10 mindennapi szokás, ami segít a fogyásban, és nem is gondolnád: érdemes kipróbálnod őket

Borítókép: 10 mindennapi szokás, ami segít a fogyásban, és nem is gondolnád: érdemes kipróbálnod őket Forrás: Getty Images
Az egészséges életmód fenntartása hosszú távon bizony kihívást jelent, pláne, ha a fogyás van elsődlegesen a fókuszban. Azonban fontos megértened, és magadban is maximálisan letisztáznod, hogy ez nem egy futóverseny. Nem kell rohanni, és nem kell teljesíteni minden áron rövid időn belül, hiszen kizárólag magadnak tartozol elszámolással. Érdemes lehet apró lépésekkel kezdeni, és olyan szokásokat bevezetned, melyek beépíthetők a napi rutinodba és teljesíthetők is.

A tartós fogyás, súlymegtartás egy nagyon hosszú folyamat, mely komoly kitartást és elhatározást igényel. Azonban nem szükséges radikális változásokat hoznod ahhoz, hogy beinduljon ez a folyamat, és sikeresen tudj életmódot váltani. Tulajdonképpen a legegyszerűbb mindennapi szokások beiktatásával tudsz jelentős előrelépéseket tenni. Az alábbiakban ilyeneket gyűjtöttünk össze.

1. Víz fogyasztása

Tudom, tudom, ez nem a legmeglepőbb, mégis tapasztalataim szerint ezen a ponton bukik el a legtöbb fogyni vágyó, hiszen a nap folyamán valahogy elfelejt megfelelő mennyiségű folyadékot magához venni. Pedig a megfelelő hidratáltság egyszerűen elengedhetetlen a fogyáshoz, ezentúl pedig telitettség érzést is ad, így kevésbé leszel éhes. Ahhoz, hogy a szervezetednek megadd a megfelelő vízmennységet, 2-3 litert kell fogyasztanod naponta.

2. Alvás, alvás, alvás

Nos, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az alvás, méghozzá a megfelelő mennyiségű, mennyire elengedhetetlenül fontos a szervezetünk normális működéséhez. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a zsírégetésben és a súlyvesztésben is jelentős szerepet játszik. Így amennyiben megpróbálsz napi 7-8 órát aludni, akkor már egy hatalmas lépést tettél a fogyás felé vezető úton.

Forrás: Getty Images
Próbálj meg napi 7-8 órát aludni.

3. Mentális egészség fenntartása

Nos, nyilván a csapból is a mentális egészség fontossága folyik, azonban ez egyáltalán nem véletlen. A mentális egészség kihatással van a testi egészségünkre is, és bármennyire is meglepő, a testsúlyunkat is befolyásolja. Ugyanis, ha stresszesek vagyunk, sokkal könnyebben szaladnak fel ránk a kilók, és hasonló igaz a szorongásra vagy éppen a depresszióra is.

4. Vedd körbe magad egészségtudatos emberekkel

Erre sokan nem is gondolnak, pedig hasznos tipp olyan emberekkel körbevenni magadat, akik maguk is törekednek az egészséges életmódra. Hiszen meglásd, inspirálni fognak ezen az úton téged, arról nem is beszélve, hogy rengeteg közös témátok lesz, amiről órák hosszat tudtok csevegni, sőt fejlődni is.

5. Tervezés és rendszerezés

Saját tapasztalatból mondom, a tervezés a kulcsa a sikernek. Ugyanis, ha van egy étrend terved vagy egy edzésprogramod, amelyhez tartod magad a héten, akkor sokkal előbb fogsz eredményeket elérni, mintha csak úgy kedvem tartja módra vennéd a feladataidat. Szerencsédre már számos applikáció áll rendelkezésre, melyek segítségedre lehetnek ezen az úton. Meglásd, ha előre tervezel, könnyebb lesz a megvalósítás is.

Forrás: Getty Images
Rendkívül fontos a tervezés.

6. Inspiráció források keresése

Hasznos tipp lehet, ha elkezdesz olyan embereket követni social media felületeken, akik számodra inspirációt tudnak nyújtani. De, hogy nagyon bagatell példával éljek, egy olyan sorozat is tud ösztönözni a változásra, ahol hasonló életformát élnek a szereplők. De ezentúl egy könyv, egy jó podcast, egy kellemes Pinterest board, olyan löketet tudnak neked adni, ami folytán új erővel tudsz nekivágni az életmódváltásnak.

7. Mozogj, de úgy, ahogy neked kényelmes

Nos, fogyás mozgás hiányában nem igazán létezik. Azonban sokszor, amikor az aktív életmódról beszélünk, rögtön a futás vagy a hosszas konditermi edzések jutnak eszünkbe, pedig a mozgásnak rengeteg formája van, melyet akár élvezetesen is el lehet tölteni. Ha nem akarsz futni, sétálj, ha nem akarsz súlyzózni, válaszd a pilatest. Biztos, hogy számodra is lesz olyan sport, amit imádni fogsz, csak meg kell találnod a megfelelőt.

8. Kádban fürdés

Valljuk be, kissé megdöbbentő állítás, hogy a kádban fürdőzéstől lehet fogyni, pedig egy kád forró fürdő tényleg kalóriaégető hatással van. Ugyanis kutatások úgy tartják, hogy amennyiben egy egyórás forró fürdőt veszel, akkor nagyjából 140 kalóriát tudsz elégetni, amely szinte azonos azzal a kalóriamennyiséggel, melyet a szervezet egy félórás gyaloglás során használ fel. Hát nem megdöbbentő, mire nem képes egy jó fürdő, ami még ellazulni is segít?

Forrás: Getty Images
A kádban fürdéssel akár 140 kalóriát is elégethetsz.

9. Kisebb tálból, lassabban enni

A fogyás kulcsa nem feltétlen az étel megvonásában van, sokkal inkább az ételek minőségében és mennyiségében. Ugyanis bőven jóllakhatsz, ha odafigyelsz arra, hogy olyan ételeket egyél, melyek táplálják a szervezetedet. Ezentúl evés közben érdemes kizárólag az ételre fókuszálnod, melyet ajánlott egy kisebb tányérba kihelyezni, és lassan, élvezettel fogyasztani. Ezáltal jelentősen tudod csökkenteni az elfogyasztott étel mennyiségét, és még jól is fogsz lakni.

10. Ne vigyél be folyékony kalóriát, és fogyassz teát

Végezetül az egyik legegyszerűbb tipp, hogy próbáld meg mellőzni a folyadékok által bevitt kalóriát, így az üdítők helyett inkább válaszd a vizet. Ezentúl pedig például a zöld tea fogyasztása jelentősen hozzájárulhat a fogyásodhoz, ugyanis csökkenti a derékbőséget és serkenti az anyagcserét is, így hatással van a zsírégetésre is.

Amennyiben ezeket a szokásokat betartod, és a mindennapjaid részévé teszed, akkor meglásd, öröm lesz az életmódváltás!