Tényleg D-vitamin-hiányod lesz, ha fényvédővel kened magad?

d-vitamin,napozás,fényvédő Forrás: Getty Images
A jó idő beköszöntével újra és újra fel szokott merülni a kínzó kérdés: vajon hozzájuthatunk a szervezetünk számára szükséges D-vitaminhoz úgy, hogy közben bőrünket is védjük a napsugarak káros hatásaitól? Magyarán: befolyásolják a fényvédők a D-vitamin előállítását?

Majd két hónapnyi önkéntes szobafogás után, végre újra kimerészkedhetsz a napfényre. Nagy szükség volt már erre, nemcsak a lelki, de fizikai egészséged szempontjából is. Mivel a járvány miatt jóval kevesebbet tartózkodhattál a szabadban, nagy a valószínűsége, hogy mostanra D-vitamin-raktáraid is kiürültek.

Az nem kérdés, hogy napfényre mindenképpen szükséged van, viszont az sem titok, hogy az UV sugárzásnak káros hatásai is vannak: nem elég, hogy öregíti a bőrödet, de a túlzott napfény akár bőrrák kialakulásához is vezethet. Egészséged érdekében tehát fontos, hogy bőrödet fényvédő krémmel óvd meg az UV sugárzástól – de vajon a különféle fényvédő szerek nem akadályozzák meg a szervezetedet a D-vitamin előállításában? Tudsz megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni úgy is, ha közben a bőrödet is szeretnéd védeni?

napozás,d-vitamin,fényvédő
Forrás: Getty Images

Kezdjük az elején: miért ennyire fontos a D-vitamin?

A D-vitaminról sokáig úgy tartották, hogy csupán a csontok egészségéhez szükséges, ám ma már egyre több kutatás támasztja alá, hogy szerepe ennél jóval szerteágazóbb. A D-vitamin valójában nélkülözhetetlen a szervezeted számára, hiszen a testedben alig van olyan folyamat, amiben ne lenne szerepe. Tény és való, hogy a legfontosabb feladatot a csontanyagcsere során kapja, amikor is segíti a kalcium csontokba való beépülését, de ezen kívül az immunrendszered megfelelő működéséhez is szükséged van rá. Az alacsony D-vitamin-szint gyakorlatilag minden betegség kockázatát megnöveli: nemcsak a fertőzések esélyét fokozza, de olyan súlyos elváltozások veszélyét is, mint a daganatos megbetegedések, szív-érrendszeri betegségek, vagy éppen a magas vérnyomás. De kutatások már azt is bebizonyították, hogy akinek alacsony a D-vitamin szintje, annak kétszer nagyobb az esélye a depresszióra, valamint a figyelme és koncentrálóképessége is 60 százalékkal hanyatlik.

Hogyan juthatsz D-vitaminhoz?

Nem gyakran van róla szó, de vannak bizonyos élelmiszerek is, amelyek tartalmaznak D-vitamint, ilyenek például a növényi olajok, a zabpehely, a gomba, a máj, a tojás, vagy a tengeri halak. A probléma csak annyi, hogy még ha D-vitaminban gazdag is az étrended, a táplálkozással így is csak a szükséges D-vitamin-mennyiség ötödét tudod bevinni a szervezetedbe. D-vitamin raktáraid tényleges feltöltéséhez napfényre van szükséged.

De vajon a fényvédők használatával is hozzájuthatsz a megfelelő mennyiséghez?
És ha nem süt a nap?

Áprilistól októberig elég D-vitaminhoz tudsz jutni a napsütés segítségével is, a késő őszi, téli hónapokban azonban gyakorlatilag mindenkinek szüksége lenne D-vitamin-pótlásra. Ebben az időszakban napi 400-1000 nemzetközi egység D-vitamin-bevitele javasolt 1 éves kor alatt, 600-1000 NE 1 éves kor fölötti gyermekeknek, míg 1500-2000NE 18 évnél idősebbeknek.

Fényvédők és a D-vitamin

Dr. Henry W. Lim az Amerikai Dermatológiai Akadémia volt elnöke a CNN-nek egy korábbi interjúban elmondta, hogy a fényvédők valóban csökkenthetik a szervezet D-vitamin termelődését. Kétségbe esni azonban még véletlenül sem kell! A szakember ugyanis gyorsan azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy a fényvédő krémednek ilyen hatása legyen, nagyon vastagon kell felkenned a bőrödre. Dr. Lim szerint az emberek többsége valójában nem hogy túl sok, hanem általában túl kevés fényvédőt ken a bőrére, tehát ez a probléma csak ritka esetekben szokott fennállni.

Viszont, ha te pont az a fajta vagy, aki nem sajnálja bőréről a napolajat, akkor sem kell pánikolnod. Hazai szakemberek szerint ugyanis ahhoz, hogy bőröd a napfény hatására elegendő D-vitamint termeljen, valójában egyáltalán nem szükséges a legveszélyesebb órákban vagy éppen sokáig a napon lenned. Ha a reggeli, délelőtti illetve a késő délutáni órákban 15-30 percig szabadon hagyott bőrfelületekkel fényvédő nélkül a napon tartózkodsz, akkor azzal már biztosítottad is szervezeted számára a D-vitamint. Amennyiben ennél hosszabb ideig vagy a veszélyes, déli órákban vagy a szabadban, akkor mindenképpen védd a bőrödet fényvédő szerekkel.

Ha ezeket a szabályokat betartod – különösen, ha mellette még megfelelően is táplálkozol – akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy szervezeted D-vitamin-szintje az egészséges tartományban marad.

4 dolog a naptejen kívül, amivel védheted a bőrödet napozás közben, kattints: