Ha elmúltál már 40, több D-vitaminra lehet szükséged! 5 étel, amiben megtalálod

Borítókép: Ha elmúltál már 40, több D-vitaminra lehet szükséged! 5 étel, amiben megtalálod Forrás: Pexels/Mikhail Nilov
Bár lehet, hogy nincs D-vitamin-hiányod, ha elmúltál már 40, túlsúlyos vagy vagy kevés időt töltesz a napon (ami télen a legnagyobb kihívás, no meg a fényvédőzés is kötelező), akkor előfordulhat, hogy kevés D-vitaminhoz jut szervezeted. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek az egészségedre nézve.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet az emberi szervezet spontán szintetizál, amikor napfénynek van kitéve. Szükséges az erős csontozat és az egészséges fogak kialakulásához és fenntartásához. A D-vitamin emellett segíti az immunrendszert, az izomműködést és a vérnyomás szabályozását. Ha a bőrt naponta körülbelül 15 percig napfény éri, a szervezet D-vitamint tud termelni; de felhős, téli időben nehéz elegendő mennyiséget természetes forrásból beszerezni ebből a létfontosságú vitaminból.

D-vitamin 40 év felett

A D-vitamin különösen fontos 40 éves kor után, mert segít védekezni az életkorral összefüggő változásokkal szemben. A D-vitamin-hiány összefüggésben áll a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel, a szklerózis multiplexszel és a vastagbélrákkal, amelyek mindegyike nagyobb valószínűséggel fordul elő, ahogy öregszünk. Ezenkívül elengedhetetlen a kalcium felszívódásához a szervezetben.

Forrás: Pexels/Polina Tankilevitch

Milyen problémákat okozhat a D-vitamin tartósan alacsony szintje?

Ma már nem annyira a D-vitamin hiánya miatt aggódik az orvosi világ, hanem a „megfelelőnél alacsonyabb” D-vitamin-szint hosszú távú hatásai miatt – és úgy tűnik, hogy nagy százalékunk ebbe a kategóriába tartozik. Az orvostudomány mai állása szerint a túl alacsony D-vitamin-szint hosszú távú negatív hatásai a következők lehetnek:

  • Csontritkulás
  • Magas vérnyomás
  • Szívbetegség
  • Magas koleszterin
  • Inzulinrezisztencia
  • Depresszió és egyéb hangulati zavarok
  • Alzheimer-kór
  • Gyulladások a szervezetben
  • Autoimmun betegségek
  • Elhízás
  • Fertőző betegségek

Mennyi D-vitamin szükséges számunkra és hogyan jussunk hozzá?

Fontos tudni, hogy a szoláriumozás hatására nem jutunk több D-vitaminhoz, ellenben roppant káros bőrünkre. A szakemberek azt tanácsolják, hogy – különösen a téli hónapokban – szedjünk D-vitamint, 1500-2000 NE/nap, hogy megőrizzük egészségünket. A Semmelweis Egyetem 2013-as kutatása szerint a magyarok 95%-a küzd D-vitamin-hiánnyal a téli hónapokban. És bár a legtöbb élelmiszer nem tartalmaz elég D-vitamint ahhoz, hogy kielégítse napi szükségletünket, de egyes ételek a segítségünkre lehetnek.

Galériánkban mutatjuk azokat az élelmiszereket, amik a legtöbb D-vitamint tartalmazzák!