„Te vagy a legjobb barátom, pedig még sosem találkoztunk." – Tényleg létezik valódi online barátság?

Borítókép: „Te vagy a legjobb barátom, pedig még sosem találkoztunk." – Tényleg létezik valódi online barátság? Forrás: Getty Images
A mai világban, mikor már teljesen átszőtte az életünket a digitalizáció, és szinte mindent megkaphatunk az interneten, legyen szó ruhákról, játékokról vagy akár ételekről, miért ne szerezhetnénk a barátainkat is online? Vajon mi az előnye annak, ha virtuális barátokkal vesszük körbe magunkat, és melyek lehetnek a digitális barátkozás hátrányai, vagy esetleg veszélyei? A barátság világnapja alkalmából összegyűjtöttük a legfontosabb pro és kontra érveket.

Barátnak jelölt – Elfogadod?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert annak a generációnak a tagja vagyok, aki még tudja, hogy működtek a kártyás vagy apró pénzes telefonfülkék az utca végén, és pontosan emlékszem a betárcsázós internet hangjára is. A mi fiatalkorunk még úgy telt, hogy többnyire az iskolában találtunk barátokra. De mi a helyzet a mai fiatalokkal, akik sokszor iskola után is az okostelefonon tartják a kapcsolatot, és akik szinte az anyatejjel szívták magukba a digitalizációt, így már születésüktől fogva a kisujjukban van a görgetés.

Számukra barátot szerezni csupán pár érintés vagy gombnyomás: applikációkon, online játékokon és közösségi médiás oldalakon építhetik ki a kapcsolatrendszerüket anélkül, hogy akár találkozniuk kéne. Az internetes barátságok kialakulásához nemcsak az egyre gyorsabb léptékben fejlődő digitális világ, hanem a Covid hatására kialakult elszigeteltség is nagymértékben hozzájárult, de vajon van értelme még „élőben” barátkozni? Utánajártunk!

Forrás: Unsplash / Ben Collins
Barátság a képernyőkön keresztül

Az online barátságok előnyei

Megszűnnek a távolságok és a kulturális korlátok

Az internet segítségével akár a világ másik felén élő emberekkel is kapcsolódhatsz, csak elég adatforgalomra és a megfelelő csatornákra van hozzá szükség. Az internetes ismerkedés lehetőség teremt arra, hogy nemcsak más nemzetiségű embereket, de azok kultúráját és nyelvét is megismerhesd, sőt akár megtanulhasd.

Közös érdeklődési kör, könnyebb barátkozás

Gamer-szobák, Facebook-csoportok és megannyi platform teremt lehetőséget arra, hogy kifejezetten olyan emberekkel kerülj kapcsolatba, akikkel megegyezik az érdeklődési körötök. Legyen az egy közös hobbi vagy bármilyen közös kapcsolódási pont, sokkal könnyebben tudsz beszélgetésbe elegyedni, nem válik unalmassá a csetelés, hiszen sosem futtok ki a témákból.

Szinte bármikor elérhetőek vagyunk

Az internet és az okostelefonok világában már nem kell heteket várnod egy levél vagy képeslap megérkezésére, így az egymás közti kommunikáció is szupergyorssá vált, és az applikációk segítségével szinte bármikor elérhetőek vagyunk mások számára online. Elég, ha villog a zöld köröcske, és indulhat is beszélgetés!

Az arctalanság bátorságot ad

Az online barátkozás nemcsak a könnyen barátkozó, extrovertált embereknek, hanem a kissé bezárkózott, introvertált embereknek is kedvez, hiszen a képernyő mögé bújva könnyebb megnyílni egy szinte ismeretlen ember előtt.

Forrás: Getty Images
Manapság a fiatalok inkább a virtuális térben keresnek barátokat maguknak.

Most pedig lássuk az online barátkozás hátrányait és veszélyeit!

Könnyen átverhetnek vagy eltűnhetnek

Az arctalanság azonban számos veszéllyel is járhat, hiszen sosem tudhatjuk, hogy pontosan ki rejtőzik az adott profil mögött, ezért sosem szabad bizalmas információkat túl hamar megosztanod másokkal. Arról nem is beszélve, hogy az online felület megkönnyíti azt is, hogy a másik fél egy pillanat alatt eltűnjön, azaz ghostingoljon, akár válaszok nélkül, ezzel megszakítva a korábbi ismeretséget.

Elszigetel

A túl sok görgetés és csetelés könnyen elszigeteltséget okozhat, és ha nagyon belefeledkezel egy-egy beszélgetésbe, egy idő után azon kaphatod magad, hogy ki sem mozdulsz a négy fal közül. Így a régi – nem az online térből ismert – barátaidat is elveszítheted.

Kevés fizikai kontakt

Ugyanez igaz a fizikai kontakt hiányára is: ha egyre kevesebb személyes, hús-vér kapcsolatot észlelsz magad körül, és az életed többnyire az online térben zajlik, érdemes átgondolnod, hogy jó irányban haladsz-e. Egy-egy kellemes este a barátokkal, egy kedves ölelés vagy önfeledt közös nevetés többet érhet bármilyen online beszélgetésnél.

Függőséget okozhat

Ahogy minden örömet okozó szokás, a netes barátkozás is könnyen a visszájára fordulhat és függőséget okozhat. Érdemes kordában tartanod a neten töltött időt: mindig kövesd nyomon a képernyőidődet! Sőt, ha a távolságok leküzdhetők közted és az online barátod között, akár 4D élményre is válthattok, és kiléphettek a virtuális térből. Sőt, ha a barátod egy távolabbi országban lakik, egy-egy látogatás és közös élmény felér egy felfedezéssel teli utazással is.