A D-vitamin-hiány 8 tünete: ha folyton fáradtnak érzed magad, ez is okozhatja

Borítókép: A D-vitamin-hiány 8 tünete: ha folyton fáradtnak érzed magad, ez is okozhatja Forrás: Andrea Piacquadio/ Pexels
Soha nem lehet eleget hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontosak szervezetünk számára a vitaminok, különösképpen a D-vitamin. Testünknek számos tünete képes jelezni azt, ha kevés vitamin jut a szervezetünkbe. Melyek azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy sokkal több D-vitaminra lenne szükségünk? Az alábbiakban ezeket mutatjuk!

A D-vitamin-hiány sok esetben nem jár egészen konkrét, kézzel fogható tünetekkel, így sokszor nehéz beazonosítani a problémát. Ha azonban állandóan kimerült vagy, fájnak a csontjaid, visszatérő izomgyengeséged vagy hangulatváltozásaid vannak, az bizony arra utal, hogy valami nincs rendben a szervezetedben. Ha a lent felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, akkor itt az ideje, hogy több D-vitaminhoz juttasd a szervezetedet.

A D-vitamin-hiány 8 fontos tünete

1. Fájnak a csontjaid

A D-vitamin-hiány talán legismertebb tünete a rendszeresen visszatérő, szinte már krónikusnak mondható csontfájdalom. Ennek az oka abban keresendő, hogy a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a szervezetben, amiből aztán a csontok építőkövei lesznek. D-vitamin-hiány esetén a kalcium nem tud a csontokhoz jutni, így azok elgyengülnek és sérülékennyé válnak, Ezáltal gyakorta jelentkezhet izomfájdalom. Azonban az adott vitamin pótlásával a probléma csökkenthető.

2. Folyton fáradtnak érzed magad

A fáradtságérzetnek számos oka lehet. Ezek közül pedig az egyik leggyakoribb ok a D-vitamin-hiány. Amennyiben nincs elég D-vitamin a szervezetben, az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, a szervezeted pedig takarékos üzemmódba lép. Így nem csoda, hogy legszívesebben egész nap aludnál! Alapvetően, ha egy általános fáradtságérzeted van, akkor érdemes lehet részt venned egy komolyabb kivizsgáláson, hiszen ezáltal megállapítható lesz a pontos oka kimerültségnek. De annyi bizonyos, hogy probléma nem származik abból, ha oda figyelsz a D-vitamin-beviteledre.

Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
A D-vitamin-hiány egyik tünete az állandó fáradtság.

3. Rosszul alszol

Mi az összefüggés a D-vitamin és a tobozmirigy között? A tobozmirigy irányítja a belső biológiai órádat, utóbbi pedig szabályozza az alvás-ébrenléti ciklust. A D-vitamin hiánya akár teljesen felboríthatja ezt az érzékeny gépezetet, ezért, ha arra leszel figyelmes, hogy még elegendő alvással is fáradtnak érzed majd magad, érdemes vitaminhiányra gyanakodnod…

4. Hangulatingadozásaid vannak

A D-vitamin szabályozza a hangulatodért felelős neurotranszmitterek szintjét is. Így amennyiben arra leszel figyelmes, hogy folyamatosan változik a hangulatod, és jellemző rád, hogy nagyon könnyen esel letargiába, akkor érdemes lehet arra gyanakodnod, hogy bizony a D-vitamin állhat a háttérben. Azonban a neurotranszmitter szintje nem csak a hangulatodra van hatással; más kognitív funkciókat is befolyásol, például a döntéshozatalt és az impulzuskontrollt. Ezért, ha döntésképtelennek érzed magad, az is D-vitamin-hiányt jelezhet.

5. Erősen hullik a hajad

Csomókban hullik a hajad és egyszerűen nem érted az okát? Bizony, a D-vitamin létfontosságú a hajciklus szempontjából is, és segít a hajat a nyugalmi fázisból a növekedési fázisba juttatni. Így megfelelő táplálkozással, és D-vitamin-pótlással javíthatsz a helyzeten.

Forrás: Andrea Piacquadio/ Pexels
A hangulatingadozás is lehet a D-vitamin-hiány egyik tünete.

6. Izmaid könnyen elgyengülnek

Ha rendszeresen sportolsz, akkor bizonyosan ismerős lehet az izomláz érzése, azonban, ha úgy érzed, a szokásosnál intenzívebben jelentkezik, vagy hosszabban elnyúlik az érzés, könnyen lehet, hogy D-vitamin-hiány áll a háttérben. Ami pedig szintén probléma, hogy a meggyengült izmok az ízületeket is jobban terhelik, ami miatt azok hajlamosabbak lesznek a kopásra és a gyulladásra. Így a D-vitamin-pótlás szinte elengedhetetlen ebben az esetben.

7. Állandóan megbetegedsz

Az alacsony D-vitamin-szint összefügg a felső és alsó légúti fertőzések kialakulásának fokozott kockázatával. Ráadásul, ha szervezetedben alacsony a D-vitamin szintje, nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőgyulladás, mint azoknál, akik megfelelően pótolják azt. Amennyiben úgy érzed, hogy sokkal gyengébb az immunrendszered, mint az eddigiekben, és állandóan valami betegség bujkál benned, akkor érdemes lehet odafigyelned arra, hogy mennyi D-vitamint juttatsz szervezetedbe.

8. Sápadtabb a bőröd

A fakó, élettelen és sápadt bőr az egyik legkönnyebben észrevehető jele ennek a kóros állapotnak. Nemcsak a csontjaidnak és anyagcserédnek, de bőrsejtjeidnek is szükségük van a megfelelő D-vitamin-bevitelre. Hiánybetegség esetén az arcod megereszkedhet, nyúzottnak és megviseltnek tűnhet. Ezzel együtt, ha arra leszel figyelmes, hogy körmeid könnyen törnek, beszakadnak, szintén érdemes kivizsgáltatni magad, mert hiánybetegség állhat a háttérben.

Finn kutatók szerint a D-vitamin segíthet elkerülni a veszélyes pitvarfibrillációt. Így rendszeres szedése akár még a komoly szívritmuszavart is megelőzhet.

A napsütötte hónapok elmúltával érdemes odafigyelni a megfelelő D-vitamin-pótlásra! Azonban az ideális mennyiség meglehetősen ellentmondásos, ugyanis a vitamin túladagolható, és akár maradandó károsodásokat is okozhat a szervezetben. Így érdemes szakember tanácsát kérni, hogy mennyi az ideális mennyiség esetedben.