Minden, amit a tartós fogyásról tudni kell

fogyas, fogyokura, egeszseg, dieta Forrás: Getty Images
A fogyás, a fogyókúra az egyik leggyakrabban előforduló téma az internetes keresőkben. Nem csoda, hiszen a KSH adatai szerint is látható, hogy a magyar lakosság 40 százaléka túlsúlyos, 25 százaléka pedig elhízott. Normál súlytartományba csupán a lakosság 33 százaléka tartozik.

Az persze jó hír, hogy sokat olvasnak, igyekeznek tájékozódni, s megoldást találni az emberek erre a problémára – legalábbis a keresőkifejezések gyakorisága ezt sejteti. Mi a tartós fogyás titka? Egyáltalán: vannak-e itt titkok, vagy csupán meg kell ismerni és alkalmazni a megfelelő információkat? MacPherson Évával, a Runner’s World szakértőjével beszélgettem a témáról.

Mit mondasz annak a páciensednek, aki azzal keres meg, hogy szeretne lefogyni?

Téves megközelítés az, hogy csak le akarok fogyni, ilyen nincs. Egy súlygyarapodást és egy fogyásra való törekvést mindig komplexen kell nézni, máskülönben nem lesz tartós az eredmény. Amit az emberek gyakran nem értenek, az az, hogy nincs olyan, hogy fogyókúra. Olyan van, hogy életmódot váltok.

Tapasztalatod szerint mennyire van információja az embereknek arról, hogyan kezdjenek el egy életmódváltást?

Megtévesztő lehet a válaszom, mert én például sok olyan emberrel találkozom, akiket érdekel ez a téma és vannak is alapvető ismereteik, jól tájékozottak. De ez egy speciális réteg, mert nem feltétlenül érdekel mindenkit ilyen komplex megközelítésben ez a kérdéskör. Vannak más fórumok (sajnos elég kevés), ahol hétköznapi, laikus embereknek szóló, teljesen közérthető és szakszerű ismeretterjesztő anyagokat találnak az érdeklődők. Viszont a nyitottság is fontos ebben, mert mindig egyszerűbb egy gyorsabbnak ígérkező úton elindulni, mint leülni és végigolvasni vagy végighallgatni előadásanyagokat, hogy meglegyen az a tudás, ami alapján választani képes valaki, hogy mi az az információ, amit befogad, amit magáévá tud tenni.

Ahhoz, hogy valaki életmódot váltson, javasolt szakember közreműködése?

Nem feltétlenül. Viszont ahhoz kell szakértelem, némi segítség, hogy ráleljen azokra az információkra, amik valóban hasznosak. Ha kinyitod az internetet, árad az élelmiszer-marketing és a fogyással kapcsolatos álinformációk. Arra kell figyelni, ha valaki fogyni szeretne, hogy ne ragadják el a fogyást ígérő termékekkel kapcsolatos ajánlatok, melyek gyors és „fájdalommentes” megoldást sugallnak. Továbbá a speciális étrendekre, táplálkozási formákra való áttéréshez is kell előzetes tudás azzal összefüggésben, hogy az adott személy aktuális egészségi állapotához melyik passzol, és melyik az, ami inkább rombol. Gondolok itt például az időszakos böjtre vagy a ketogén táplálkozásra. Ezek a táplálkozási formák csak akkor hasznosak, ha precíz a kivitelezésük, és ha valóban ezekre van szüksége az egyénnek

fogyas, fogyokura, egeszseg, dieta
Forrás: Getty Images

Mi az első lépés, amikor belevágunk egy életmódváltásba, aminek az a legfőbb célja, hogy súlyt veszítsünk?

Maga a fogyás komplex megközelítésből fog létrejönni, amin keresztül a szervezet egész működését áttekintjük. Ilyen például a bélflóra állapota, ezen keresztül valósul meg a tápanyagok felszívódása, a kiválasztó szervek – máj, vese – működése, az egyén alvási szokásai, az alvás minősége, mert megfelelő pihenés nélkül nincs fogyás, a hormonrendszer egyensúlya, ami befolyásolhatja az anyagcserét, és csak ezek vizsgálata, beállítása után jön a táplálkozás rendezése. Mindez nem jelenti azt, hogy mindenkinek mindenhol van tennivalója, de azokat a rendszereket, amik nem működnek optimálisan, helyre kell állítani a fogyás érdekében.

Nézzük kicsit részletesebben mindezt, illetve milyen tünetek jelzik, ha van valahol feladatunk?

Az első, mindennek az alapja, a bélflóra állapota, amit – többek között – az egész emésztőrendszer működése befolyásol. Minden, ami rajtunk tünetként megjelenik – az elhízás pláne –, kapcsolatban van a bélflóra jó vagy éppen rossz egyensúlyával. Árulkodó tünetek például a puffadás, hogy köthető-e ez bizonyos ételek fogyasztásához, vagy már annyira felborult az egyensúly, hogy az étkezésektől függetlenül is jelentkezik. Lényeges szempont továbbá, hogy a gyomorfunkciók jól működnek-e. Amikor elfogyaszt valamilyen táplálékot, tapasztal-e kellemetlen telítettségérzést, hasfájást, mennyi ideig van az emésztőtraktusban az élelem. Sokan azért nem esznek meg bizonyos élelmiszereket, mert azt gondolják, hogy nem jó számukra. Hiánytáplálkozás is felléphet, ha valaki bizonyos dolgokat soha nem fogyaszt. Azt kell megnézni, hogy miért okoz panaszokat egy-egy alapanyag vagy étel. A gyomor gyakran azért nem szokott jól működni, mert kevés a gyomorsav, illetve a pepszin, ami már a fehérjeemésztést végzi, vagy rossz a gyomor perisztaltikája, és a kevés gyomorsav felfelé mozog a lefelé helyett. Ezek megoldására vannak egyszerű, biztonságos étrend-kiegészítők, de az éhgyomorra fogyasztott kávé elhagyása is csodákat tesz. A széklet állapota is jelzi az emésztés minőségét. Ilyenkor is érdemes étrend-kiegészítők formájában segíteni az emésztőrendszer működését. A prebiotikumok fogyasztása mindenkinek javasolt, de a probiotikumok, emésztőenzimek, méreganyagokat megkötő készítmények megfelelő választásához már szaktudás kell. Rendszeres hasmenés esetén például akadályozott azoknak a mikrotápanyagoknak a felszívódása, amik segíthetnek sejtszinten abban, hogy javuljon az anyagcsere, rendeződjön a testsúly, testösszetétel.

fogyas, fogyokura, egeszseg, dieta
Forrás: Getty Images