„Nem tudok nélküle élni” – a társfüggők viharos érzelmi élete

„Nem tudok nélküle élni” – a társfüggők viharos érzelmi élete
Forrás: Unsplash/Will O

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A társfüggő bármit megtesz, szinte minden fájdalmat és nehézséget eltűr annak érdekében, hogy megtartsa a párkapcsolatát. Ezt gondolhatnánk az igaz szerelem bizonyítékának, de a valóság korántsem ennyire filmbe illő.

A legtöbben vágyunk egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatra, sőt, egyesek kifejezetten az Igazit keresik. Ez normális és egészséges vágy, hiszen társas lények vagyunk – nem csoda, ha azt érezzük, hogy az életünket és énünket meg akarjuk osztani egy arra érdemes személlyel.

De mi a helyzet, ha az ember, akivel mindezt eltervezted, mégsem bizonyult méltónak erre a szerepre? Nos, ez fájdalmas felismerés, de ha az önbizalmad és lelki egészséged nagyjából a helyén van, előbb-utóbb összeszeded magad és kilépsz abból a helyzetből, ami boldogtalanságot okoz.

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ, Bartók terem, 1123 Budapest, Jagelló út 1–3. 

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most mártrénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy aválságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett,életvidámés sikeresakarsz lenni?
Molnár Ádámotrégóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet: www.evamagazin.hu/evaest 

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA ELJÖSSZ, MEGTUDOD!

Vedd meg a személyes részvételre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 3980 Ft-ért!

3980 Ft

Megnézem

Ez az a lépés, amit egy kapcsolatfüggő személy nagyon, nagyon ritkán tesz csak meg – ha megteszi egyáltalán.

De miért választanak olyan párt a kapcsolatfüggők, akiről üvölt, hogy csak boldogtalanságot és megpróbáltatásokat hoz majd életükbe? Erre többféle magyarázat is létezik, tökéletesen egységes választ azonban nem lehet adni a kérdésre. Aki valamennyire jártas a lélektan tudományában, már sejti, hogy a társfüggőséget – mint annyi mást – megalapozhatja a gyermekkor légköre, a szülők nevelési stílusa, elhanyagoló magatartása. Ha a szülők valamiért – például saját kapcsolati problémáikból kifolyólag – nem tudtak megfelelően gondoskodni a gyerekükről, nem nyújtottak neki érzelmi támogatást, esetleg szélsőséges elvárásokat támasztottak vele szemben, az gyakranvezet egészségtelen kötődési mintákhoz. Az ember felnőttként olyan párt választhat, aki valamilyen módon arra a szülői, gondoskodó jellegű támogatásra szorul, amire neki is igénye lett volna. Ez lehet egy szenvedélybeteg, érzelmileg hideg vagy elköteleződésre képtelen, esetleg agresszív, indulatos partner.

A választás tehát olyasvalakire esik, aki jelenleg alkalmatlan arra, hogy megfelelő társ legyen, de ha megváltozik, végre minden tökéletes lesz.

A társfüggő meggyőződése, hogy a másik képes kibújni a bőréből, és ehhez mindössze az ő segítségére és odaadó szerelmére van szüksége.

Ebben a dinamikában a függő személy újra átéli a szüleivel való kapcsolatát is: ismételten olyan helyzetbe kerül, ahol meg kell küzdenie azért a szeretetért és elfogadásért, aminek igazából magától értetődőnek kellene lennie. Élete középpontja már nem önmaga vagy a saját vágyai, az egyetlen dolog, ami számít, hogy megfeleljen a párjának, ahogy annak idején a szülők kedvében is igyekezett járni (sikertelenül). Ennek érdekében tűr, kerüli a konfliktust, hiszen az kilátásba helyezheti a kapcsolat felbomlását, ami egyenlő a megsemmisüléssel. Szimbiózisban él párjával, a rendszer felbomlása pedig elviselhetetlen.

Egy mondatban összefoglalva tehát a kapcsolatfüggők univerzumában csak az instabil, kiegyensúlyozatlan és óriási energiákat felemésztő emberi kapcsolatok léteznek, nem ismerik az érzelmi biztonság és a megbízható partner fogalmát.

Olvasd el ezt is!

Ha azt érzed, nem tudnál a párod nélkül élni, akkor társfüggő vagy?

Pszichésen egészséges személyek is gyakran érezhetik, hogy képtelenek lennének a párjuk nélkül élni. Bizonyos helyzetekben– válás, szakítás, a másik fél halála – mégis elkerülhetetlen az egyedüllét, a társ nélküli élet megtapasztalása.

Bár ezek borzasztóan fájó életesemények lehetnek, a krízisben mégis átéljük, hogy de, tudunk élni a másik nélkül – még ha az élet így kevésbé élvezetes is.

A függők kapcsolata nem egyszerűen „rossz” vagy bántalmazó, hanem roppant szenvedélyes, egy valódi szerelmi dráma, teletűzdelve érzelmi csúcs- és mélypontokkal. A szenvedély ebben az esetben sajnos abszolút negatív fogalom és a biztonság, kiegyensúlyozottság és kiszámíthatóság teljes hiányára utal. A társfüggők élő megtestesítői annak a látásmódnak, hogy a szerelemért szenvedni kell. Egy hosszú távú kapcsolatban persze mindenképp vannak nehézségek és (fejlődési lehetőséget kínáló) krízisek, de a társfüggők kapcsolatai esetében azért ennél jóval többről van szó.

Olvasd el ezt is!

A társfüggő is átesik szakításokon – hogyan tovább?

Szokták mondani, hogy a baj nem jár egyedül. A társfüggő, aki éveken, akár egy életen át benne marad egészségtelen, gyakran bántalmazó kapcsolatában, más lelki nehézségekkel is kénytelen megküzdeni. A depresszió, a nagymértékű szorongás, a rendkívül alacsony önértékelés, illetve a különböző személyiségzavarok mind-mind olyan „szövődményei” a kapcsolatfüggőségnek, amit az érintettek gyakran elszenvednek.

Az első lépés mindig a probléma felismerése. Sajnos a társfüggők erre gyakran nem képesek, ami megnehezíti a problémájuk kezelését. Gyakori, hogy egyik működésképtelen kapcsolatból a másikba esnek, mégis képtelenek ők dönteni a szakításról. Ha esetleg sikerül valahogyan megtörni az ördögi kört, a következő lépés mindig a szakértői segítség, illetve a sorstársak támogatása terápia és az önsegítő csoportok által.

Milyen előjelei lehetnek annak, hogy egy kapcsolat nem felel meg neked? A galériában hozunk erre néhány példát:

Nézd meg a galériánkat>6 kép
Jelek az esküvőn, hogy a házasság nem fog működni
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 24.: a Kosok fontos ügyért harcolnak, a Rákok körül felpezsdül az élet

Ma is izgalmas üzenetek várnak, nem érdemes tehát kihagyni a horoszkópod!

Kép
Az érzelmi megcsalás 5 jele, amit a legtöbben túl későn vesznek észre

A félrelépést a kapcsolatok többsége nem képes túlélni, mindegy, hogy a megcsalás milyen téren történik.

Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem