Négy dolog, amiről felismerheted az alacsony érzelmi intelligenciát

érzelmi intelligencia,IQ
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az intelligencia afféle varázsszó, mindenki használja, hivatkozik rá, és annak ellenére, hogy jól meghatározhatóak a mérőszámai (IQ-teszt), kevesen tudják, hogy valójában micsoda. Ennél is több a bizonytalanság az érzelmi intelligencia körül. Íme négy dolog, ami jellemzi az alacsony érzelmi intelligenciát. Hagyj fel ezekkel a szokásokkal, mutasd meg az igazi énedet!

1. Mások felesleges kritizálása
A segítő kritizálás azért van, hogy jobb legyen a világ, a nem segítő azért van, hogy te érezd magad jobban. Akik folyton másokat kritizálnak, azok a saját bizonytalanságukat próbálják palástolni. Ja, és az arrogáns, tévedhetetlennek tűnő embereket csak addig kedvelik, amíg kvázi-hatalom van a kezükben. Amikor a pozíciójuk megszűnik, a hízelgők is elfordulnak tőlük és egyedül maradnak az összes szorongásukkal.

2. A jövő miatti folyamatos aggodalmaskodás
Megfontolt lépéseket tenni a jövőnk érdekében nem ugyanaz, mint a rémület attól, hogy nem tudjuk uralni a dolgokat. A krónikus aggodalmaskodás ezt jelenti,hogy félek a bizonytalantól…

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Ne félj kimutatni!

3. A múlton való rágódás
Sokan vannak, akik azt gondolják, hogy minden szituációt uralni tudnak, viszont folyton azon kattognak, hogy mit kellett volna másképp tenni. Nos, ez nem okos dolog, hiszen aki beleragad a múltjába, az egy helyben topog, így az élete nem vesz semmiféle irányt. Ahhoz is kell intelligencia, hogy el tudjuk engedni a múlt sérelmeit.

4. Nem reális elvárások magunkkal és másokkal szemben
Vannak, akik ha a környezetük nem úgy cselekszik, ahogy elvárják, egyszerűen megbántódnak. Légvárakat építenek, aztán csalódnak, mert azt hiszik, hogy mindenkit uralni tudnak. Viszont nem befolyásolhatunk olyan szinten másokat, annyira, amennyire sokan szeretnék…. Ha lejjebb adunk az elvárásainkból, akkor kevesebbet csalódunk. Tudomásul kell vennünk a saját és a mások korlátait.

A cikk eredeti változata a medium.com oldalán jelent meg.

De mit csinálnak a magas érzelmi intelligenciával rendelkező szülők?

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ezt az 5 dolgot nem teszik meg a magas érzelmi intelligenciájú szülők, ha hisztizik a gyerekük
Tovább olvasok
Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem