A mérgező barátság tipikus jelei: panaszkodás, versengés, kritika

Borítókép: A mérgező barátság tipikus jelei: panaszkodás, versengés, kritika Forrás: Canva (Anton Estrada)
Amikor találkoztok, mindig csak az ő panaszáradatát hallgatod, és meg sem kérdezi, hogy vagy? Folyamatosan kritizál, de ő elvárja a dicséretet? Sokunk életében lehet arra példa, hogy a baráti kör nemcsak olyan emberekből áll, akik emelnek és bátorítanak, hanem olyanokat is közel engedünk magunkhoz, akik lehúznak.

Az, hogy kihez tudunk kapcsolódni, egyrészt az addigi tapasztalataink határozzák meg, másrészt az önismereti munkánk. Ha például eddig nem hordott tenyerén az élet, és sok bántást kellett átélned, akkor a baráti kapcsolataidban is megjelenítheted ezt a mintát. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetnének jó barátaid, de ilyenkor jellemzően olyanok is bekerülhetnek a képbe, akik nem feltétlen építenek.

Állandó kritika

A mérgező barátság egyik legfőbb jellemzője a folyamatos negativitás és kritika. Amikor valaki mindig a rossz oldalát keresi (és meg is találja) a dolgoknak, ha folyamatosan kritizál téged, az egyszerre kimeríthető és lehangoló. Az állandó beszólogatás és kritizálás alááshatja az önbizalmadat, és a jelenlétében úgy érezheted soha nem lehetsz elég jó.

Forrás: Canva (Liza Summer)

Túlzott kontroll és manipuláció

Nem egy olyan barátság van, ahol az egyik felhatalmazva érzi magát, hogy a másik élete fölött ítéletet mondjon. Sőt, nem ritka az sem, hogy kéretlen tanácsokat oszt valaki, miközben leszólja a döntéseidet, terveidet. Egy barátságban mindig egyenlőnek kell lennie az erőviszonyoknak, így semmi esetre sem elfogadható az, amikor a másik le akar uralni.

Empátiahiány

Az igazi barátságok alapja a kölcsönös támogatás és empátia. Ha valaki nem áll melletted, amikor szükséged van rá, vagy nem érdekli az, hogyan érzed magad, az figyelmeztető jel. A barátság akkor valódi, ha mindketten támogatjátok egymást, ha mindketten számíthattok a másikra a jó és rossz időkben egyaránt.

Versengés

Azt veszed észre, hogy amikor egy sikeredről számolsz be a barátodnak, ő mindig megpróbál rálicitálni? Ha a barátod nem tud veled együtt örülni, esetleg leértékeli az eredményeidet, az komoly gond. Amikor valaki állandóan jobbnak, szebbnek, okosabbnak akar látszódni, az egyrészt kimerítő, másrészt rombolhatja az önbecsülésedet is. Az igazi barátságok támogatnak, veled együtt örülnek, és eszükbe sem jut versengeni veled.

Panaszkodás

Ha gondja van, mindig hív, keres, találkoztok, de amikor rendben mennek a dolgai, nem is hallasz felőle? Ha erre a kérdésre most hevesen bólogatsz, akkor az a rossz hírünk van, hogy kihasználnak. Egy barátságnak kölcsönösségen kell alapulnia, tehát az semmiképp sem jó irány, ha csak akkor rántanak elő, amikor éppen gond van.