A szerelemnek konkrét összetevői vannak a tudomány szerint

szerelem,tudomány
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi a szerelem? Ez most nem egy költői kérdés, mert a tudománynak akad rá válasza is. Robert J. Sternberg szerint például három kulcsfontosságú dolog kell ahhoz, hogy a szívdobogtató érzelmet valóban szerelemnek nevezhessük: szenvedély, intimitás és elkötelezettség. A szerelemnek sok arca van, attól függően, hogy e három hozzávaló milyen arányban van jelen egy kapcsolatban.

Ez a cikk az Éva magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

A világirodalom példatárában a szerelem olyan, mint az ausztrál bozóttűz: egy láthatatlan szikrától fellobban, mindent felperzsel maga körül és lassan (vagy hirtelen) kialszik. A hamu alatt talán tovább lappang és újra fellángol, ha feltámad a szél. Kinek jut eszébe egy ilyen bonyolult és változékony, keserédes érzelmet tudományosan körülírni? A pszichometria lelkes híve és gyakorlójaként, Sternberg – egy amerikai pszichológus –, olyan behatárolható és mérhető jelenségeket keresett, amelyek a szerelmi viszonyokat meghatározzák.

Arra jutott, hogy a szenvedély (intenzív testi vonzalom), az intimitás (pszichés közelség, az érzelmek és gondolatok megosztásának a lehetősége), illetve az elkötelezettség (tartós és tudatos együttlét) formálják a szövevényes szerelmi viszonyt. Egy kapcsolat kezdetén jellemzően a szenvedély játszik döntő szerepet, fizikai vonzalom, testi érzések nélkül aligha beszélhetünk szerelemről. A szó köznapi jelentésével ellentétben az intimitás közel sem merül ki a testi együttlétben: a másik megismeréséhez sok együtt töltött idő kell, amelynek része a beszélgetés, a közös cselekvés, szellemi és érzelmi közlések sora. Amennyiben kölcsönösen kialakul és örömet okoz az intimitás, a kapcsolat újabb szintet léphet: jöhet az elköteleződés. Ilyenkor már illik kitenni a “kapcsolatban” táblát a közösségi oldalakon is.

Minden kapcsolat más, és nem feltétlenül halad egyenes vonalú egyenletes mozgással az elvakult mézesnapoktól a kölcsönös tiszteletben megőszült aranylakodalom felé. Az egyik túlcsordul a testi vonzalomtól, a másikban az intimitáson van a hangsúly, vagy az első pillanattól az elköteleződés a lényeg, a többi mellékes. Vajon hol kezdődik és hol ér véget az a folyamat, amit még és már szerelemnek nevezhetünk?

Tetszés/Szeretet

Az ilyen kapcsolatban a másik megismerése, a sokrétű intimitás a mérvadó. Ebből lesz a legjobb barátság. A felek őszintén kitárulkozhatnak egymás előtt, igyekeznek megismerni a másikat, bíznak egymásban. Ez lehet pozitív élmény – mert ugye kell egy jó barát! –, de lehet fájdalmas is, ha az egyik fél viszonzatlan romantikus érzelmeket táplál na másik iránt. Ilyenkor jön a “maradjunk csak barátok” duma és a rettegett friendzone, a szexuálisan elutasított, de közeli és bizalmas barátságban tartott fiúk és lányok purgatóriuma.

Fellángolás

Szerelem első látásra, belezúgás, habarodás, vagy amit akartok. Azonnali és menthetetlen testi vonzalom, rózsaszín szemüveg, elhomályosodott tudat, a tűzön-vízen át veled akarok lenni érzése, ami étvágytalansággal, álmodozással és nagyjából konstans ágyéktáji bizsergéssel és gyomorremegéssel jár együtt. Alattomos kiváltója a vonzalmat generáló kémiai inger és az ismeretlen lényt feltérképezni vágyó fantázia. Lefolyása heves, de pár hónap, maximum egy év alatt lezajlik, ha nem épp egy éjszakás kalandról van szó.

Olvasd el ezt is!

Vak szerelem

A kamaszosan őrült testi vonzalom azonnali elköteleződéssel megpecsételve. Intimitásra, a másik kiismerésére nem pazarolják a drága időt a szerelmi révületben tévelygő felek, helyette rögtön a szezont keverik a fazonnal: feltételezik, hogy a lehengerlő testi öröm az ő esetükben örökké tarthat. Ez lehet kölcsönös, de sokszor csak az egyik fél esik ebbe az öreg hibába. Az ilyen elköteleződés kész aknamező, intimitás híján korai és gyakran eleve kudarcra ítélt. Pszichés szinten erős bizonytalanságra és hiányos önképre utal.

Romantikus szerelem

A vak szerelem intelligens, józan változata, amikor a vad szenvedélyt intimitással teljesítik ki, viszont kölcsönösen vagy egyoldalúan nem kötelezik el magukat a kapcsolat mellett. Ennek lehetnek praktikus okai – például a házasságon kívüli viszony esetében –, de tudatos döntés is lehet, ha valaki úgy gondolja –sokszor nem alaptalanul –, hogy a formális kapcsolat korlátai és az ezzel járó kötelezettségek idővel a szenvedély elvesztéséhez vezethetnek. Ha jól csinálják és kellő figyelemmel ápolják, az ilyen viszony sokáig kielégítő lehet mindkét fél számára.

Társas szerelem

Papírforma szerint ilyen a hosszú és jó házasság. A hangsúly az intimitáson és az elkötelezett együttléten, a kölcsönös tiszteleten van, még akkor is, ha a szenvedély idővel alábbhagy. Sok oka lehet a testi vonzalom hiányának, akár a kezdetektől fogva, akár évek alatt, vagy pszichés teher és veszteség hatására következik be, viszont az őszinte szeretet és intimitás ezért gyakran kárpótol és mindennél erősebb összetartó erőnek bizonyul.

Üres szerelem

Térben és időben a romantikus szerelem ellentéte, ami gyakran egy kapcsolat végpontját jelenti vagy vetíti előre. A gyerekek, szülők, vagyon, megszokás, vallási kötöttségek vagy szociális kényszer miatti kényszerű elköteleződés mellett nincs szenvedély és csak halványan van jelen az intimitás, az érzelmek, élmények és gondolatok megosztása.

Beteljesült szerelem

Talán szerencsésebb lenne kiteljesedett szerelemnek hívni, amelyben a partnerek megélhetik önmagukat, miközben múlhatatlan – de Sternberg szerint legalább tizenöt évig tartó – szenvedéllyel élvezik a testiséget és egyre többet tudnak meg egymás gondolatairól és érzelmeiről. Merthogy elkötelezetten érdekli őket a másik, el sem tudják képzelni az életet valaki más mellett. A testi vonzalom, az intimitás és az elkötelezettség elválaszthatatlanul fonódik össze a legerősebb emberi kötelékké.


Ezek a tényezők befolyásolhatják, hogy ki tud-e alakulni közöttetek a romantikus kötődés:

Nézd meg a galériánkat>8 kép
8 faktor, ami közrejátszik a szerelem kialakulásában
Tovább olvasok
Kép
Ezekben az elképesztő kastélyokban laknak a brit királyi család tagjai

II. Erzsébet, Nagy-Britannia királynője a férjével, Fülöp herceggel együtt a Buckingham-palotában él. Ezzel nagyjából mindenki tisztában van. Na, de mi van a család többi tagjával? A brit királyi családnak rengeteg luxus ingatlan van a birtokában – van külön rezidenciájuk például a nyári pihenéshez, vagy éppen a nagy közös karácsonyokhoz –, de természetesen minden családtagnak van egy olyan lakhelye is, amit otthonnak hívhat.

Kép
Mesés álompite egyenesen a Disney (birodalom) kemencéjéből

Kevés dolog indítja be úgy az édesszájúak fantáziáját, mint egy szelet frissen sült almás pite egy gombócnyi vanília fagyival – mondhatjuk, hogy ez az igazi amerikai álom! Sőt, tegyük ehhez még hozzá a Disney erejét, és a meseszerűség garantált. És nem, nem azért, mert a világ legboldogabb helyéről származik, hanem mert két csoda egyesül benne: ez egy varázslatos torta-pite kombó!

Kép
Minek a home office, amikor dolgozhatsz a barbadosi tengerparton is?

A barbadosi kormány egyéves vízumot ajánl önjelölt digitális nomádoknak, aki bizonyos feltételek mellett a karibi partokon óhajtja nyomkodni a billentyűzetét.

Kép
A klubokat is segíteni kell, nemcsak a zenészeket

Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt társtulajdonosa, koncert- és fesztiválszervező is az egyik döntéshozója a könnyűzenészeket megmentő állami csomagnak. Erről is kérdeztük.

Kép
Megcsalja a barátnőmet a férje, de nem tudom, elmondjam-e neki

Van jogunk beleszólni más életébe? Nekünk lenni a rossz hír vivőjének? Még akkor is, ha ezzel kvázi mi is teszünk azért, hogy akár ténylegesen szétessen a család? És mi magunk mit várnánk el egy ilyen helyzetben a legjobb barátunktól? Eszter igaz története következik.

Kép
Így kódolod bele a gyerekedbe, hogy milyen párkapcsolata lesz felnőttként!

Gyermeked születésétől fogva veszi a felőled érkező jeleket: mennyire és hogyan szereted, elfogadod-e olyannak, amilyen, hogyan oldod meg a nehéz szituációkat, milyenek a kapcsolataid, milyen az értékrended. Mindez mélyen beépül a személyiségébe és meghatározza, felnőttkorba érve értékesnek és szerethetőnek tartja-e majd magát, mi lesz igazán fontos a számára. Nem mindegy hát, hogyan csinálod.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem