Egy gyógyszerész tollából: minden, amit tudni kell a D-vitaminról és annak helyes fogyasztásáról

Borítókép: Egy gyógyszerész tollából: minden, amit tudni kell a D-vitaminról és annak helyes fogyasztásáról Forrás: Getty Images (puhhha)
Újra és újra találkozhatunk azzal, hogy a D-vitamin milyen sokrétű hatással van a szervezetünkre, milyen fontos számos szervrendszerünk egészséges működése szempontjából, és éppen ezért mennyire fontos a napi D-vitamin szükséglet biztosítása minden életkorban.

Nézzük, valójában mi is az a D-vitamin, és milyen szerepet tölt be az emberi szervezetben?

A D-vitaminok a szteroidhormonok családja tartozó vegyületek. A természetben kétféle módon fordulnak elő: D2 (növényekben) és D3 (állatokban és emberben).

A bőrünkben egy előanyagból a napfény, pontosabban az UVB sugárzás hatására kalciferol nevű vegyület keletkezik, mely a májban, majd a vesében két lépésben kémiai szerkezetváltozáson megy át, így alakul ki az aktív hormon.

Számos biológiai hatással rendelkezik. Legfontosabb élettani hatása a calcium és foszfor felszívódásának és hasznosulásának fokozása. Ezáltal van kulcsfontosságú szerepe a csontanyagcserében, tehát a vér normál calcium szintjének, a csontok, a fogak egészségének fenntartásában.

D-vitamin receptor sok-sok olyan sejten is megtalálható (csont, bél, vese, mellékpajzsmirigy, empidermis, izomsejt, idegsejt), amelyek nem vesznek részt a csontanyagcserében, így egyértelmű, hogy sok más élettani folyamatban is szerepe van.

Hatással van a normál izomműködésre, az immunrendszer állapotára és a sejtosztódásra is.

Hiánya esetén klinikailag bizonyítottan nagyobb esélye van bizonyos betegségek kialakulására, mint például:

  • az angolkór (rachitis), mely gyerekkori csontlágyulással, izomgyengeséggel, izomgörcsökkel, székrekedéssel jár. Lábszár és a comb csontjai álló helyzetben meggörbülnek, felnőttkorra végleges csontelváltozás alakul ki.
  • a felnőttkori csontritkulás, ami növeli a csonttörések gyakoriságát
  • daganatos betegségek (emlő, prosztata, bél)
  • 1-es típusú diabetesz

Számos olyan állapot is van, melyben a D-vitamin pótlása kedvezően hat a betegség lefolyását illetően. Vizsgálatok alapján felsőlégúti fertőzések könnyben gyógyulnak és enyhébb tünetekkel járnak, húgyúti fertőzések is ritkábban jelentkeznek. Hatással lehet a termékenységre és a magzati egészségre is, ezért kiemelt jelentőségű a kismamák megnövekedett D-vitamin szükségletének biztosítása.

Honnan tudhatjuk meg, hogy milyen a D-vitamin szintünk?

Vérből történő laboratóriumi vizsgálatból tájékozódhatunk szervezetünk D-vitamin ellátottságáról. A 25-OH-D vegyület mennyiségét mérik.75 nm/l-es szint fogadható el normál tartománynak.

Miért van szükség a D-vitamin pótlásra?

Májustól szeptemberig 10-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat napközben érő, direkt napsugárzás elegendő lenne a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Ez azonban főleg gyerekek esetén ritkán fordul elő, hiszen a magas és káros UV sugárzás miatt a 11-15 óra közötti időszakban, ha van rá lehetőség, akkor keveset tartózkodnak a szabadban és magas faktorszámú naptejjel védjük bőrüket a sugárzástól.

Táplálékkal csekély mennyiségű D-vitamint tudunk bevinni, hiszen csak néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben (gomba, hal, tojássárgája). Gyakori, hogy élelmiszereket D-vitaminnal dúsítanak, de ez sem elegendő a napi szükséglet biztosítására.

Így hát orvosi konszenzus született arra, hogy milyen mennyiségű D-vitamin pótlására van szüksége a szervezetnek.

Mikor és mennyi D-vitamint szedjünk?

Orvosi ajánlások szerint orvosi felügyelet nélkül, hosszú távon is szedhető biztonságos adagok a következők:

Csecsemők: 400-1000 NE

1-6 évesek: 600-1000 NE

6 év felett: 600-1000 NE

Serdülők: 800-1000 NE

Felnőttek: 1500-2000 NE

Túlsúlyosak: 3000-4000 NE

Várandósok: 1500-2000 NE

Normál testsúlyú, egészséges felnőttek esetén a maximális biztonságos napi dózis 4000 NE.

Elmondhatjuk, hogy ezeket az adagokat októbertől márciusig, amikor nem ér bennünket elegendő napfény mindenképp érdemes szedni, nyáron viszont attól függően, hogy mennyi időt és milyen körülmények között töltünk a napon csökkenthető a bevitt mennyiség.

Bizonyos állapotokban orvosi javaslat alapján és orvosi felügyelet mellett az is előfordul, hogy a heti, havi dózist egyszeri beadással oldják megy, hiszen a D-vitamin képes raktározódni a szervezetben és onnan a szükségleteknek megfelelően kioldódni. Ez azt is jelenti azonban, hogy túladagolható.

Gyógyszertárakban, drogériákban és online áruházakban is nagy a kínálat.

Csecsemőknek (2 hetes kortól) és kisgyerekeknek leggyakrabban olajos cseppet szoktunk javasolni. Adhatjuk valamilyen ételhez, italhoz keverve, de fontos gondoskodni arról, hogy ilyen esetben a teljes mennyiség elfogyjon, vagy adhatjuk nyelvre cseppentve is akkor, ha nem okoz égő érzést a nyelven, biztonsággal tud a szülő a megadott cseppszámot csepegtetni és a gyerek szájában maradva biztosan lenyeli a teljes adagot. Tápszerrel táplált csecsemők esetén a tápszer D-vitamin tartalmát is figyelembe kell venni.

Nagyobb gyerekek, serdülők és felnőttek pedig tabletta, kapszula, spray, csepp gyógyszerformák közül választhatnak és létezik egy egészen különleges gyógyszertechnológiai megoldás, a szájban oldódó lapka.

Általánosságban elmondható, hogy mivel a D-vitamin zsírban oldódó vegyület, ezért olajos oldatból, kapszulából jó a kioldódása és a felszívódása és akkor is teljesebb a hasznosulása, ha táplálékkal együtt vesszük be. Annak viszont semmi jelentősége, hogy melyik napszakban alkalmazzuk.

Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és összetételű készítményt vásárolsz! Törekedj arra, hogy magas minőségű, megbízható helyről származó étrendkiegészítőt fogyasszon az egész család! Ha kérdésed merül fel ezzel kapcsolatban fordulj szakemberhez! Gyógyszertári szakszemélyzet készséggel ad tanácsod bármelyik patikában.

A szerzőről

Dr. Halász Dóra vagyok, 2008-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. 2011-ben Farmakológia szakvizsgát szereztem szintén a Semmelweis Egyetemen. 13 éve dolgozok gyógyszerészként közforgalmú gyógyszertárban gyakorolva hivatásom, segítve az embereket gyógyulásukban.

Az anyaság és kisfiam születése adta meg a lendületet a SHEDO natúrkozmetikai márka 2020-as megalapításához. Férjemmel közösen, második gyermekünkként neveljük, építjük a márkát.

A SHEDO natúrkozmetikumok megbízható, optimális összetételek babák, gyerekek és érzékeny bőrű felnőttek igényeire szabva. Hatékony, biztonságos formulák kiváló minőségű, bio minősített, növényi alapanyagokból.

A fenntarthatóság, magas minőség kiemelkedően fontos számukra. Szeretnénk támogatni az embereket abban, hogy gyermekeik és saját maguk számára a lehető leggondosabb ápolást tudják biztosítani a természet és az illóolajok erejével. Célunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a természetes, natúrkozmetikumokkal történő bőrápolás fontosságára.

Hol érheted el a szerzőt?

Weboldalamon és közösségi oldalaimon (Facebookon és Instagramon) további hasznos információkat találsz.

Ha szeretnél kapcsolatba lépni velem, akkor várom üzeneted Instagramon vagy emailben: shedoinfo@gmail.com

A lenti galériánkban 4 olyan vitaminról beszélünk, aminek hiánya alvásproblémát okozhat.