A legmagasabb faktorszámú fényvédő, amit érdemes használnod

tengerpart, napozás, fényvédelem, Forrás: Unsplash / @jarson
Fontos a mindennapos fényvédelem, de muszáj a legerősebb krémet megvenned hozzá? A válasz meglepő.

Ezerszer megírtuk már, hogy muszáj fényvédő krémeket használni minden nap, akkor is, ha nem a strandon pácolódsz a tűző napon. Az UV-sugarak az árnyékban, sőt az autó szélvédőjén át is hatnak. Na de mi az optimális SPF-szám? És egyáltalán számít-e, hogy milyen magas faktorszámú fényvédőt használunk vagy csak placebó az egész?

A fényvédő krémek hatékonyságát több szempont határozza meg, az SPF csak egy közülük. Ugyanakkor bőrgyógyászok szerint a 30-as faktorszámú krém az UVB-sugarak 97 százalékát kiszűrik. Sok szakértő 50-70-es faktorszámot ajánl, de a valóságban ezek csak 1-2 százalékkal biztosítanak nagyobb védelmet, mint a 30-as. Ugyanakkor a 30-as alatti krémeket túl gyengének tartják a bőrgyógyászok. És azt is fontos fejben tartani, hogy a nap során érdemes néhányszor újrakenni a krémet.

Hogy is van ez az SPF-fel?

Az SPF, vagyis Sun Protection Factor (napvédelmi faktor) egy mértékegység, amely azt indikálja, milyen mértékben védi meg az adott készítmény a bőrt az UVB-sugaraktól, amelyek napégést, bőrkárosodást okozhatnak és hozzájárulnak a bőrrákos megbetegedésekhez.

Ha a bőröd mondjuk 10 perc alatt leégne a napon, egy 15-ös SPF-fel rendelkező fényvédő kábé 150 percre teszi lehetővé a napon való tartózkodást anélkül, hogy leégnél. Vagyis megtizenötszörözi. De érdemes óvatosabbnak lenni, mint amit az ilyen kalkulációk sugallnak; az ilyesmi hozzávetőleges becslés, amely a bőrtípustól, a napsugarak erősségétől és a felhasznált fényvédő mennyiségétől is függ.

Szakértők szerint egy felnőtt testfelületre kb 30 milliliternyi fényvédő az ideális mennyiség. Rengetegen rontják el ott, hogy ennek csak felét-harmadát használják fel egyszerre, ami nagy mértékben lecsökkenti a fényvédő hatékonyságát.

Melyik faktorszám mennyi UVB-t szűr ki?

  • Az SPF 15 az UVB-sugarak 93%-át,
  • Az SPF 30 a 97%-ukat,
  • Az SPF 50 a 98%-ukat.

Fényvédő krémek 2020-ra: