JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A mérgező főnök 8 biztos jele: a megfélemlítéstől a manipulálásig

Borítókép: A mérgező főnök 8 biztos jele: a megfélemlítéstől a manipulálásig Forrás: Getty Images
Csörög a telefon vasárnap reggel 6-kor? Csak a szidás megy, dicséret semmiért se jár? Egy mérgező főnök igen sokféleképp viselkedhet. Például alkalmazhatja a megfélemlítés, manipulálás eszközeit is, de egy közös az összes típusban: ki nem állhatják őket a beosztottak. Ha pedig a dolgozók ezt megelégelik, idővel a cégnek is annyi.

Bár könnyebb leírni, mint megtenni, de semmiképp se toleráld egy mérgező főnök eszement viselkedését. Ha máshogy nem megy, tovább kell állni, hiszen ilyen munkakörnyezetben lehetetlen dolgozni és mentális egészségednek is árthatsz vele. A felmondás drasztikus lépés, hiszen a pénzre szükséged van, de olykor elkerülhetetlen. Mielőtt beadnád papírjaidat, próbáld meg a cégen belül más vezető pozícióban lévőnek jelezni gondodat, esetleg a HR-nek. Ha pedig nincs megoldás, viszlát! Egy mérgező főnök ugyanis megkeserítheti a mindennapjaidat, ami a magánéletedre és egészségedre is hatással lesz.

A mérgező főnök 8 biztos jele

1. Megfélemlítés

Állandó gyomorgörccsel mész be a munkahelyedre, hogy vajon ma mi fog történni? Felettesed mindig azzal fenyeget, hogy elveszíted az állásodat, hogy pótolható vagy? Ez a mérgező főnök egyik legegyértelműbb jele. Az állandó megfélemlítés, rettegésben tartás rendkívül toxikus. Ha már eleve félsz attól, mi vár rád munkahelyeden, jobb, ha egy másik állás után nézel…

Forrás: Getty Images
A megfélemlítést mint eszközt gyakran alkalmazza egy mérgező főnök, hogy kontrollálja beosztottjait.

2. Átragasztott munkamánia

„Én is csak 3 órát alszom, mert olyan sok a munka.” Hallottad már ezt a mondatot a főnöködtől, mikor megemlítetted, hogy sokat túlórázol? Amellett, hogy valószínűleg ez erős túlzás a részéről, még ha így is lenne, az sem jogosítaná fel arra, hogy az alkalmazottait is rendszeresen túlóráztassa vagy munkaidő után, esetleg a szabadnapjaikon zargassa. Persze, előfordulhat, hogy valamit muszáj megcsinálni plusz feladatként, és az alkalmazottak olykor ezt végre is hajtják, ha úgy érzik, megbecsülik őket emiatt. De a rendszeres munkaidőn kívüli telefonálás, emailekkel bombázás és dolgoztatás nem fér ebbe bele. Ha főnököd szájából gyakran hallod az említett példamondatot, vagy valami hasonlót, nagy valószínűséggel egy mérgező személyiség.

3. Pletykálás

Bár elsőre hízelgő lehet, hogy épp veled oszt meg egy-két részletet a kollégáidról, ez hatalmas piros zászló. Hiszen mi garantálja, hogy nem pletykál rólad ugyanígy másoknak? Semmi. Egy főnök nem pletykálhat, hiszen ez nem pozíciójához méltó viselkedés és igen mérgező is. Egy munkahelyen a kollégák is kerüljék a pletykálást, hiszen könnyen megüthetik miatta a bokájukat.

Forrás: Getty Images
A pletykálás amúgy sem egy jó tulajdonság, de egy munkahelyen mindenki mellőzze!

4. Irreális elvárások, betarthatatlan határidők

Tudjuk, minden már tegnapra kellett volna. De amikor ez szinte minden esetben így van, az rendkívül mérgező. Ha egy főnök nincs tisztában azzal, mik a reális elvárások a dolgozóktól, akkor rá is túl nagy a kabát. A folyamatos hajtással pedig nem motiválja a kollégákat, hanem éppen ellenkezőleg, csak stresszeli őket, amellyel romlik a munkájuk minősége.

5. Nincs dicséret, csak számonkérés

Ha jól sikerült egy projekt, jól teljesít a cég, akkor az alapelvárás, de ha a legkisebb homokszem is beszorul a szerkezetbe, akkor „fejek hullanak”? Ez a mérgező főnök egyik tipikus jele. Főnöknek lenni ugyanis nem csupán abból áll, hogy feladatokat osztogatunk és megdorgáljuk azt, aki nem teljesített elég jól. A dicséret éppen ennyire fontos, így a beosztottak is jobban érzik majd magukat és motiváltabban állnak neki a feladatoknak.

6. Van kedvence

Persze, a munkahelyeken köttetnek barátságok, de az állandó kivételezés egy kifejezett kedvenccel nagyon toxikus és nem fair a többiekkel szemben. Mindig van egy kollégád, aki úgy kapja meg a beosztását, ahogy neki éppen jó? Rá sosem jut pluszmunka? Kicsivel több bónuszt is kap? Ő sosem ront el semmit? Ez egy erős jele annak, hogy a főnök mérgező!

7. Illetlen megjegyzések

Senkitől, főleg nem a főnöködtől nem tolerálható viselkedés, ha külsődre tesz megjegyzéseket, legyen az (szerinte) pozitív vagy egyértelműen negatív. Ilyen helyről minél előbb menekülj! Persze, azzal semmi baj sincs, ha megdicsérik, milyen szép az új inged sőt, jól is esik, de dicséretnél is ismerni kell a határokat, melyek a legtöbb jóérzésű ember számára egyértelműek. A sértő megjegyzések pedig semmilyen spektrumon sem tolerálhatók.

8. Érzelmi manipulálás

Az ilyen mérgező főnök a bűntudatodra akar hatni és ezáltal akar rávenni arra, hogy végezz el olyan feladatokat, amik esetleg nem is a te munkakörödhöz tartoznak vagy éppen a szabadnapodat töltöd. Ha pedig nemet mondasz, jön az érzelmi zsarolás, hogy ezáltal milyen rossz lesz a cégnek, esetleg neki, mert épp ezért nem tud elegendő időt tölteni a gyerekeivel, stb… Messziről kerüld az ilyen főnököt és mindig saját mentális épségedet tartsd szem előtt!