a szemkontaktust gazdájukkal, ha elbizonytalanodnának egy adott helyzetben. A szemezés fajtától is függ. Magyar kutatók megállapították, hogy a nyomott orrú ebek (péládul mopsz, francia bulldog vagy német boxer) gyakrabban keresik a szemkontaktust. A hosszabb orrú ebek figyelme könnyebben elterelődik széles látókörük miatt. A juhászkutyáknak évszázadokon kellett figyelniük gazdájuk utasításait, ezért fontos volt az emberre nézniük. Ezzel szemben például az olyan munkakutyák, mint a szibériai huskyk, akiket az ember nem vizuális módszerekkel irányított, kevésbé hajlamosak a szemkontaktus keresésére.

Forrás: Getty Images
A legtöbb kutya kifejezetten keresi a szemkontaktust gazdájával. Ez is a szeretet jele!

2. Ráül a lábadra vagy neked dől

Nincs is annál bájosabb, mint amikor egy hatalmas mackó neked dől vagy éppen ráül a lábfejedre. Ez a kutyáknál egyértelműen a szeretet jele. Gondolj csak bele! Te sem dőlnél neki csak úgy akárkinek, csakis annak, akiben megbízol. Ha kedvenced hozzád bújik, neked dől vagy a lábadra ül, azt üzeni, hogy megbízik benned és szeret, valamint a védelmezőjének tart. Félős ebeknél ez gyakoribb jelenség.

3. Elcseni a holmijaidat

Legyen az egy papucs, büdös zokni, póló vagy fehérnemű, kutyádnak mindegy, csak érezze az illatodat. Minél viseltesebb, annál jobb! Ha gyakran kapod azon kedvencedet, hogy begyűjti magának a dolgaidat, semmiképp se szidd le! Ő csak így akar téged közelebb hozni magához.

4. Ajándékokkal kedveskedik

Hazaérsz, és kutyád kedvenc játékával a szájában csóvál az ajtónál? Nem feltétlen arra utal, hogy játszani akar, csupán annyira szeret téged, hogy legbecsesebb kincsét kínálja fel számodra.

Forrás: Getty Images
Ha egy kutya játékkal kedveskedik neked, az a szeretet jele!

5. Veled alszik

Alvás közben vagyunk a legsebezhetőbbek. Így, ha kutyád gyakran szundít el melletted a kanapén vagy akár egy ágyban is alszotok, az biztosan annak a jele, hogy megbízik benned és nagyon szeret. Az alvópózoknak is van jelentése, ha például hátán fekszik, lábaival az égnek, az a teljes mértékű bizalmat és ellazulást jelenti. De ne csüggedj, ha kutyusod kedvenc póza a briós, attól még nem biztos, hogy bizalmatlan. Lehet, hogy csupán így kényelmes neki!

6. Nyálas kutyapuszi

Van, aki szereti, és van, aki ki nem állhatja, ha kedvence egy jó nagy nyelvest nyom az arcára. De kétségtelenül ezzel sok esetben az ebek szeretetüket, esetlegesen alárendeltségüket fejezik ki. Kivéve, ha egy kis ételmaradék maradt az arcodon…

7. Árnyékként követ

Kutyád folyton a nyomodban van? A mosdóba is elkísér? Felállsz, és már pattan is, hogy utánad mehessen? Akkor egyértelműen szoros kapcsolat van köztetek és nagyon szeret. De vigyázz, ez a szeparációs szorongás egyik tünete is lehet, ami komoly mentális probléma, és egyre több ebet érint. A túlzott ragaszkodás szorongó ebet eredményezhet, akit egy percre sem hagyhatsz magára anélkül, hogy ne pokolként élje meg. Ebben az esetben mindenképp érdemes egy szakembert felkeresni a problémával!

8. Felkínálja a pocakját

Amennyiben kutyád gyakran fekszik a hátára és szabadon hagyja a hasát, egyértelműen megbízik benned. No, meg persze kér egy kis hasvakarást, ha már úgyis ott vagy. A has a kutyák legsebezhetőbb testtája, így amennyiben gyakran fedi fel neked kedvenced, bizonyára nagyon szeret téged!