Ha már sosem érsz rá a barátaidra, ideje átgondolnod: kivé változtál?

barátnő,nyílt levél,skype
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Tudod, hogy a barátaidnak mondhatod őket, hogy a bajban lennél, számíthatnál rájuk, de hónapokon át legfeljebb egy-egy futó telefonbeszélgetésre jut időtök. Nem ismered az örömület, bánatukat, nem részei a hétköznapjaidnak. Mi történt veled, hogy képes vagy az átbeszélgetett esték, közös kirándulások és mozizások nélkül tölteni az életed?

Két közeli barátom történetesen egy testvérpár. Judit Budapesten, Álmos Mexikóban él. A múltkor Álmos itthon volt (igaz, ez neki már csak félig „itthon”; mert kint él a családja), és találkoztunk egy összejövetelen, ahová Judit és a gyerekei is eljöttek. Egymásra néztünk és megállapítottuk, hogy Juditot, akitől néhány kilométerre élek, legalább olyan régen láttam, mint Álmost, akitől fél világ választ el. Pedig bármikor összefuthatnánk. A fizikoterapeutám rendelője az utcájukban van, kezelés után fel is ugorhatnék hozzájuk egy teára. Mégsem teszem soha, mert a terápia munkaidőben van és már így is lelkifurdalás gyötör, amiért „lógok”. Sietek dolgozni és nem akarok még egy teázásnyi időt „ellébecolni”.

Olvasd el ezt is!

Ezt átbeszélve döntöttünk: nem akarjuk, hogy elhúzzon mellettünk az élet anélkül, hogy minőségi időt töltenénk együtt. Azóta tudatosan és rendszeresen csinálunk együtt programokat Judittal: színházba megyünk, átjárunk egymáshoz vacsorázni, néha együtt beszélünk skype-on Álmossal. Nem minden nap, de havonta egyszer-kétszer biztosan. Amióta a napi elfoglaltságaink miatt ránk nehezedő nyomással szembe menve is összejárunk még hálásabb vagyok, hogy vannak barátaim. Azért kezdtem el írni ezt a nyílt levelet, hogy fixáljam magamban az élményeket és az érzéseket, amiket a barátaimnak köszönhetek. Íme:


Köszönöm, hogy vagytok nekem.

Köszönöm, hogy mindig felpörgettek, akármilyen rossz kedvem van, még akkor is, ha skype-on teszitek ezt, és folyton lefagy az alkalmazás.

Köszönöm, hogy ugyanazok az idióta haverok vagyok, akikkel együtt nőttem fel, csak most már magatok is a saját gyerekeiteket nevelitek.

Köszönöm, hogy akárhányszor találkozunk, olyan, mintha el se telt volna húsz-huszonöt év.

Nektek köszönhetem azt is, hogy tudom, milyen a baráti kötelék. Talán fogalmatok sincs, mennyire értékelem ezt tudván, hány embernek egyáltalán nincsenek barátai.

Köszönöm, Judit, az estét, amikor kijelentetted: én vagyok a napod fénypontja.

Köszönöm, Móni, hogy hiszel bennem és támogatsz, noha nem mindig érted pontosan, mit csinálok. (Bár a múltkor elmagyaráztam és akkor értetted.)

Köszönöm, Álmos, hogy átrepülöd az óceánt csak azért, hogy láss minket.

Köszönöm, hogy támogattatok és átjöttetek hozzám este 11-kor, amikor magam alatt voltam, pedig otthon vártak a gyerekek.

barátnő,skype
forrás: Getty Images

Köszönöm, hogy az se számít nektek, hogy mennyire megváltoztattak az évek.

Köszönöm, hogy nem bánjátok, hogy változom és jobb verziója leszek önmagamnak, és jelen vagytok az életemben, végígkísérve engem a csetlés-botlásaim közepette.

Köszönöm, hogy nem engeditek, hogy az idő vagy a távolság befolyásolja a barátságunkat.

Köszönöm, hogy megbocsátottatok nekem, amiért nem mindig álltam mellettetek, sőt, olyan is előfordult, főképp a te esetedben, Judit, hogy ingerülten, türelmetlenül reagáltam, amikor kifejezted, hogy szükséged van rám.

Köszönöm, hogy végighallgattátok az önostorzó egotripjeimet, és nem szóltatok semmit, pedig biztos totál tehetetlennek éreztétek magatokat közben.

Köszönöm, hogy kinyitottátok az ajtót, amin nem is kopogtam.

És végül, de nem utolsó-, hanem sokkal inkább elsősorban: köszönöm a biztonságérzetet, amit adtok nekem azáltal, hogy pontosan tudom: bármikor fordulhatok hozzátok. Olyan, mintha hazatérnék.


Még több cikk a barátnőkről:

Tovább olvasok
Színészek, akik felnőttként gimist játszottak – késő harmincasok is voltak köztük!

A színészeknek a legkülönbözőbb karaktereket kell eljátszaniuk gond nélkül. Ez akkor igazán nehéz, amikor 10 vagy akár 20 évvel fiatalabb emberek bőrébe kell belebújniuk.

Pezsgőfürdő a lombok közt, szauna tóra néző kilátással – a noszvaji Treehouses azoknak való, akik tudnak élni

Kipróbáltuk, mit tud az a magyarországi élményszállás, amit a két évvel ezelőtti nyitás óta egyetlen éjszakára nem foglaltak csak le – erre mi gyorsan le is csaptunk.

A karrieremet választottam, remélem, a gyerekeim meg fogják érteni

Egy dolgozó anya őszintén szembenéz a tényekkel, azzal, hogy mennyi időt tölt a munkájával, a gyerekei nélkül. Állítja, hogy ha apa lenne, mindenki dicsérné érte.

Mennyezeti csillárok és függőlámpák

A régi korok báltermeinek hangulatát idéző csillárok a mai napig jelen vannak a köztudatban és az üzletek kínálatában. A gazdagság tökéletes szimbólumaként tartották őket számon. Manapság igen ritka, ha egy családi ház bálteremmel rendelkezik, de ennek ellenére a csillárok továbbra is népszerűek maradtak.

Itt az ősz, de sportolni most is lehet!

Bár beköszöntött a jó öreg bekuckózós, borongós ősz, ne hagyd, hogy a fokokkal együtt a kedved és az állóképességed is mélyrepülésbe kezdjen. Sportolj valamit, ami boldoggá tesz, és meglásd, nem csak a kondid lesz jó formában, de a lelked is szárnyalni fog!

Hogyan tartsd tisztán az arcüregedet egész télen?

Megfázás vagy allergia, mindegy. Ha szipogsz és nem tudod rendesen kiüríteni az arcüregedből a váladékot, akkor a trutyi alatt szenvedő szövetek mindenféle alattomos problémák, például gyakori fejfájás, ólmos fáradtság formájában jelezhetik, hogy nekik ez nem oké.

Hogyan tisztítsd a mosógéped, ha rossz szagú a belseje?

A mosógéptől azt várjuk el, hogy megtisztítson dolgokat, ezért ritkán gondolunk arra, hogy időnként őt magát is ki kellene takarítanunk. Legfeljebb akkor jut eszünkbe, amikor bosszantó módon rossz szagot áraszt, ha kivesszük belőle a tiszta ruhát. Ha ez bekövetkezik, ideje kezelésbe venni a mosógépet.

Szeretnéd, ha olyan tiszta lenne a fehér cipőd minden nap, mint új korában?

Egyszerűbb lesz, mint gondolnád: ha lépésről lépésre követed ezeket a módszereket, a cipőid visszanyerik eredeti hófehér színüket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem