JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Miért szeretik jobban a kutyák a nőket? Évezredekre nyúlik vissza a szoros kötelék

Borítókép: Miért szeretik jobban a kutyák a nőket? Évezredekre nyúlik vissza a szoros kötelék Forrás: Unsplash/Helena Lopes
Habár minden kutyának megvannak az egyéni preferenciái, gyakran előfordul, hogy a nőket jobban kedvelik. Ennek oka pedig egészen a háziasításig nyúlik vissza!

Hogy melyik nemet kedvelik jobban a kutyák, az elsősorban személyes tapasztalataiktól függ. Ha például egy férfi bántalmazta őket korábban, meglehetősen valószínű, hogy a férfiaktól sokkal inkább fognak tartani, mint a nőktől. De ennek ellenkezője is előfordulhat, példának itt van saját kutyám, akit első éveiben nő bántalmazott. Bár a család női tagjait természetesen szereti, de érezhetően jobban tart a nőktől és inkább férfiak társaságát keresi, nekik hízeleg.

Sok kutyának egyértelmű preferenciái vannak az embereket illetően. Bár nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy egy kutya kit szerethet a legjobban, könnyű általánosítani: a kutyák jobban szeretik a felnőtteket, mint a gyerekeket, különösen a nőket. Emellett legtöbbször előnyben részesítik a lágy hangú és nyugodt modorú embereket, mint a hangoskodó és heves személyeket.

Forrás: Unsplash/Alvaro Palacios
A kutyák és a nők kapcsolata évezredek óta szoros.

Noha ezek feltételezések nem mindig érvényesek minden kutyára, sokukban van igazság, néhány nagyon egyszerű ok miatt. A harsány emberek viselkedése félelmet kelthet a kutyában, a halkabb, barátságosabb hangok viszont megnyugtatják őket és bizalmat ébresztenek bennük. A nők lágyabb hangja, finomabb mozdulatai is az okai lehetnek annak, hogy az ebek általában hozzájuk közelednek elsősorban. A férfiak nagyobb teste, mélyebb hangja, esetleges arcszőrzete pedig több ebben kelthet félelmet, ha azok nem kellőképpen szocializáltak.

A szocializáció szerepe

A szocializációnak is nagy szerepe van abban, hogy a kutya egy személyt – vagy embertípust – preferál a másikkal szemben. Éppen ezért fontos megismertetni őket már kölyökkorukban különböző személyekkel: magasakkal, alacsonyakkal, gyerekekkel, idősekkel, szakállasokkal, kalaposokkal stb. Általánosságban az ebek többségéről a nő gondoskodik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a férfiak ne foglalkoznának velük, de gyakran a nők etetik, fésülik, gondozzák őket. Az is elmondható, hogy több egyedülálló nőnek van kutyája, mint férfinak és a legtöbb állatorvos vagy állatgondozó nő.

Forrás: Unsplash/Michael Hardy

A kezdetekkor összefonódtunk

A nők biológiailag gondoskodóbbak, ez egyszerűen belénk van kódolva. Olyannyira, hogy a szakértők szerint a háziasítás során is a nőknek jelentős szerepe volt abban, hogy az egykori farkasból szelíd kutya legyen. Jelentősebb, mint a férfiaknak.

A Washingtoni Állami Egyetem 2021-ben készült kutatásában 144 hagyományos, önfenntartó társadalmat vizsgáltak világszerte. Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek és kutyák közötti kapcsolat kialakításában olyan tényezők játszanak szerepet, mint a hőmérséklet, a vadászat és meglepő módon a nem is. A vizsgált csoportok nagyobb valószínűséggel tekintették az ebeket egyfajta embernek (tisztelték őket és kötődtek hozzájuk), ha a kutyáknak különleges kapcsolata volt a nőkkel, akik nevet adtak nekik és családtagként kezelték őket. Amikor egy bizonyos csoportban többet foglalkoztak a kutyákkal, akkor az egész közösség nagyobb tisztelettel és szeretettel bánt az ebekkel. A tanulmány vezetője szerint az önfenntartó társadalmak vizsgálata betekintést nyújthat a háziasítás folyamatába is. Lehetséges, hogy évezredekkel ezelőtt is a nők és a korai kutyák szoros kapcsolata miatt vált a farkasból szelíd, háziasított eb.

Forrás 1., forrás 2.

Kattints a galériára, ahol megismerhetsz 6 kutyafajtát, melyek tökéletes családi kedvencek!