Hogy mentsd át a kapcsolatod a karanténon túlra – Kozma-Vízkeleti Dániel tippjei

párkapcsolatom,terapeuta Forrás: Getty Images
Ha 0-24-ben össze vagy zárva életed párjával, minden apró bosszantás hatszoros szorzót kap. Felháborító, hogy nem úgy pakolja be a mosogatógépet, mint te, nem igaz? Hogyan érd el, hogy ne robbanjon szét a párkapcsolatod?

Szakértőnk Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus. Korábbi cikkünkben többek között azt jártuk körül, hogy miért fontos, hogy ne a másiktól várd el, hogy megnyugtasson téged, hanem légy erre képes magad is. Ebben a cikkben pedig gondolatban a társunk felé fordulunk.

1.

Krízishelyzetekben a legerősebb támaszunk a társas kapcsolódás. Amikor a mosogatógép bepakolásán bosszankodsz, tedd fel magadnak a kérdést: mi az igazán fontos? A tányérok sorrendje, vagy a párkapcsolatod? Na ugye.

2.

Légy jóhiszemű, és feltételezd a másik jóhiszeműségét is. Nem azért nyitotta ki az ablakot reggel, hogy felébredj a madárcsicsergésre, hanem hogy friss levegőt engedjen be. Te hetente hívod fel az édesanyádat, ő meg naponta az övét? Amit tesz, az az ő megoldási kísérlete, bármiről legyen is szó.

3.

Ezzel együtt, igen, bizonyára lesz olyan, hogy megbántjátok egymást. De már az is valami, ha minden második esetben elszámolsz tízig, amikor úúúgy beszólnál.

4.

Mindannyian el vagyunk vágva az emberi kapcsolataink jelentős részétől. Ebben a helyzetben a társalgás életmentő mentálhigiénés szükséglet. Beszélgessetek! (És saját otthonaikba bezárt szeretteiteket is hívjátok fel.)

5.

Egymással viszont össze vagytok zárva, ami azért frusztráló is lehet. Ezért különösen fontos a személyes határok megteremtése és tiszteletben tartása. Ez lehet egy időbeli keret is („A 20 perces tornám idejére vedd úgy, hogy nem vagyok itt!”), de lehet egy térbeli védett zóna is, egy bizonyos fotel például, ahová lerogyhatsz 10 percre vagy másfél órára, és mindenki tudja, hogy ott nem zavarhat, nem érhet hozzád. „Házban vagyok, nem ér a nevem, káposzta a fejem!”

6.

Amikor együtt éltek át drámai helyzeteket, az megerősíti az összetartozás érzését – ezt már kutatások is igazolták. Talán erőt ad az a gondolat, hogy megerősödve is kikerülhettek ebből a mindenki számára nehéz helyzetből.

7.

A megpróbáltatások a nemesebb jellemvonásainkat is más fénytörésbe helyezhetik. Előfordulhatnak olyan szituációk, amelyekben a társadat erősnek, bátornak, higgadtnak, újszerűen vonzónak láthatod. Hát nem nagyszerű?