Kell fényvédőt használnod, ha egész nap otthon vagy?

Borítókép: Kell fényvédőt használnod, ha egész nap otthon vagy? Forrás: Getty Images
Az utóbbi hetek arról szólnak, hogy pihentetjük a bőrünket. Kevesebbet sminkelünk és mivel alig tesszük ki a lábunkat otthonról, a káros napsugarak miatt sem kell főni a fejünknek. Vagy mégis?

Az izoláció közepén a szépségápolás egyre nagyobb kihívásokat rejt magában. A hajad egyre távolabb kerül az eredti fazonjától fodrászolló híján, kínodban (vagy kedvtelésből) kísérletezhetsz újabb frizurákkal, a hajfestést, szemöldökszedést, szőrtelenítést és minden egyéb kezelést pedig megpróbálhatsz reprodukálni otthon a szépségszalon helyett.

Talán legkevésbé a bőrápolási rutinod borul fel, hiszen - ha sminkből kevesebbet is használsz - higiénés szempontok miatt a tisztításra legalább olyan nagy hangsúlyt fektetsz, mint korábban és persze a hidratálás sem maradhat ki. Bár az alapvető fényvédelemre egész évben fontos odafigyelni, legtöbben a napsütéses időszak beköszöntével kezdenek el foglalkozni vele.

Idén tavasszal azonban más a felállás, szép idő ide vagy oda, a járvány miatt sokan a négy fal között ragadunk, ahol azt gondolhatnánk, hogy nincs szükség SPF védelemre. Bár az UVB sugarakat valóban megszűri az ablaküveg, az UVA sugarak át tudnak jutni rajta és behatolnak a bőr irha rétegébe. Ezek a legnagyobb hullámhosszú sugarak bár nem égetik meg a bőr felszínét, jelentős károkat tudnak okozni. Egyrészt roncsolják a kollagénrostokat, aminek eredményeképp gyorsítják az ördegedési folyamatot és lehetővé teszik a mély ráncok kialakulását. Másrészt pedig az immunrendszert is gyengítik (aminek megfelelő működése kiemelten fontos a járványidőszakban), így csökkentik a szervezet ellenállóképességét többek közt a bőrrák kialakulásával szemben.

Kíváncsi vagy mivel veszélyeztetheted még az egészséged?