JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan válassz diétát?

Borítókép: Hogyan válassz diétát? Forrás: Unsplash/Charles Deluvio
Annyiféle fogyókúrás módszer van, ami másnál működik, neked mégsem jön be? Röviden: számodra az a legmegfelelőbb diéta, amit akármeddig képes vagy folytatni. Ha csak időszakosan oké, akkor az eredmény sem lesz tartós. Bővebben pedig ezekre érdemes figyelned.

A képlet egyszerű: kevesebb bevitt, mint elégetett kalória fogyást eredményez, és ezen az axiómán hosszú távon semmi nem változtat.

Egy megbízható diéta minden élelmiszercsoportot tartalmaz, optimális arányban, melyek egyénre szabott mennyiségét szakember határozza meg. Hacsak nincs orvosilag megállapított érzékenységed valamilyen élelmiszerre, ne törölj ki semmit örökre az étlapról.

Hacsak nem vagy cukorbeteg, napi három étkezés az ideális. Öt kis étkezés állandó vércukor-ingadozást okoz, kimeríti a szervezetet, ahogy egyébként hosszú távon az időszakos böjtök is. Reggel 7 és 9 között, déltájt 12 és 14 között, délután 17-19 között étkezz – lehetőleg mindig azonos időben.

Nem jó, ha éhes maradsz étkezés után, de az sem, ha teleetted magad.

Óránként egy pohár víz kötelező, de evés előtt fél órával idd meg az utolsó pohár vizet, és az étkezéshez csak an - nyit vigyél be, amennyit az étel szárazsága megkíván. További fél óra múlva újraindul az óránkénti folyadékpótlás.

Fogyassz frissen készült ételeket, amik legfeljebb egy napot töltöttek hűtőben (de ha lehet, annyit se). Ne szedj porított, mesterségesen édesített, aromásított fogyásgyorsítókat, hiszen fogalmad sincs, hogyan hatnak a szervezetedre.

Bármilyen diéta okozhat kellemetlen érzéseket az első pár napban, de ha ez később is fennáll, az az étrend hibája, nem a tiéd.

További szempontok: összehangolható-e a diéta az életmódoddal? Van-e családbarát verziója, amelyet a háztartásban mindenki követhet? Igényel-e különleges előkészítést? Elég-e kis lépésekben változtatni, vagy magasak az elvárások a jelenlegi életmódodhoz képest?

Egy kiló zsírként elraktározott energia 7000–7700 kalóriának felel meg. Napi 1200 kalóriás bevitelnél ez 4-600 kalóriás megtakarítást jelent (úgy 1600– 1800 a normál bevitel nőknél), ez kb. heti fél kiló mínuszt jelent. Ha kicsit többet mozogsz, akkor összehozhatsz heti 1 kilót is, ha pedig nagy a túlsúlyod, akkor esetleg kettőt is, de ennél többet biztos nem zsírból fogsz fogyni.

9 gyorséttermi ételt mutatunk, ami a diétába is belefér